Yaklaşık 1 ay önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan melek yatırımcıya vergi muafiyetini sizlere duyurmuştuk. Bu gelişmeyle muafiyetten faydalanacak melek yatırımcılar, en büyük ilgi alanları olan web girişimlerine daha çok önem verecekler.
Öngördüğümüz bu gelişmeye işaret olarak gösterebileceğimiz, ülkemizin ilk melek yatırımcılar ağı olan Galata İş Melekleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli'nin açıklamalarını sizlerle paylaşıyoruz. Detaylar haberimizde..
Yaklaşık 1 ay önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan melek yatırımcıya vergi muafiyetini sizlere duyurmuştuk. Bu gelişmeyle muafiyetten faydalanacak melek yatırımcılar, en büyük ilgi alanları olan web girişimlerine daha çok önem verecekler.
Öngördüğümüz bu gelişmeye işaret olarak gösterebileceğimiz, ülkemizin ilk melek yatırımcılar ağı olan Galata İş Melekleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli'nin açıklamalarını sizlerle paylaşıyoruz.
Türk teknoloji girişimlerine finansman desteği için kurulan Galata İş Melekleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, “TOBB bünyesinde yapılan çalışmaların bir sonucu olarak yakında vergi teşviki gelecek. Gelecek düzenlemeyle, melek yatırımcı, yatırdığı paranın bir bölümünü ödediği vergiden düşebilecek” dedi.
Türkiye’nin ilk melek yatırımcı ağı olarak 2 yıl önce kurulan Galata İş Melekleri (Galata Business Angels-GBA), Türk teknoloji girişimcilerinden (start-up) dünya devi çıkarabilmek için kolları sıvadı. Aralarında Yemeksepeti, Gittigidiyor, Markafoni ve Mynet gibi başarılı teknoloji girişimcilerinin kurucularının da bulunduğu 24 üyesi olan Galata İş Melekleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, “Melek yatırımcının en önemli özelliği, yatırım toleransı. ‘Bu iş tutmazsa, şu çeyrekten sonra fişi çekiyoruz’ demiyoruz. Teknoloji alanındaki start-up’lar, kurulduklarından 4-5 ay sonra ilk ciddi finansman arayışına başlıyorlar. Ve biz bu döneme ölüm vadisi diyoruz. Bu dönemde ya bir finansman bulup, yollarına devam ediyorlar veya bulamazlarsa yok olmak durumunda kalıyorlar” diye konuştu. Facebook ve Google gibi dünya devlerinin de ilk yatırımını melek yatırımcılardan aldığına dikkat çeken Kurttepeli, “GBA olarak son bir yılda 8 girişime toplam 2 milyon dolarlık yatırım yaptık. Her yıl 5-10 şirkete toplam 2 ile 5 milyon dolar arası bir yatırım yapacağız” dedi.
Türk Yazılımcılar Artık Evine Dönüyor
Kurttepeli, “Türkiye, 5 yıl öncesine kadar çok sayıda yazılımcısını yurtdışına kaybederdi. Şimdi yurtdışında iyi eğitim almış çoğu Türk, Türkiye’de şirket kurup, burada bir şeyler yapmak istiyor” diye konuştu. TOBB bünyesindeki Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi’nde de yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını belirten Kurttepeli, “Meclis bünyesinde yaptığımız çalışmaların bir sonucu olarak yakında melek yatırımların teşvikiyle ilgili bir düzenleme çıkacak. Vergi teşviki gelecek. Melek yatırımcı, yatırdığı paranın bir bölümünü ödediği vergiden düşebilecek” dedi.
Zuckerberg Türkiye'de Facebook'u Kuramazdı!
Türkiye’de melek yatırımcı istatistiklerinin şu ana kadar herhangi bir kurum tarafından raporlanmadığına dikkat çeken Emre Kurttepeli, şöyle konuştu: “Türkiye’de aslında start-up’lara para yatırmak isteyen çok sayıda insan var. Ama bu insanları yatırıma yönlendirebilmek için vergi teşviki olmalı, bürokratik işlemler azaltılmalı, fon bulma kolaylığı sağlanmalı. Devlet melek yatırımcılığının altyapısını kurmalı ve önünü açmalı. Facebook neden Türkiye’den çıkmıyor? Zuckerberg burada yaşasaydı da çıkamazdı. Ne orada bulduğu fonları ne de o destekleri bulabilirdi.”
Yazar Yorumu: "Melek Yatırımcı" kavramı bu şekilde isimlendirilmese bile aslında yüzyıllardır yaşayan, var olan bir kavram. Etkileşimin ve iletişimin günümüzdeki kadar etkin ve kolay olmadığı dönemlerde; ticari bir faaliyete girişmek isteyen müteşebbislere (girişimcilere) yardımcı olan, toleransı yüksek bir şekilde ortaya para koyan gönüllü yatırımcılar olmuş çoğu zaman. Bazen bu yatırımcılar dostlardan çıkmış, bazen akrabalardan, bazen de aile bireylerinden. Bugün bile bu şekilde melek yatarımcı rolüyle etrafımızda bulunan onlarca kişi mevcut.
Etkileşim ve iletişim yöntemlerinde teknolojinin verdiği ivmeyle gelen değişimler; müteşebbisleri yani girişimcileri giderek daha büyük pazarlara sürükler hale geldi. Yapılan işlerin hacimleri ve hedefleri büyümekle kalmadı, hayal edilen ve kurgulanan iş fikirleri/modelleri de tüm dünyayı hedefler oldu günümüzde. Hal böyle olunca büyüyen iş modelleri yan sektörleri ve alt sektörleri meydana getirdi, halende getiriyor. Melek Yatırımcılık kavramıda türeyen bu alt sektörlerden birisi olmakla kalmadı, küçülen dünyada oluşan girişimcilik ekosistemlerinin önemli bileşenlerinden birisi haline geldi.
Kendi global ekosistemi içinde çeşitli yatırım modellerinden birisi olarak oluşan bu model ülkemizde son yıllarda dillendirilmeye başlanan bir kavram. Bu dillendirme ülkemizde oluşan girişimcilik ekosisteminin önemli göstergelerinden. Devlet'te bu göstergeye kayıtsız kalmayarak bu modeli destekleyecek adımlar atmaya başladı.
Buraya kadarki yorumumda geçmişten günümüze gelişatı toparlamaya çalıştım. Gidişata bakacak olursak; cereyan eden bu gelişmelerin web girişimcileri başta olmak üzere teknoloji girişimcileri için çok iyi sermaye fırsatları getireceğini söylemek gerekiyor. Öyleki; vergi muafiyeti gibi devlet destklerini arkasında bulan melek yatırımcılar daha cesur davranacaklar. Haberimizin girişinde bahsetttiğim gibi bu cesaret kendini melek yatırımcıların en büyük ilgi alanları olan web girişimlerinde kendini çok daha fazla hissettirecek.
Melek yatırımcıların daha fazla eğileceği ülkemiz internet sektöründe; web girişimcilerimizin fikirlerini/projelerini daha somut hale getirerek bu akıma hazırlıklı olmaları gerekiyor. Hemen her yatırımcının görmek istediği iş planlarını ve çeşitli analizleri hazırlamaları, fikirlerini daha iyi anlatmak adına en azından alfa versiyon ile ana hatlarıyla çalışan bir demo ortaya çıkarmaları gerekiyor. Bu şekilde ortaya koyacakları somut projeler ile hem ikna ellerini güçlendirecek hemde (haklı olarak korktukları üzere) iş fikirlerinin klonlanma ihtimaline karşı, her zaman bir adım önce olmuş olacaklar. Zira günümüzün en önemli başarı kısıtlarından birisi icraat, diğeri de zaman, yani hız.
Haberimizi web girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İdris Cin / Girişim Haber