Tübitak 1512 Destek Programının Girişimci Adayları Belli Oldu!

TÜBİTAK 1512 Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı’nın birinci aşama başvurularının kazananları belli oldu. Değerlendirilen 745 iş fikrinden 451’i (%60) ikinci aşama başvurusu yapmaya hak kazandı. 1512 Programının birinci aşama sonuçları; girişimci adaylarımızın teknolojik yenilik düzeyleri umut vadeden iş fikirleri oluşturabildiğini gösteriyor. İş fikirlerinin %60’ı birinci aşamayı geçmeye uygun bulundu. Kazanan iş fikirlerinin teknoloji alan dağılımına bakıldığında, %33’nün bilişim teknolojileri, %19’unun elektrik-elektronik, %18’inin biyoteknoloji, %12’sinin makina-imalat, %10’unun ulaştırma, savunma, enerji, tekstil ve %8’inin malzeme, metalurji ve kimya alanından olduğu görülüyor. Detaylar haberimizde..

TÜBİTAK 1512 Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı’nın birinci aşama başvurularının kazananları belli oldu. Değerlendirilen 745 iş fikrinden 451’i (%60) ikinci aşama başvurusu yapmaya hak kazandı. 

Girişimci Adaylarından Teknolojik Yenilik Düzeyi Yüksek İş Fikirleri

1512 Programının birinci aşama sonuçları; girişimci adaylarımızın teknolojik yenilik düzeyleri umut vadeden iş fikirleri oluşturabildiğini gösteriyor. İş fikirlerinin %60’ı birinci aşamayı geçmeye uygun bulundu. 

Kazanan iş fikirlerinin teknoloji alan dağılımına bakıldığında, %33’nün bilişim teknolojileri, %19’unun elektrik-elektronik, %18’inin biyoteknoloji, %12’sinin makina-imalat, %10’unun ulaştırma, savunma, enerji, tekstil ve %8’inin malzeme, metalurji ve kimya alanından olduğu görülüyor.

Girişimcilerin,

%66’sı 30 yaşın altında

% 85’i erkek ve % 15’i kadın

% 24’ü lisans, %24’ü lisansüstü eğitim sahibi, % 43’ü lisansüstü %9’u lisans öğrencisi

En fazla iş fikri sırasıyla; Ankara (158), İstanbul (139), İzmir (21) ve Eskişehir’den (20)

İkinci Aşamada Girişimcileri Neler Bekliyor?

14 Haziran 2012’de başlatılan TÜBİTAK 1512 Programı ile girişimcilerin şirketleşmemiş iş fikirleri desteklenmeye başlanmıştı. Birinci aşamayı geçmeye hak kazanan girişimcilere, ikinci aşamada eğitim ve iş rehberi (mentor) desteği verilerek iş planı hazırlamaları kolaylaştırılacak. İş planı hazırlayan girişimci, TÜBİTAK’a başvurarak programın ikinci aşamasına devam edebilecek. İş planı desteklenmeye değer bulunan girişimci, sermaye şirketi kurarak 100.000 TL’ye kadar geri ödemesiz teknogirişim sermaye desteği alabilecek. Kurulacak sermaye şirketlerinin 2013 yılı ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi ve 12 ay sürecek proje faaliyetleri ile iş fikirlerinin teknolojik doğrulamasını yapmaları planlanıyor. TÜBİTAK, iş rehberi desteğini bu aşamada da devam ettirerek, girişimciye finansal, idari ve teknik konularda destek olmaya devam edecek.

İlk aşamayı geçen girişimcilerimizi tebrik ediyor, ikinci aşamada başarılar diliyoruz. Haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor