Borç Karşılığı Devraldılar, Başarı Hikayesi Çıkardılar!

Üç girişimcinin 1993 yılında borç karşılığı devraldığı 2 bin ton kapasiteli Hatboru, bu gün 60 bin ton üretim kapasitesiyle 87 milyon TL ciroya ulaştı. Detaylar haberimizde..

Üç girişimcinin 1993 yılında borç karşılığı devraldığı 2 bin ton kapasiteli Hatboru, bu gün 60 bin ton üretim kapasitesiyle 87 milyon TL ciroya ulaştı. Bu ciroyla Anadolu500’de 416’ıncı büyük şirket olan Hatboru’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılıçlar, “Suriye gerginliğinin olumsuz etkilerine rağmen, 2012 hedefimiz 120 milyon TL ciro” diyor. Şirket, yeni yatırımlarla cirosunu ikiye katlamayı hedefliyor.

Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük şirketlerinden biri olan Hatboru, aynı zamanda Anadolu’dan Türkiye’nin devler ligine de girmeyi başarmış bir şirket. Geçen yıl 87 milyon TL’lik üretimden net satışla Anadolu 500’de 4l6’ıncı sırada yer alan Hatboru, Suriye olaylarının olumsuz etkisine rağmen yeni bir yatırıma soyundu. 60 bin ton kapasiteye sahip olan ve üretiminin yüzde 70’ini 40 ülkeye ihraç eden Hatboru, büyük montanlı ihalelerden iş alabilmek amacıyla 11 milyon dolarlık tevsi yatırımına gitti. 25 bin metrekarelik bir alanda üretim yapan şirket, yaptığı bu yatırımla 87 milyon TL olan cirosunu kısa zamanda ikiye katlamayı planlıyor.

Alacağa Karşılık Şirket

2000 yılında yurt dışı pazarlara açılan Hatboru, alışılmışın dışında bir girişimcilik öyküsüne sahip. Yarım asrı aşan bir geçmişe sahip Hatboru’nun sahipleri Mehmet Kılıçlar, Zahir Kılıçlar ve Sıddık Önlen, hiç bilmedikleri bu işe mecburiyetten girmiş üç girişimci. Avusturya’da yüksek öğrenim gören ve ardından zaman zaman Türkiye’ye gelip giden Mehmet Kılıçlar, yurt dışındaki hayatından memnundur. Avusturya’da özel bir şirkette makine mühendisi olarak çalışan Mehmet Kılıçlar, verdiği borcu geri alamayınca Hatbo-aı’nun eski sahipleri şirketi kendisine devreder. 1993 yılında 250 bin mark karşılığı devraldığı Hatboru’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılıçlar, kardeşi Zahir Kılıçlar ve Sıddık Önlen ile bu işe soyu

9 Kişiyle Başladı

Mehmet Kılıçlar, mecburiyetten girdikleri bu işte nasıl yol aldıklarını şöyle anlatıyor:

Bu şirkette 1993’te yönetimi devraldığımızda 9 kişiyle işe başladık. Şimdi ise 350 çalışanımız var. Küçük bir şirketti devraldığımızda, sadece sondaj boru imalatı ve yağmurlama işlemi yapıyordu. Zamanla pazar ihtiyaçları doğrultusunda yeni yatırımlara da girdik. 1999’da spiral kaynaklı boru üretimine geçtik. 2009’da sondaj boru üretimine ve çelik çekme boru işine başladık. Avusturya’da kurduğum bir hayat vardı ama buraya döndüm.”

Bu işte başarılı olmak için çok çalıştıklarını anlatan Mehmet Kılıçlar, makine mühendisi olduğu için teknik konularda kendine güvendiğini dile getiriyor. Diğer ortakların ise iç pazarı ve pazarlamayı çok iyi bildiklerini kaydeden Kılıçlar, “O gün ortak olduğumuzda işletmenin değeri 250 bin mark idi. Şu anki değerini ise bilemiyorum ama, yıllık ciromuz 87 milyon TL” diyor.

Ciro Hedefi 120 Miyon TL

Hatboru, geçen yıl elde ettiği 87 milyon TL ciro ile Türkiye’nin ikinci 500 büyük şirketi sıralamasında 404’üncü olmuş. Alacağı karşılığı devraldığı Hatboru’yu nasıl devler ligine taşıdığını anlatan Mehmet Kılıçlar, aslında savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye’de bozulan ilişkiler nedeniyle bu sıralamada bir önceki yıla göre ciddi düşüş yaşadıklarını söylüyor.

Suriye gerginliğinin faturasını ödemiş şirketlerden biri olduklarını kaydeden Kılıçlar, bu olaylar nedeniyle 2010 ikinci 500 büyük sıralamasında 143’üncü iken 2011’de 404’iincü basamakta yer aldıklarına işaret ediyor. Şirket, Anadolu500’ün 2010 sıralamasında 275’inciydi. Fakat yaşanan bu gerilemeyi yeni pazarlara açılarak çözme yoluna gittiklerini söyleyen Kılıçlar, bu yıl ise cironun 120 milyon TL’ye ulaşacağını öngörüyor. Mehmet Kılıçlar, Suriye pazarını kaybetmiş olmalarına rağmen cirodaki bu büyümeyi ise şöyle açıklıyor:

“2011 ciromuzdaki düşüşte sadece Suriye değil, Avrupa’daki olumsuz gidişat da önemli oranda kendini hissettirdi. Suriye kapısının yeri doldurulamaz bence. Bir de şu var ki payımızı diğer pazarlarda artırmaya çalışırken ciddi bir efor sarf ediyoruz ve kârlarımızdan fedakarlık yapıyoruz. Böyle bir dönemde bizim izlediğimiz strateji ise belli. Biz navlun bedeli ağır olan ürünler satıyoruz. O nedenle deniz yoluyla Ortadoğu pazarlarına ulaşmaktansa, karayoluyla gidilebilecek çevre ülkelerde şansımızı artırma çabasına girdik.

Kılıçlar, Suriye olaylarına ve kaybedilen pazarlara rağmen, yeni yatırımla iç pazarda da güçlenmek üzere bir plan yaptıklarını söylüyor.

Kapasite Artacak

Hatboru, Suriye nedeniyle yaşanan sıkıntılı süreçte önemli bir karar vermiş. Artık iç pazarda daha fazla güçlenmek ve katma değerli ürünler üretmek üzere yeni bir yatırıma soyunduklarını anlatan Kılıçlar, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan mevcut tesislerde tevsi yatırımına gittiklerini söylüyor. Yeni makine ve teçhizata yönelik 11 milyon dolar tutarındaki bu yatırımın daha özel ve katma değerli ürün üretilmesine olanak sağlayacağını belirten Kılıçlar, bu yatırımla kapasitenin 150 bin tona ulaşacağını ifade ediyor. Şirket bu yeni yatırımla ürettikleri petrol, içme suyu, sulama ve doğalgaz ana hatlarında kullanılan spiral kaynaklı borulara enerji alanını ekleyecek.

Ekonomist kaynaklı Sibel Atik'in kaleme aldığı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor