Türkiye'nin AB'den Aldığı Ar-Ge Fonlarında Rekor Artış Var!

Türkiye, AB Çerçeve Programları’nda (ÇP), bir yılda 75 milyon liralık proje desteği alarak bir ilke imza attı. Bu başarı ile birlikte 2007 yılından bu yana alınan destek miktarı 333 milyon liraya ulaştı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, 2007’den bu yana Türk kuruluşlarının AB 7. ÇP’de özellikle bilgi ve iletişim, çevre, güvenlik ve biyoteknoloji alanlarında rekabette öne çıktığını ifade etti. Türk şirketlerin, programın KOBİ başlığında yaklaşık 40 milyon lira destek aldığını bildiren Altunbaşak, tersine beyin göçüne yönelik burs programlarıyla 154 Türk araştırmacının da Türkiye’ye döndüğünü açıkladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye, AB Çerçeve Programları’nda (ÇP), bir yılda 75 milyon liralık proje desteği alarak bir ilke imza attı. Bu başarı ile birlikte 2007 yılından bu yana alınan destek miktarı 333 milyon liraya ulaştı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, 2007’den bu yana Türk kuruluşlarının AB 7. ÇP’de özellikle bilgi ve iletişim, çevre, güvenlik ve biyoteknoloji alanlarında rekabette öne çıktığını ifade etti. Türk şirketlerin, programın KOBİ başlığında yaklaşık 40 milyon lira destek aldığını bildiren Altunbaşak, tersine beyin göçüne yönelik burs programlarıyla 154 Türk araştırmacının da Türkiye’ye döndüğünü açıkladı.

Türkiye’nin, AB ÇP’de, bir yılda 75 milyon liralık proje desteği alarak bir ilke imza attığını belirten Altunbaşak, Türk kuruluşlarının projelerdeki toplam payının da 333 milyon liraya yükseldiğini söyledi.

Gelecek Yıl Hedefi 100 Milyon Lira

Prof. Dr. Altunbaşak, AB Çerçeve Programlarının ulusal koordinasyonundan sorumlu kurum olarak hedeflerinin gelecek yıl için performansı 100 milyon lira seviyesine çıkarmak olduğunu ifade etti.

7. ÇP’de Türkiye’nin her geçen yıl artan başarısında TÜBİTAK’ın sanayi ve araştırma dünyasına verdiği hizmetlerin payının büyük olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şunları kaydetti: “TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi, 2007 yılından bu yana, yaklaşık 650 civarında ulusal ve uluslararası etkinliğe imza atarak, sanayi ve araştırma dünyasından 4 binin üzerinde araştırmacı ve sanayi temsilcisine 7. ÇP konusunda eğitim verdi. Ayrıca, Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen çok sayıda uluslararası işbirliği etkinlikleri sayesinde Türk araştırmacılar, Avrupalı meslektaşlarıyla ortak 7. ÇP projeleri oluşturdu.”

20 Yıl Sonra Gelen Büyük Başarı

Altunbaşak, Türkiye’nin 1984 yılında başlayan ve son derece rekabetçi olan Çerçeve Programlarına yaklaşık 20 yıl sonra dahil olmasına karşın Ar-Ge arenasında hızlı bir performans göstererek bu yılki memnuniyet verici başarı seviyesini yakaladığını vurguladı. Altunbaşak, “Bu rakam, Türkiye’de akademik kurumlar, araştırma merkezi ve enstitüleri ve özel sektörde görev yapan araştırmacıların, Avrupa’daki meslektaşlarından hiç de geri kalmadığını, onlarla Ar-Ge alanında başarıyla yarıştığını ve yarışmaya da devam edeceğini açıkça göstermektedir" dedi.

Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi 2011-2016 kapsamındaki hedeflerden birinin, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda uluslararası bilim, teknoloji ve yenilik işbirliklerinin etkinleştirilmesi olduğunu vurgulayan Altunbaşak. Çerçeve Programlarının bu stratejik hedefin en önemli uygulama araçlarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye Ar-Ge Alanında Dünya Standardına Ulaşıyor

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak, Türkiye’nin, Ar-Ge alanında da dünya standardını yakaladığını, bilim ve teknoloji alanında birçok ülkenin işbirliği yapmak istediği bir ülke haline geldiğini belirterek, bu başarının Türkiye’nin ancak yüksek teknoloji ürünleriyle ulaşabileceği 2023 hedeflerini yakalama konusunda önemli bir kilometre taşı olduğunu sözlerine ekledi.

AB Çerçeve Programları ve 7. ÇP hakkında daha fazla bilgi için www.fp7.org.tr adresini muhakkak incelemenizi tavsiye ediyoruz.

TÜBİTAK kaynaklı, güzel gelişmelerin ön habercisi bu haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 3.993 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Girişimci Trendleri, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor