Ar-Ge Yaptı, Türkiye'yi Yıkanabilir Bebek Bezi İle Tanıştırdı

Türkiye’de organik ürünleri ve yıkanabilir bebek bezi üretimiyle bir ilke imza atan BabyNEO, bu alanda Türkiye’deki tek üretici. Denizli’deki fabrikada aylık 120 bin adet yıkanabilir bebek bezi üretimi gerçekleştirdikleri söyleyen BabyNEO Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özsökmen, “ArGe çalışmalarımız hızla sürüyor. Son olarak yüzde 100 Organik Pamuk Fleece Battaniye de geliştirdik. Bu da Türkiye’de bir ilk” diyor. 2008 yılında Türkiye’de çalışmalarına başlayan ve bugüne gelen BabyNEO, yüzde 100 yerli sermayeli ve Denizli’de üretim yapan bir marka. Ürün gamında yıkanabilen bebek bezinin yanı sıra, alıştırma külotları, mama ve salya önlüğü, alt açma pedi, omuz bezi, değişik tipte havlular, bebek bezi mayosu ve yıkanabilir kadın pedleri de yer alıyor. Ürünlerinin tamamı organik pamuk ve bambudan imal eden marka, aylık 120 bin adet yıkanılabilir bebek bezi üretimi gerçekleştiriyor. İşte bir başarı hikayesi..

Türkiye’de organik ürünleri ve yıkanabilir bebek bezi üretimiyle bir ilke imza atan BabyNEO, bu alanda Türkiye’deki tek üretici. Denizli’deki fabrikada aylık 120 bin adet yıkanabilir bebek bezi üretimi gerçekleştirdikleri söyleyen BabyNEO Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özsökmen, “ArGe çalışmalarımız hızla sürüyor. Son olarak yüzde 100 Organik Pamuk Fleece Battaniye de geliştirdik. Bu da Türkiye’de bir ilk” diyor.

2008 yılında Türkiye’de çalışmalarına başlayan ve bugüne gelen BabyNEO, yüzde 100 yerli sermayeli ve Denizli’de üretim yapan bir marka. Ürün gamında yıkanabilen bebek bezinin yanı sıra, alıştırma külotları, mama ve salya önlüğü, alt açma pedi, omuz bezi, değişik tipte havlular, bebek bezi mayosu ve yıkanabilir kadın pedleri de yer alıyor. Ürünlerinin tamamı organik pamuk ve bambudan imal eden marka, aylık 120 bin adet yıkanılabilir bebek bezi üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de 400 kişiye istihdam sağlayan BabyNEO, 2012’de artan iş hacmine paralel olarak aylık üretim kapasitesini genişletmeyi hedefliyor. 2012’de bebek bezi alanında yüzde 70 büyümeyi planladıklarını söyleyen BabyNEO Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özsökmen, “Klasik modelimiz üç yıldır satılıyor ama asıl talep gören ‘yeni nesil’ modelimiz 2011 ’in ortalarında piyasaya çıktı. Kendi markamız dışında bu alanda dünyanın en büyük 6 firmasının da fason üretimini yapıyoruz. Onların markalarını fason olarak üretip ihraç ediyoruz. Kendi markamız açısından bakarsak ise, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkeleri hedef pazarlarımız. Şu an Türkmenistan’da iki, Azerbaycan’da bir müşterimiz var. Ama önce kendi ülkemizde büyümeyi planlıyoruz. Geçen yıl 118 bin lira olan ciromuzu da bu yıl 2 kat artırmayı hedefliyoruz” diye anlatıyor.

2008 Yılında Kuruldu

Kaan Özsökmen, 1970 doğumlu, işletme öğrenimi sonrası üretim yönetimi ve pazarlama yüksek lisansının ardından, iş hayatına atılmış, ilk 1996 yılında tekstil sektörü ile tanışan Özsökmen, önemli tekstil firmalarında çalıştıktan sonra 2003 yılında kendi mümessillik firmasını kurmuş. Avrupa ve Amerika’daki çeşitli tekstil firmalarının Türkiye’de mümessil’ ligini yapmaya başlayan işadamı, 2008 yılında ise Natura Bebek Tekstili kurmuş. Şu an her iki koldan da iş hayatına devam ettiğini söyleyen Özsökmcn, yıkanabilir bebek bezi işine giriş öyküsünü ise şöyle anlatıyor: “Bu iş mümessillik yıllarımda başladı. Yurtdışındaki firma kendi yıkanabilir bebek bezlerini Türkiye’de ürettirmek istiyordu. Türkiye için çok yeni olan bu ürün aslında Avrupa’da 14-15 yıldır satılmaktaydı. Onlar için üretici araştırdık, gerekli alt yapıların kurulmasını sağladık. Daha sonra diğer birkaç yabancı marka ile görüşüp onlarında üretimini Türkiye’ye aldık. O zamanlar “bu ürün Türkiye için garipti. Zamanla çok güzel ve sağlıklı bir ürün olduğunu öğrendik. 2008’de neden artık bizim ülkemizde de yok deyip, kolları sıvadık. Natura Bebek Tekstil’i kurduk ve kendi markamız olan BabyNEO’u çıkardık.”

6 Firmaya Üretim Yapıyor

Yıkanabilir bebek bezi 15 yılı aşkın süredir Ingiltere ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkede kullanılıyor. Her ne kadar eskiden evde annelerin hazırladığı bezlere benzese de bu modem şeklini, daha sağlıklı ve kullanışlı halini ilk Ingiliz ve Amerikalılar yapmış bulunuyor. O günden günümüze gelene kadar pek çok değişikliğe uğrayan ürün, Türkiye’de ise oldukça yeni. BabyNEO’nun üç yıl önce ilk kez Türkiye’de satmaya başladığı ‘klasik model’ tarzda ürünlerin çıkışının yurtdışında yaklaşık 10 yıl öncesine dayandığını söyleyen Özsökmen, şu değerlendirmede bulunuyor: “Ne yazık ki biz epey geriden takip ediyoruz. Ama şu an artık tüm dünyanın tercih ettiği ve bizim ‘yeni nesil’ diye adlandırdığımız modellerin iki – üç yıl gibi bir geçmişi var. Biz de zaten 2011 yılı ortalarından itibaren satmaya başladık. Avrupa ve Amerika’nın bu sektörde en büyük ve tanınmış 6 firmasının fason üretimini yaptığımız için yenilikleri devamlı izliyorduk. Sadece fason üretim yapmakla kalmayıp, bazı özel müşterilerimiz için Ar-Ge çalışmalarını da yapmaktayız. Kendi ürünleri için yaklaşık 1.5 yıl gibi çalışmalar ve testler yaptıklarını söyleye Özsökmen, “Sonunda ‘yeni nesil’ bezimiz ortaya çıktı. En büyük özelliği, dünya piyasalarında bulunan diğer tüm yıkanabilir bebek bezlerinden farklılığı, sızdırmaz pedi sayesinde sadece pedi değiştirerek kullanıma olanak sağlayan bir model olması. Genelde tüm diğer modellerde bez kullanıldığında bütün hepsi değiştirilmesi gerekirken, bizim modelimizde eğer bebeğinizin tuvaleti ana gövdeye geçmemişse, sadece içteki pedi değiştirerek kullanıma devam edebiliyorsunuz. Bu da daha fazla ekonomik olmasını sağlarken, aynı zamanda çifte sızdırmazlık özelliği de kazandırıyor” diye anlatıyor.

Nano Teknoloji Kullanıldı

1.5 yıllık Ar-Ge çalışması süresince dünyada kullanılan genel beden ölçülerini baz alarak işe başladıklarını dile getiren Özsökmen, önce ürünün olması gereken özelliklerini saptayıp ona göre kullanılması gereken kumaşları oluşturmaya çalıştıklarını söylüyor. Birçok değişik kalitede kumaş üzerinde çalıştıktan sonra en ideal sonucu verecek birleşimi bulduklarını belirten Özsökmen, şunları ekliyor: “Farklı dikiş özellikleri denendi. Sızdırmalık konusunda mümkün olan en ileri teknolojiler sayesinde, bebeklerin cildine zarar vermeyen özel bir nano teknoloji kullanıldı. Böylelikle dikiş deliklerinden bile sızmanın engellenmesi için çalışıldı. Dünya’da nano teknolojiyi yıkanabilir bezlerde kullanan ilk firma biziz. Yabancı müşterilerimize sunar sunmaz hemen kendi ürünlerine uygulamamızı istediler. Daha sonra ülkemizde 20 farklı cinsiyette, vücut yapısında ve yaşta bebeklerle çalıştık ve onlara denettik. Ailelerden gelen bilgiler doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yaptık.”

Organik Battaniye Üretti

Ar-Ge çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade eden Özsökmen, şu gelişmeyi anlatıyor: “Çalışmalarımızın meyvelerinden birini de daha yeni çıkardık. Yüzde 100 Organik Pamuk Fleece Battaniye. Bu da Türkiye’de bir ilk. Günümüzdeki organik battaniyeler genelde penye veya ince dokuma kumaş kalitesindeki ürünler. Bizim geliştirdiğimiz ürün uzaktan bakınca bildiğimiz polar battaniyelere benziyor ama polyester değil, tamamen yüzde 100 organik pamuktan üretilmiştir. Yaklaşık 8-9 ay önce gelişimini tamamladığımız bu kumaş kalitesi özellikle Avrupa’dan ciddi anlamda talep görmekte.”

Fiyat Avantajı Var

BabyNEO, kullan-at bebek bezlerine kıyasla sağlıklı ve ekonomik yapısı ile dikkat çekiyor. BabyNEO ürünleri, doğal antialerjik ve antibakteriyel bambu kumaş ya da tamamen organik pamuktan üretildiği için pişik ve alerji oluşumunu engelliyor. BabyNEO, ürünleri organik oluşunun yanı sıra geri dönüşüm özelliği ile çevreyi de koruyor. Ürünler, tüm Türkiye çapında bebek mağaza zincirlerinde (Joker-Maxitoys, E-Bebek), organik mağazalarda, bebek mağazalarında ve www.babyneo.com.tr internet sitesi üzerinden satışa sunuluyor. Kaliteli bir kullan-at bez kullanıldığında, normal sürelerde değiştirildiği ve bebekte pişik veya alerjik bir reaksiyon söz konusu olmadığı düşünülürse 2.5-3 yıl içinde harcanan paranın en az 2 bin lira civarında olduğunu söyleyen Özsökmen, BabyNEO ile yıkama masraflarını bile dahil etseniz, cebinizden çıkacak paranın en fazla 700 lira civarında olacağını belirtiyor. Kullanım ve yıkama talimatlarına uygun kullanıldığı taktirde ürüne bir yıl garanti verdiklerini kaydeden Özsökmen, “Bu ürünün kullanım süresinin bir yıl olduğu anlamına gelmiyor. Bezlerimizi bir yıl boyunca önerildiği şeklide her gün yıkayabilirsiniz. 1 yıl sonra ürün bozulmazken, bebek büyüyeceği için bir üst bedene geçilmesi gerekiyor. Eski bezleri atmayıp ikinci bebekte kullanmaya devam edebilir veya bir yakınınıza vererek kullanmasını sağlayabilirsiniz” diyor.

Hem Çevreci, Hem Ekonomik, Hem de Sağlıklı

BabyNEO, kullan-at bebek bezlerine kıyasla sağlıklı ve ekonomik yapısı ile dikkat çekiyor. BabyNEO ürünleri, anti-alerjik, anti-bakteriyel ekolojik mikrofiber kumaştan üretildiği için bebeklerde pişik ve alerji oluşumuna neden olan faktörleri azaltıyor. BabyNEO, ürünleri, doğal oluşunun yanı sıra geri dönüşüm özelliği ile çevreyi de koruyor. BabyNEO Genel Müdürü Kaan Özsökmen; “Kullan-at bezlerin üretimi için her yıl 7 milyondan fazla ağaç kesiliyor. Çocuklara çöp dağları değil, yemyeşil ağaçlarla kaplı bir çevre bırakmak öncelikli hedefimiz. Bu hedefimizle çıktığımız yolda, geri dönüşüme verdiğimiz değer ile, doğal anti alerjik ve anti bakteriyel kumaşlardan yıkanabilir bebek bezleri ürettik. BabyNEO ürünleri, özellikle annelerin bebeklerine sunabileceği sağlıklı ve doğal ürünler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Pişik ve alerji oluşumuna neden olan faktörleri azaltıyor ve diğer fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra kullanım kolaylığı da sunuyor.” diyor.

İngiltere menşeli Landbank Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre; yıkanabilir bebek bezleri, tek kullanımlık bebek bezlerine göre enerji tüketimi açısından da avantaj sağlıyor. Kullan-at bebek bezlerinin üretiminde, yıkanabilir bebek bezi üretimine oranla 3.5 kat daha fazla enerji harcanıyor. 8.3 kat daha fazla geri dönüşümü olmayan hammadde, 90 kat daha fazla az geri dönüşümü olan kaynaklar tüketilmekte. Ayrıca 60 kat daha fazla katı atık ve 2.3 kat daha fazla atık su oluşmakta.

İnovatif girişim BabyNeo ürünleri hakkında detaylı bilgi için www.babyneo.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ekonomist kaynaklı bu başarı hikayesi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

turgut arslan
turgut arslan
Kosgeb musaviriyim.kosgeb arge destekleri ile sorularınizi bekliyorum

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor