4G'den 10 Milyar Dolarlık Bir Ekonomi Bekleniyor

Bundan 3 yıl önce 3G lisansları verilirken, Türkiye’nin gündemi bu yeni teknolojinin iletişimde getireceği yeniliklerdi. O sırada bir yönetim kurulu odasında ise 3G değil, 10 yıl sonrasının teknolojisi konuşuluyordu. Netaş CEO’su Müjdat Altay, hükümetin gündeminde olan 4G’nin Türkiye’de 3G gibi en az 10 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını düşünüyor. Detaylar haberimizde...

Bundan 3 yıl önce 3G lisansları verilirken, Türkiye’nin gündemi bu yeni teknolojinin iletişimde getireceği yeniliklerdi. O sırada bir yönetim kurulu odasında ise 3G değil, 10 yıl sonrasının teknolojisi konuşuluyordu.

Netaş CEO’su Müjdat Altay, hükümetin gündeminde olan 4G’nin Türkiye’de 3G gibi en az 10 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını düşünüyor. 4G teknolojisini tamamen yerli olanaklarla geliştirdiklerini belirten Altay, “Liberal bir dünyada yaşıyoruz. Ancak ülkelerin bir taraftan da kendilerini korumaları lazım. Bunun için de kendi teknolojilerine sahip çıkmalı, çünkü taşıma suyla değirmen dönmüyor” sözleriyle kamu desteğini önemine vurgu yaptı.”Şimdi 4G gibi bir kavram çıktı ortaya. Bu çığır açacak bir gelişme.” 4G lisansları şu anda hükümetin de gündeminde. Müjdat Altay, 4G’nin 3G gibi en az 10 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını düşünüyor.

4G nedir?
Telekomünikasyon’da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir.Bağlantı hızı, cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. 4G, iletişimler sisteminde, ‘dördüncü nesil’ terimine ait bir ilintilendirmedir. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden daha yüksek veri hızları temeline dayanan herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, ses, veriler ve akan çoklu kitle iletişimin kullanıcılara hizmet verebileceği, uçtan uca IP çözümü sağlar.

4G kimler için avantajlı, kimlerin işine yaramaz?
4G, özellikle video seyredenler, cep telefonu ile laptop’unu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturabiliyor. 4G, genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak burada da hizmet sağlayıcısının kotaları devreye giriyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor, zira 4G’nin sunduğu yüksek hız ile kotanızı çabucak tüketebiliyorsunuz.4G’nin sunulmadığı bir yerde veya 4G’nin kapsama alanına girmeyen bir yerde bulunuyorsanız, 4G’li bir cebe sahip olmanın hiçbir anlamı olmayacaktır. LTE’li ceplerde 4G’nin pile büyük yük bindirdiğini ve 4G’yi açık unuttuğunuzda sorunlar yaşayacağınızı da söyleyelim. Pil ömrüne önem veren kullanıcılar için 3G’nin hala yeterli olacağını düşünüyoruz.

Patron Türk kaynaklı haberimizi, mobil teknolojiler veya telekominikasyon üzerine proje veya iş fikirleri olan girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor