İstanbul Ticaret Odası’nın 2005’te AB projesi olarak geliştirdiği İhracata İlk Adım Programı’nın (İİAP) 9’uncu etabı başlıyor. Bugüne kadar 180 firma programdan yararlandı ve ihracatçı oldu. Şimdi de ihracatçı adayı 20 KOBİ daha seçilecek. Bugüne kadar hiç ihracat yapmamış, yapmış olsa dahi bunu düzenli hale getirememiş KOBİ’leri düzenli ihracatçı yapmak için yürütülen İhracata İlk Adım Programı’nın (İİAP) 9’uncu etabı başlıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2005’ten bu yana sürdürdüğü program, İTO’daki bilgilendirme seminerinde KOBİ’lere anlatıldı. Detaylar haberimizde..
İstanbul Ticaret Odası’nın 2005’te AB projesi olarak geliştirdiği İhracata İlk Adım Programı’nın (İİAP) 9’uncu etabı başlıyor. Bugüne kadar 180 firma programdan yararlandı ve ihracatçı oldu. Şimdi de ihracatçı adayı 20 KOBİ daha seçilecek.
Bugüne kadar hiç ihracat yapmamış, yapmış olsa dahi bunu düzenli hale getirememiş KOBİ’leri düzenli ihracatçı yapmak için yürütülen İhracata İlk Adım Programı’nın (İİAP) 9’uncu etabı başlıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2005’ten bu yana sürdürdüğü program, İTO’daki bilgilendirme seminerinde KOBİ’lere anlatıldı.
Programa katılmak isteyen firmalar ilk önce kendilerini tanıtan anketleri doldurup İTO’ya ulaştıracak. Ardından anketler değerlendirilecek ve uygun görülen firmalar İTO’ya görüşmeye çağrılacak. Görüşme sonrasında programa dahil edilecek 20 firma belirlenecek. Böylece 20 firma ihracatçı olma yolunda ilk adımı atmış olacak. 2005’ten beri devam eden programdan bugüne kadar 180 firma yararlandı.
Program 4 Ay Sürecek
Seminerin açılışında konuşan İTO Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Öztekin, rekabetin üst düzeyde seyrettiği günümüzde KOBİ’lerin rekabette avantaj sağlayacak projelere yönelmelerini istediklerini ve bundan yola çıkarak bu programı geliştirdiklerini söyledi. Öztekin, “Programın amacı hiç ihracat yapmamış ya da ihracat yapmış olsa bile düzenli yapamayan firmaları düzenli ihracat yapar hale getirmek. Bunun için de firmaların belli eğitimlerden geçmeleri gerekiyor. Program 4 ay sürecek ve danışmanlar firmalarla birebir ilgilenecek. Danışmanlar firmalara ‘uluslararası firma’ olmanın yolunu açacaklar” diye konuştu.
Programın ilk olarak 2005’te 20 firma ile başladığını hatırlatan Öztekin, “Program öyle tutuldu ki, Anadolu’da da çok sayıda Oda bu projeyi uygulamaya başladı. Antalya, Eskişehir, Diyarbakır ve Yozgat başta olmak üzere 19 şehirdeki Oda’ya örnek olduk” dedi.
180 Firma İhracatçı Oldu
AB ve Uluslararası İşbirliği Şubesi Müdürü Senem Çeşmecioğlu da programın asıl amacını ‘KOBİ’lerin dış pazarlara açılmalarını sağlamak ve uluslararası düzeyde bir firma haline gelmelerinde yardımcı olmak’ diye tanımladı. Programı 2005’te AB projesi olarak başlattıklarını hatırlatan Çeşmecioğlu, “Bugüne kadar 8 etap gerçekleştirdik ve 180 firmayı programdan faydalandırdık” dedi.
Süreç Nasıl İşliyor
Firmalar anket formunu doldurarak ilk başvuruyu yapıyor. Gönderilen anketler değerlendirildikten sonra uygun görülen firmalar İTO’ya davet ediliyor ve yapılan ikili görüşmeler ile firmalar biraz daha yakından tanınıyor. Daha sonra, seçilen 20 firma 4 ay boyunca programa katılmaya hak kazanıyor. Her danışman firmaya 30 saat hizmet veriyor. Eğitimler 30 saatle de sınırlı kalmıyor. Firma ile danışman arasındaki iletişim sürekli devam ediyor.
KOBİ’ler Pazara Giriş Taktiklerini Öğrenecek
İhracata İlk Adım Programı (İİAP) kapsamında görev yapan 5 danışmandan biri olan Şefik Ergönül, 39 yıldır ihracat yaptığını ve tecrübelerini KOBİ’lere aktarmak istediğini söyledi. “Size, bir iş yapmaya gelmiyoruz. Ders vermeye de gelmiyoruz” diyen Ergönül, ‘sıfırcı hoca’ gibi KOBİ’leri sıkıştırmaya geldiklerini dile getirdi. Ergönül, şunları söyledi: “Neyi bilmediğinizi size aktardıklarımızla fark edeceksiniz. Pazar araştırma ve pazara girme taktiklerini göstereceğiz. Tabii bunun için önce sizin istekli olmanız ve verdiğimiz ödevleri ciddiye alarak yapmanız gerekiyor.” Öte yandan konusunda uzman danışmanlar, firmalara ihracat planlaması ve pazarlaması alanında da danışmanlık hizmeti verecek.
Yurtdışı Pazarı Sınırsız, Mutlaka Açılmak Gerek
İhracata İlk Adım Programı’ndan (İİAP) yararlanarak 2011’in son aylarında düzenli ihracat yapmaya başlayan Germen Elektronik firmasının sahibi Murat Germen, deneyimlerini aktardı. İhracat yapmadan önce ‘düzenli bir şekilde başarılı ihracat yapamayız’ diye düşündüklerini anlatan Germen, “Program gerçekten övgüye layık bir çalışma. Hedef olarak gösterilen 100 bin dolarlık ihracat için de ciddi çalışma, birikim ve eğitim gerekiyor. Bunu başardıktan sonra gerisi geliyor zaten” dedi. Türk firmaların çoğunlukla iç pazar ağırlıklı çalıştıklarını ifade eden Germen, ancak yurtdışı pazarın da sınırsız olduğunu ve mutlaka açılmak gerektiğini vurguladı. Germen, şöyle devam etti: “Eğitimler kesinlikle 4 ayla sınırlı kalmıyor. Eğitimler bittikten sonra bile danışmanlarla iletişim devam ediyor. Firmalar olarak bizler en başta ihracat yapmayı istememiz lazım. Bunun için ciddi plan yapmak gerekir. Gerisi zaten başarıyla sonuçlanıyor.”
Kimler Seçiliyor?
- İTO üyeleri
- Üreticiler
- Doğrudan ya da düzenli ihracat yapamayanlar
- En az 10, en fazla 250 çalışanı olanlar
- Yabancı dil bilen en az 1 personeli bulunanlar
Yarışmaya katılmak ve programa alınacak 20 firmadan birisi olmak için İİAP sayfasındaki Başvuru Anket Formu'nu doldurup form sonundaki yetkililere başvurunuzu iletmenizi tavsiye ediyoruz.
İTO kaynaklı alıntı haberimizi, ihracat yapmak isteyen KOBİ'lerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.