Türkiye'de Girişimcilerin En Büyük Korkusu Ne?

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilerin projelerini paylaşmaktan tedirginlik duyduğunu belirtirken Avea CEO’su Akdemir kendilerine gelen projelerde fikirlerin çekinerek anlatıldığını dile getirdi. Avea ve Capital/Ekonomist dergileri iş birliği ile düzenlenen Girişimci Kulübü’nün amaç ve hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda Avea CEO’su Erkan Akdemir, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı (Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı), TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyesi Gülden Yılmaz (Koton Yönetim Kurulu Eş Başkanı) VE Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş bir araya geldi. Detaylar haberimizde..

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilerin projelerini paylaşmaktan tedirginlik duyduğunu belirtirken Avea CEO’su Akdemir kendilerine gelen projelerde fikirlerin çekinerek anlatıldığını dile getirdi.

Avea ve Capital/Ekonomist dergileri iş birliği ile düzenlenen Girişimci Kulübü’nün amaç ve hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda Avea CEO’su Erkan Akdemir, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı (Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı), TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyesi Gülden Yılmaz (Koton Yönetim Kurulu Eş Başkanı) VE Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, temelleri atılan Girişimci Kulübü’nün ürün, servis ve projeleri ile kendi alanlarında sürdürülebilir başarı kazanmış firmaları kuran ve yöneten girişimcileri yılda dört ya da altı kez çeşitli etkinliklerde bir araya getirerek konuşmacıları ağırlayacak ve girişimcilere networking imkanı sağlayacak bir kulüp olduğunu belirtti. Seçkin bir girişimci kitlesini bir araya getiren Girişimci Kulübü’nün aynı zamanda girişimciler arasında yapılacak olan çeşitli anket ve araştırmalara da fırsat sağlayacağına değinen Sabancı, ”Girişimcilik ekosistemi için bir aktör daha kazandırmış olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşıyoruz” diye konuştu.

Girişimci Olmak İçin Mal Sahibi Olmak Gerekmiyor

”İlla girişimci olmak için mal sahibi olmak gerekmiyor” diyen Sabancı, Avea CEO’su Erkan Akdemir’i örnek gösterek ”Bakın, kamuda eski püskü bir odası vardı. Şimdi girişimci haline geldi. Kendisini çok takdir ediyorum” diye konuştu.

2009 yılında TOBB tarafından görevlendirilerek bu yola çıktıklarını ifade eden Sabancı, tecrübelerini paylaşmak amacıyla üniversitelerde bir çok seminere katıldıklarını söyledi. Soyadının büyük handikap olduğunu bildiren Sabancı, bu süreçte ”Annen baban olmasaydı yapabilir miydin?” türünden tepkilerle karşılaştığını söyledi.

Her sene 800 bin gencin iş pazarına girdiğini kaydeden Sabancı, 2009′da ben girişimciyim diyen nüfusun oranının yüzde 6 olurken şimdi yüzde 12′ye çıktığını belirterek gençlere girişimciliğin alternatif olduğunu göstermenin önemine değindi.

Girişimcilerde Fikrim Çalınacak Korkusu Var

Sabancı, konuşmasında, pek çok girişimcinin fikirlerinin çalınacağı korkusunu yaşadıklarına da değindi.

Yeni fikirlere sahip olduğunu belirten girişimcilerden e-postalar aldığını ifade eden Sabancı, fikirlerini kendisine sunmak için girişimcilerden görüşme talepleri geldiğini dile getirdi. Girişimcilere öncelikle projenin özetini görmek istediğini söylediğini bildiren Sabancı, girişimcilerin projelerini paylaşmasından tedirginlik duyduğunu söyledi.

Haftada bu tür olayları 7-8 kez yaşadığını kaydeden Sabancı, biriyle işi paylaşmadan büyütme imkanının olmadığını fakat paylaşıldığı durumda da çalınma riski korkusunun yaşandığını belirtti.

Fikirlerini Çekinerek Anlatıyorlar

Avea CEO’su Erkan Akdemir, 75 milyon nüfuslu Türkiye’nin zenginleşmesinin yolunun girişimcilikten geçtiğini vurgulayarak, 2011 yılında Avrupa’da yaşanan krize rağmen Türkiye’nin girişimcilik notunun 11.9’a yükseldiğinin altını çizdi.

Avea CEO’su Erkan Akdemir, Akdemir, iki sene önce Avea olarak geliştirdikleri kuluçka merkezi üretim modeli ile mobil teknoloji alanında faaliyette bulunan beş şirketin Kuluçka Merkezi’nde yer aldığını belirtti. Bu şirketlerden alım yaptıklarını kaydeden Akdemir, ayda 200 bin doların üzerinde tasarruf sağlayan algoritmalar geliştirildiğini dile getirdi.

Kendilerine gelen projelerde fikirlerin çekinerek anlatıldığını bildiren Akdemir, bunun nedenin daha önce tecrübe edilmiş kötü örnekler olabileceğini söyledi. Fikrin anlatılıp ikna edildikten sonra test edilip piyasaya sunulmasının 2-3 haftalık süreçte olduğunu bildiren Akdemir, fikirlerin kopyalanmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

2023 Hedeflerinde Yeni Girşimcilerin Rolü Önemli

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyesi (Koton Yönetim Kurulu Eş Başkanı) Gülden Yılmaz, görüşlerini şöyle ifade etti: “Hükümetin 10. Kalkınma Planı’nda da yer alacağı gibi, Türkiye’nin 2023’deki hedefine ulaşmasında yeni girişimcilerin rolü çok önemli. İnancımız ülkenin artan girişimci sayısının bizi bu hedefe ulaştıracağıdır. Seçilmiş girişimcilerin yer alacağı bu kulüpte amacımız; çeşitli sektörlerde bakış açışıyla fark yaratmış örnek girişimcileri bir “düşünce kulübü” çerçevesinde biraraya getirmek. Türkiye’de hayallerini gerçekleştiren girişimcilerin üye olacağı bu kulüp içerik yaratmak, trendleri takip etmek, network ve bilgi transferini yürüterek girişimciler arasında yeni bir sinerji yaratmak konusunda önemli roller üstlenecek. Şu ana kadar bu kulüpte yer alması için davet ettiğimiz tüm girişimcilerden büyük ilgi gördük, bu da bizleri motive ederek heyecanlandırdı.”

Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, “Biz Capital ve Ekonomist dergileri olarak içerik, araştırma ve etkinliklerimizle uzun yıllardır girişimci eko sistemini destekliyoruz. Bu yeni oluşumla birlikte tek çatı altında girişimcilere dokunmayı planlıyoruz. Amaç, Türkiye’de girişimciliği özendirmek, yeni patronlar yaratmak olacak” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Girişimci Kulubü’nün ilk üyeleri arasında Ali Sabancı, Gülden Yılmaz, Nevzat Aydın, Emre Kurttepeli, Ahmet Emre Sarı, Tolga Tatari, Arzu Kaprol, Murat Kolbaşı, Mustafa Say, Cengiz Konukoğlu, Selçuk Kiper, Alemşah Öztürk, Gamze Cizreli, Sami Boydak, Ayşen Zamanpur, Saruhan Tan gibi isimler yer alıyor.

İşten Haber kaynaklı haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 5.306 kişi okudu.
Kategori: Girişim Gelişmeleri, İş Dünyası, Girişimci Ekosistemi
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor