Yabancı Yatırımcının İlgisini Çekmeye Devam Ediyoruz

TÜYİD ve MKK'nın Haziran ayında ilkini açıkladığı "Borsa Trendleri" raporunun ikincisi yayınlandı. Raporun bu sayısı 31 Aralık 2011 - 30 Eylül 2012 dönemlerini kapsıyor. Rapora göre yabancı yatırımcının ilgisini çekmeye devam ediyoruz. Rapor, halka açılan şirketleri, piyasa değerlerini, halka açıklık oranlarını, endeks performanslarını, işlem hacimlerini, hisse senetlerini elde tutma sürelerini ve yerli-yabancı ya da yatırımcı türleri bazında dağılım ve performanslarını bir arada inceliyor. “Borsa Trendleri” raporunda, 2012 yılının ilk dokuz ayında 22 adet halka arz gerçekleşirken, 478 milyon TL hasılat elde edildiği belirtiliyor. Detaylar haberimizde..

Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) Haziran ayında ilkini açıkladığı “Borsa Trendleri” raporunun ikincisi yayınlandı. Raporun bu sayısı 31 Aralık 2011 - 30 Eylül 2012 dönemlerini kapsıyor.

Rapor,  halka açılan şirketleri, piyasa değerlerini, halka açıklık oranlarını, endeks performanslarını, işlem hacimlerini, hisse senetlerini elde tutma sürelerini ve yerli-yabancı ya da yatırımcı türleri bazında dağılım ve performanslarını bir arada inceliyor. 

İlk dokuz ayda 22 halka arz, 478 milyon TL hasılat elde edildi

Borsa Trendleri” raporunda, 2012 yılının ilk dokuz ayında 22 adet halka arz gerçekleşirken, 478 milyon TL hasılat elde edildiği belirtiliyor. Raporda ayrıca işlem hacimlerinin %81’inin yerli yatırımcılar tarafından yapıldığı ancak işlem hacminde %19 paya sahip olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payının Eylül itibariyle %64 olduğuna dikkat çekiliyor. 

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise yerli yatırımcıların %99.6’sının bireysel yatırımcılardan, yabancı yatırımcıların ise %42’sinin kurumsal yatırımcılardan oluştuğu. Raporda, piyasaların derinleşmesi için kurumsal yatırımcı tabanının genişletilmesi ihtiyacının olduğuna vurgu yapılıyor. 

Fiili dolaşım baz alındığında Türkiye’deki halka açıklık oranı %27

Raporda,  halka arz ve yatırımcıları bilinçlendirme seferberliğinin şirketlerin halka açıklık oranlarını ve aktif olarak işlem gören hisse miktarını da olumlu etkilediği belirtiliyor. Rapora göre 30 Eylül 2012 itibarıyla İMKB-Tüm’ün fiili dolaşımı baz alındığında halka açıklık oranı %27, en yüksek şirket değerine sahip İMKB-30’un ise %31,70. Alt sektörlerde ise en yüksek halka açıklık oranları %47,84 ile Ticaret ve yılbaşına göre 2,15 puan  artışla halka açıklık oranı %40,54’e ulaşan Sınai endekste olduğu gözleniyor. Öte yandan fiili dolaşım oranına bakıldığında yılbaşına göre en fazla yükselişin 3,06 puanla Banka endeksinde meydana geldiği görülüyor. 

Yerli yartırımcı sayısında 20 bin adetlik azalma

Eylül 2012 sonu itibarıyla İMKB’de 1 milyon 72 bin adet yerli yatırımcıya karşılık 7 bin 865 adet yabancı yatırımcı bulunuyor. Raporda, Mayıs ayından bu yana işlem hacmi %19 olan ve piyasa hacmi %64’e çıkan yabancı yatırımcı sayısında önemli bir değişiklik olmazken yerli yatırımcı sayısında yaklaşık 20 bin adetlik bir azalma görüldüğü belirtiliyor.Yabancılarda en yüksek artış hizmet endeksinde olurken, yerlilerde en yüksek artışın Holding endeksinde olduğu görülüyor. 

Ticaret, Holding ve Teknoloji endekslerinde net çıkış

Raporda, yabancı yatırımcıların 2012 yılının Ocak - Eylül döneminde tüm endekslerde net alım yaptığı böylelikle İMKB-Tüm’de net girişin 4 milyar ABD dolarına ulaştığı belirtiliyor. Çeyreksel bazda ise ilk çeyrekte tüm endekslere net giriş olduğu, ikinci ve üçüncü çeyreklerde ise Ticaret, Holding ve Teknoloji endekslerinde net çıkış olduğu görülüyor. 

İlk üç sırada ABD, İngiltere ve Lüksemburg bulunuyor

Rapor, yabancı yatırımcı portföy değerine de değiniyor. Rapora göre, Eylül 2012 itibarıyla İMKB’de en yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülke ABD, İngiltere ve Lüksemburg olarak sıralanıyor. Mayıs 2012’de 1,190 adet olan ABD’de yerleşik yatırımcı sayısının Eylül ayı itibariyle 1,227 adede ulaşmış olması dikkat çekiyor. Bu yatırımcılar toplam yabancı yatırımların üçte birine sahipken, ilk iki sırada yer alan ABD ve İngiltere adresli yatırımcıların toplam portföyün yarısından fazlasını elinde tuttuğu görülüyor.

Borsa Trendleri” raporunun tamamına buradan ulaşabilir, çalışmalarını daha detaylı incelemek için www.tuyid.org ve www.mkk.com.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi finans sektöründe faal girişimcilierimiz ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.106 kişi okudu.
Kategori: Ulusal, Yatırım
Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor