Baybars Altuntaş'tan Girişimcilere Yaşam Stili Önerileri

Başarılı bir girişimci olmanın sadece başarılı iş fikirleri üretmek ve uygulamaya koymakla olmayacağına inanan Baybars Altuntaş, "başarılı bir girişimci,aynen bir sporcu gibi, günlük yaşamını belirli prensiplere bağlamalıdır" diyor. Gününüzü 3 bölüme ayırın. Böylelikle herkesten 2 misli fazla iş yapabilirsiniz ve 2 misli fazla yaşayabilirsiniz. Bu kadar işin arasında şunu da nasıl yetiştirdin diyenler, işin sırrını bu prensibimde bulabilirler. İşte Baybars Altuntaş'tan yaşam stili önerileri..

Başarılı bir girişimci olmanın sadece başarılı iş fikirleri üretmek ve uygulamaya koymakla olmayacağına inanan Baybars Altuntaş, "başarılı bir girişimci,aynen bir sporcu gibi, günlük yaşamını belirli prensiplere bağlamalıdır" diyor. İşte Baybars Altuntaş'tan yaşam stili önerileri..

Gününüzü 3 bölüme ayırın. Böylelikle herkesten 2 misli fazla iş yapabilirsiniz ve 2 misli fazla yaşayabilirsiniz. Bu kadar işin arasında şunu da nasıl yetiştirdin diyenler, işin sırrını bu prensibimde bulabilirler. Örneğin benim erken kalkma alışkanlığım yoktu, ancak Miami’de gittiğim bir konferans için sabah 07 00′da kahvaltı salonuna indiğimde, oturacak yer bulamamıştım ve tam 08 00′da tüm salon boşalmıştı ve herkes bir salona geçip eğitimlerine başlamışlardı. Bu sahne üzerimde çok etkili oldu. Bizde biliyorsunuz iş saat 09 00′da başlıyor ancak pek çok çalışan 09 30′a doğru iş başı yapıyor. İşin daha ilginci, ülkemizde, gerçek dükkan açılış saati 10 30. Neden mi ? Ofise gelenler daha çaylarını içecekler, sigara molası verecekler, internette dolaşacaklar, günlük gazetelere bakacaklar. Bu önemli işleri de tamamlamalarıyla saat 10 30 olacak ve ancak masalarının başına geçecekler. Gerçekten de, Türkiye’de sabahları saat 10 30′a kadar saygısızlık olmasın diye hiç kimse kimseyi aramıyor. Telekom şirketlerinden bu istatistiği alıp incelemek isterim.

Her gün, diğerlerinden 2 misli fazla yaşamayı nasıl mı başarabilirsiniz ? Formül çok basit:

  • Gününüzün 1. Bölümü : 05 00 – 13 00
  • Gününüzün 2. Bölümü : 13 00 – 21 00
  • Gününüzün 3. Bölümü : 21 00 – 05 00

Genellikle çoğunluğun günlerini şu şekilde planladıklarını biliyorum:

  • Günlerinin 1. Bölümü : 08 00 – 18 00
  • Günlerinin 2. Bölümü : 18 00 – 08 00

Bu formüle göre, sizin 1. ve 2. Bölümde yapacağınız toplam iş miktarı; diğerlerinin 1. Bölümde yaptığı toplam iş miktarının neredeyse 2 misline denk geliyor. Böylelikle 2 misli yaşamayı ve iş yapmayı becerebiliyorsunuz.Bu da sizlere hayatta ciddi bir rekabet avantajı sağlayacak.

Sabahın 5′inde kalkıp ne mi yapmalısınız ? İşte size yapacaklarınızın listesi:

  1.  Biraz yüzüm gözünüz açılsın diye twitter, facebook, linkedin gibi sosyal medya sayfalarında vakit geçirin
  2.  Ardından çıkıp açık havada 30 dakika yürüyün.
  3. Eve gelip duş alın.
  4. Kahvaltınızı yapın.
  5. İnternete girerek halletmeniz gereken işleri halledin.
  6. Varsa yazılı işlerinizi halledin.
  7. Seçtiğiniz bir kitabı yaklaşık 1 saat okuyun.

Günlük bu paketim Pazar günü dahil bu şekilde. İstisnalar hariç – uçak saatinin sabah uçuşuna denk gelmesi gibi – pek programımı bozmuyorum. Sadece yurtdışında isem, dışarıda yürümek yerine güvenlik açısından otelin yürüyüş bandını tercih ediyorum. Eğer yazlıktaysam, mutlaka denizde biraz yüzüp ondan sonra kahvaltıya geçiyorum.

Nasıl bir kahvaltı mı yapmalısınız ? İşte size kahvaltı paketi:

  1. İçine salata doğranmış, üzerine sızma zeytinyağı ve kekik konulmuş yoğurt ( cacık ). Bazen mevsimine göre şeftali de atabilirsiniz içine.
  2. Az Peynir
  3. 7 adet zeytin
  4. İki adet haşlama sert yumurta
  5. Zahder
  6. Bol tereyağ – ev yapımı
  7. Şekersiz çay

Yumurtaları zahdere banarak yiyin. Zahderi bir GAP turu sırasında sanırım Urfa veya Gaziantep’te keşfettim. İçinde pek çok bitki kurusu olan bir karışım. Aynı zamanda Zeytinyağı panelisti de olduğum için, zeytinyağının da faydasını çok iyi biliyorum. Bu yüzden sabahları kendime böyle bir kahvaltı paketi hazırladım ve çok ta memnunum. Kahvaltıda, ev yapımı tereyağdan da bolca yiyin. Biliyorsunuzdur, artık tereyağın faydası bilim çevrelerince kabul edildi. Ekmek yememeye özen gösterin, çünkü ekmek şeker kadar tehlikeli.

Şunu hatırlatmak isterim. 1.70 boyunda ve 70 kilo olan bir insanın vücudunda 5 litre kan dolaşıyor. Bu kanın içinde 5 gr şeker var. Yani bir kesme şekeri kadar. Bu yüzden, ben hayatımdan şeker ve tatlıyı çıkardım. Çok istisnai durumlarda, örneğin Gaziantep’e gittiğimde sıcak baklava yemek gibi, bu prensibimi yumuşatıyorum.

Zahder konusuna gelince. Eskiden sıkça grip ve nezle olurdum. Ne zaman ki sabahları zahdere ve zeytinyağına ağırlık vermeye başladım, yaklaşık 2 yıldır hiç grip ve nezle olmadım. İlginç bir durum.

Sabahları yaptığım işe bağlı olarak, saat 09 00 ile 09 30 arasında işlerim bitmiş oluyor. Yani, insanlar ofislerine daha yeni geldiklerinde ben onlardan bir adım ileride olarak güne devam ediyorum.

Sabahları spor meselesini de Cenevre’de keşfettim. Kaldığım otelin spor salonuna sabah indiğimde ne göreyim? Salon tıka basa dolu. Cenevre’de hemen herkes bir spor salonuna üye olmuş. İşe gitmeden evvel saat 08 00'e kadar sporlarını tamamlayıp ondan sonra işe geçiyorlar.

Arkadaşlar, Türkiye’nin ilerlemesi için herkesin yaşam stilinde bazı değişiklikler yapması gerekiyor. Sabahları 09 00′lara kadar uyuyarak bu iş olmaz. ‘Erken kalkan, Erken yol alır’ sözünü aklımızdan çıkarmayalım.

Sabahları yürüyüş sırasında, iş fikirlerimizin kafanızda çok daha iyi canladığını göreceksiniz. Yeni yaşamınızda hepinize başarılar diliyoruz.

Baybars Altuntaş'ın kaleme aldığı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorumlar

Arif SEZER
Arif SEZER
Sy.Baybars bey merhabalar. Sizleri Fuat Sami bey'in önderliğindeki "Bir fikrinmi var"? programında başarılarınızı ilgiyle izliyoruz. Herkesin çok faydalandığını düşünüyorum. Yaşam sitili önerileri ile ilgili yazınızı okuyunca, size yazmak istedim. Çok doğru konulara değinmişsiniz. Çok haklısınız,teşekkür ediyorum. Memleketimizin kalkınması yatmakla olmaz. Tabiki çok çalışmalıyız. Son senelerde Türkiye'miz epey mesafe katetmiştir. Ayrıca girişimcilerin önünüde açmıştır. Açmaya da devam etmektedir. Bende yeni bir girişimci olarak, yakında sizlerle karşılaşacağımızı sanıyorum.
Ben 61 yaşındayım. Hep şuna takılmışımdır. Bizim dönemlerde ilkokulda alfabemiz. YAT YAT UYU, UYU UYU YAT diye başlardı. Acaba bizim beyinlerimizi o zamanları uyuşturmayamı çalışıyorlardı? Bu yatma alışkanlığımız o zamanlardanmı geliyor? Şükürler olsun şimdilerde atağa kalktığımızı düşünüyorum. Şayet bilinçli bizi uyutmuşlarsa tarih onları affetmez diyorum. Artık uyumamalıyız. Çok çalışmalıyız. Girişimlerimizle memleketimizin kalkınmasına destek vermeliyiz. Velhasıl prensipli olmalıyız. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır diyorum. Saygılar.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor