Bavuluyla Gittiği Ülkede 2.2 Milyar Dolarlık Başarı Yakaladı!

Bundan 17 yıl önce içine tuvalet kağıdı, diş fırçası, tost ekmeği doldurduğu 90 kiloluk valiziyle Türkmenistan yoluna çıkan Erol Tabanca’nın müteahhitlik şirketi Polimeks, Aşkabat’ta 2.2 milyar dolarlık ihale kazandı. Yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının tek kalemde aldığı en büyük iş olan Aşkabat Uluslararası Havaalanı inşaatının proje değeri ise 2 milyar 253 milyon dolar. Türkmenistan’ın milli sembol ve değerlerinden esinlenerek tasarlanan yeni havaalanının inşasına 2013 Ocak ayında başlanarak 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yeni havaalanı, yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alanıyla yılda 14 milyon yolcuyu ağırlayacak. Detaylar haberimizde..

Bundan 17 yıl önce içine tuvalet kağıdı, diş fırçası, tost ekmeği doldurduğu 90 kiloluk valiziyle Türkmenistan yoluna çıkan Erol Tabanca’nın müteahhitlik şirketi Polimeks, Aşkabat’ta 2.2 milyar dolarlık ihale kazandı. Bu ihale ile Polimeks, Türk müteahhitlik şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük işe sahip oldu.

Türkiye’nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden Polimeks İnşaat, Aşkabat Uluslararası Havaalanı inşaatı ihalesini kazandı. Yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının tek kalemde aldığı en büyük iş olan Aşkabat Uluslararası Havaalanı inşaatının proje değeri ise 2 milyar 253 milyon dolar.

Türkmenistan’ın milli sembol ve değerlerinden esinlenerek tasarlanan yeni havaalanının inşasına 2013 Ocak ayında başlanarak 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yeni havaalanı, yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alanıyla yılda 14 milyon yolcuyu ağırlayacak.

Global Bir Proje Olacak

Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesinin, tamamlandığında sadece Türkmenistan’ın değil dünyanın önemli havaalanları arasında yer alacağını vurgulayarak, bu ihaleyi kazanmaktan ve Türkmenistan’nın en büyük yatırımlarından birinin yapımını üstlenmekten onur duyduklarını söyledi.

Toplam 20 Bin Kişi Çalışacak

“Yeni projemizin değeri 2 milyar 253 milyon dolar. Kurulduğumuz günden bu yana 120 projeye imza attık” diyen Erol Tabanca şöyle dedi: “Bu proje, Türkmenistan’da inşa ettiğimiz ikinci havaalanı olacak. Türkmenistan tarihinde önemli bir yeri olan Oğuz Han’dan ve yine Türkmen kültüründe önemli bir motif olan laçin kuşundan esinlenerek oluşturulan projenin tasarımı da firmamızın eseridir. Toplam büyüklüğü 3.69 milyar dolar olan Aşkabat Olimpiyat Kompleksi, Aşkabat Teknoloji Merkezi ve Awaza Kongre Merkezi gibi projelerin inşası sürüyor. Türkmenistan’a böyle bir hizmet vermekten ve dolayısıyla ülkemiz için de büyük bir istihdam kapısı açmış olmaktan dolayı mutluyuz. Bu projenin inşası sırasında yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edilecek.”

Türkmenistan’da Kaldırımla Başladı

Eskişehirli mimar Erol Tabanca, profesyonel yönetici olarak gittiği Türkmenistan’daki inşaat sektörünün dev potansiyelini fark edince kaderi değişti. 1957 doğumlu Tabanca, Eskişehir’de Sanat Enstitüsü’nün ardından, Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Profesyonel yönetici olarak 1992 yılında gittiği Türkmenistan’da, 1995’de Polimeks’i kurdu. İlk işi Aşkabat’ta bir kaldırım yapımı oldu. Ardından bir park ihalesini aldı ve tamamladı. Bu parkın açılışında Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurad Niyazov ile tanışmasıyla bu ülkedeki kaderi değişti. Banka binaları, alışveriş merkezleri inşaatı derken, Türkmenistan’daki Bağımsızlık Anıtı ve Tarafsızlık Anıtları’nı yaptı. Ardından bakanlık binaları, tiyatro binaları, kukla tiyatrosu, atçılık kompleksi, binlerce konutun yapımını üstlendi. Bir süre Türkmenistan’da Bayındırlık Bakan Yardımcılığı yaptı.

Sürekli İşimizin Başındayız

Erol Tabanca, uygulamalarda detaylara gösterilen özen, yüksek kalite standartlarındaki tutarlılık ve teslim hızı; yönetimde ise dostane ve güvene dayalı bir çalışma ortamıyla sağlanan müşteri memnuniyeti sağlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Tabanca, hem yönetim ekibinin hem de çalışanların, şirketin ilk kurulduğu yıllardaki heyecanını koruduğunu ve sürekli işinin başında yer aldığını vurguluyor.

17 yılda 120 Projeye İmza Attı

Erol Tabanca, Polimeks’i Cem Siyahi ve Abdullah Gözener ile birlikte 1995 yılında kurdu. Bugüne kadar geçen 17 yıllık sürede toplam 120 projeye imza attı. Halihazırda portföyünün yüzde 95’lik bölümü Türkmenistan’da üstlendiği projelerden oluşuyor. Halen toplam yatırım değeri 4.3 milyar doları bulan 10 projenin inşaatına ise devam ediyor. Polimeks İnşaat bünyesinde 13 bin 900 kişi istihdam ediliyor. 2012 cirosu da yaklaşık 1 milyar 350 milyon dolar. Polimeks, 2012 yılında inşaat sektörün en prestijli yayınlarından uluslar arası Enginnering News Record (ENR) Dergisi tarafından “En büyük 225 Uluslararası Müteahhit” sıralamasında 56’ncı sırada yer alıyor. Aynı listede yer alan 33 Türk firması arasında ilk sırada.

Portföyün Yüzde 95′i Türkmenistan’da

Erol Tabanca, 1992’de 90 kiloluk bir bavulla gittiği Türkmenistan’da yatırım olanaklarını araştırır. Daha sonra Cem Siyahi ve Abdullah Gözener ile birlikte 1995 yılında Polimeks’i kurar. Polimeks, bugüne kadar Türkmenistan’da toplam 9 milyar dolarlık iş yaptı. Şirket, inşaatlarda kullandığı malzemelerin çoğunu da Türkiye’den ihraç ediyor. Böylece, Türkiye’ye de 4.3 milyar dolar döviz giriş sağladı. Şirketin portföyünün yüzde 95’i Türkmenistan’da. Eskişehir’de de planlanan bir termal otel yapıyor. Avaza’da 150 yatak kapasiteli otel, 44 villa ve yat kulübünden oluşan bir kompleks yapıyor. Erol Tabanca şunları söylemişti: “1992’de Türkmenistan’a giderken bana orada hiçbir şeyin olmadığı söylendi. 90 kiloluk valizle gittim, içinde tost ekmeğinden, tuvalet kağıdına her şey vardı. Şimdi Türkiye’de ne varsa orada da var.”

Dünyada 56. Sırada

Polimeks, 2012’de Enginnering News Record dergisi tarafından ‘En büyük 225 Uluslararası Müteahhit’ sıralamasında 56’ncı sırada gösterildi. 33 Türk şirketi içinde ise ilk sırada yer aldı.

Sıfırdan başlayıp 17 yılda Dünyanın en büyük 56. mütehattiklik firması haline gelen Polimeks'in projelerini ve çalışmalarını www.polimeks.com adresinden inceleyebilirsiniz.

Sizler için derlediğimiz bu başarı hikayesi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 30.847 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Uluslararası, Yeni Girişim

Yorumlar

füruzan
füruzan
böyle adamlara helal yoldan kazanıyorsa helal olsun....Füruzan Hazer.
celal şenlik -  G. AMİRİ.
celal şenlik - G. AMİRİ.
Evet Polimeks firmasında 3 yıl kadar çalıştım. Yukardaki FÜRUZAN'ın yazdığı yazı dikkatimi çekti ve istemeyerek yorum yazmak zorunda kaldım. " Böyle adamlar helal yoldan kazanıyorsa helal olsun " diyorsun.. İnanırmısın Polimeks demek MARKA, tüm türkmenistanın bakımını üstlenmiş durumda. Gerçeği uzun zaman yaşadım ve HELAL kazanç yolundalar. Kimler firmaya zarar vermeye kalkışıyor ise,işleri rast gitmediğini gözlerimle gördüm. Allah ( cc ) 2 Milyar Dolar değil 50 milyar dolar kazanç nasip etsin..  
erdal kan
erdal kan
cok guzel bir şirket ama bir numara bulamadım cok acil işe ihtiyacım var erdalkan35@hotmail.com
Maksat Gurbanow
Maksat Gurbanow
Ulan kendim turkmenistanliyim. Ne helal parasi. Işi rüşvetle götürüyor.rüşvetle aliyor. O yüzden nasil olsa rüşvet veriyorum diyede kalitesiz yapiyor. Yeni havaalanindaki küçük kuş şeklindeki binasi çöktu. Yeniden yapiyorlar. Haram zikkim olsun ona iş verenede , aldigi işlerinede. Ronesans, Bouygues, Çalik Gap gibi şirketlerde duymazsiniz böyle şeyler.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor