Ekonomiye Kadın Gücü İle Mobil Kalkınma Seferberliği Başladı!

Turkcell, dar gelirli kadınları ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ile işbirliğine gitti. ''Ekonomiye Kadın Gücü'' seferberliği kapsamında, dünyada ''ilk'' defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak sosyal borçlanma modelini hayata geçirdi. Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes ister cepten ister web'den dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların iş hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek. Detaylar haberimizde..

Turkcell, dar gelirli kadınları ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ile işbirliğine gitti. ''Ekonomiye Kadın Gücü'' seferberliği kapsamında, dünyada ''ilk'' defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak sosyal borçlanma modelini hayata geçirdi. Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes ister cepten ister web'den dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların iş hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, girişimci kadınlarca kurulan kermesin de yer aldığı işbirliğinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının sadece yüzde 28 olduğunu söyledi. Ciliv, ''Bu tablo, ekonomiye dahil olamamış, hiç şans tanınmamış gizli bir potansiyele işaret ediyor. Turkcell olarak en büyük hedefimiz, inovatif çözümlerle toplumsal kalkınmaya destek olmak. Bunun için dünyanın en iyi mobil iletişim altyapılarından birini kurduk, teknolojiyle fark yaratmaya odaklandık. Bugüne kadar gerek eğitim gerek istihdam olsun, tüm sosyal sorumluluk işlerimizde çıkış noktamız, fırsat eşitliği sağlayarak insanımız için fark yaratma isteği oldu'' diye konuştu.

Küçücük Desteklerle Kadınların Hayatlarının Değişmesi Mümkün

Bugün başlattıkları ''Ekonomiye Kadın Gücü'' ile teknoloji ve iletişim güçlerini, inovatif çözümlerini kadınlar ile buluşturduklarını ifade eden Ciliv, herkesin, kadınlara fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini bildiğini, küçücük desteklerle kadınların hayallerinin gerçek olması, hayatlarının değişmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ciliv, iletişim dünyasında devrim yaşandığını, teknoloji ve mobil iletişim sayesinde hayatın pozitif şekilde değiştiğini, üretim, sağlık, iletişim, medya, güvenlik, ödeme, alışveriş ve eğlencede mobil iletişimin çok önemli yeri bulunduğunu vurguladı.

Mobil iletişimin aynı zamanda istihdamı da girişimciliği de çok güzel bir şekilde geliştirdiğini ve refah seviyesini artırmak için önemli katkıda bulunduğunu kaydeden Ciliv, Turkcell'in son 3-4 yılda yaptığı yatırımlarla Türkiye'yi mobil iletişim altyapısında dünyanın en gelişmiş ülkeleri seviyesine çıkarttığını dile getirdi. Ciliv, kadınların ekonomiye çok daha büyük oranda katkıda bulunabileceğini, bu hedefe ulaşmak için teknolojinin kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

İlk Bağış Van'daki Kadınlar İçin Turkcell'den

Bu arada verilen bilgiye göre, ''Ekonomiye Kadın Gücü'' seferberliği sayesinde ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell'in teknoloji ve iletişim gücüyle buluşacak. Seferberlik, 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. İlk bağış ise Van'daki kadınların ekonomiye kazandırılması için 400 bin lira Turkcell'den geldi. TİSVA, Turkcell'in sağladığı bu fon ile henüz şubesi bulunmayan Van'da şube açarak buradaki dar gelirli kadınları ekonomiye kazandıracak çalışmalarda bulunacak.

Türkiye'de Her 5 Kadından Biri Dar Gelirli

TİSVA Başkanı Aziz Akgül de, Türkiye'de her 5 kadından birinin (7 milyon) dar gelirli olduğunu belirterek, bugüne kadar TİSVA olarak Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un öncülüğünü yaptığı Grameen Trust ile birlikte binlerce kadının hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduklarını anlattı.

Akgül, 2003 yılında Diyarbakır'da 6 kişi ile başlayan mikrokredi programının, bugün 65 ilde yaklaşık 55 bin kadına ulaştığını, dar gelirli kadınlara sağladıkları kredi miktarının 174 milyon lirayı bulduğunu ifade ederek, ''Binlerce kadınımız daha işini kurabilmek için maddi kaynak bekliyor. Turkcell ile hayata geçirdiğimiz model, bizim için hayati önem taşıyan bireysel desteklerin artmasında ve binlerce kadınımızın daha hayallerine kavuşmasında kilit rol oynayacak'' şeklinde konuştu.

Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modelinin toplumsal bir dayanışmaya dönüşeceğini, kadınların, arkasında milyonların desteğini hissedeceğini, geleceğe umutla bakacağın belirten Akgül, proje ile Türkiye'de ilk defa mikrokredi verme ve tahsilat sürecinin mobil ortama geçirildiğini söyledi.

Mikro destekle hayatları değişti

Cihan Mutlu (Amasya): 2010 yılında aldığı ilk 700 TL’lik kredinin bir miktarını hamur işlerine ve el işlerine kullandı. 100 TL’yi tavuk alarak değerlendirdi. Sadece tavuklara ayırdığı 100 TL’den 700 TL kâr etti. 2012’de 1.500 TL üçüncü kredisini aldı. Amasya ve ilçelerinden siparişler alarak baklava, su böreği, poğaça, gözleme yapıyor. Dükkan açmak için 3.000 TL’ye ihtiyacı var.

Reyhan Erdoğan (Amasya): Eşiyle karton, hurda, plastik toplayıp satıyordu. Taşıma için araca ihtiyacı vardı. 2009’da mikro krediden 1.000 TL destek ile taksitle pikap aldı. 2010’da 1.000 TL kredi desteği ile pikabı satarak kamyon aldı. 2011’de 1.000 TL ve 2012’de 1.300 TL kredi ile yanında 3 kişi çalıştırmaya başladı. Pres makinesi alarak karton geri dönüşümünü toplayıcılıktan üretime çevirebilmek için 2.000 TL krediye ihtiyacı var.

Gülbahar Uçar (Diyarbakır): 2007’de kredi almadan önce babası ile balık ağı yaparak geçiniyordu. İlk olarak 500 TL. kredi aldı. Bu parayla, balık ağı malzemeleri aldı ve eşiyle yaptığı ağları satmaya başladı. 2008’de 1.000 TL’lik ikinci krediyi alıp balık tutmak için malzeme temin etti. İşi büyütüp tekne alan Uçar 2010’da 5 bin TL kredi kullanarak, tekneye motor da ekledi. Şimdi hedefi 5 bin TL kredi ile balıkçı dükkanı açmak.

Melek Yılmaz (İstanbul): 2011’de Mikrokredi’den aldığı ilk 700 TL krediyle 2 zana keçisi aldı. 2012’de 600 TL tutarında ara çekim yaparak, keçilere yem aldı. Hedefi, keçileri çoğaltarak işi büyütmek ve çiftlik kurmak.Bunun için 2.200 TL desteğe ihtiyacı var.

Nasıl Yardım Yapılacak?

  • Destekçiler ister cepten (m.ekonomiyekadingucu.com), ister internetten ( www.ekonomiyekadingucu.com ) dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek. Kadın girişimcilerin bilgilerini ve yaptığı işleri ayrıntılı olarak sitede gören destekçiler site üzerinden seçtiği girişimci kadına borç verebileceği gibi dileyenler de proje havuzuna bağış şeklinde katkıda bulunabilecek. Borç verenler 1 yılsonra parasını geri alabilecek.
  • Destekçiler operatör farketmeden 5886’ya mesaj göndererek fon havuzuna 5, 10, 20 ve 50 TL’lik bağışlar da yapabiliyor.
  • Mobil İlan Platformu’yla Turkcell’in mobil ilan altyapısı kullanılarak kadınlara ürünlerini çok daha fazla kişiye pazarlama imkânı sağlanacak.

Bu sayede girişimci kadınlar sadece bulundukları yerle kısıtlı kalmayarak tüm Türkiye’ye satış yapabilecek. Ekonomiye Kadın Gücü projesiyle ilgili çok daha fazla bilgi için www.ekonomiyekadingucu.com 'u incleyebilirsiniz.

Güncelleme: bu proje ile birlikte açılan İlanını Paylaş ( www.ilaninipaylas.com ) sitesini ziyaret edip el emeği kadın ürünlerini görebilir, sizde kendi ürünlerinizi ilanlarını paylaşabilirsiniz.

Derleme haberimizi kadın girişimcilierimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor