Hükümet Teknolojik Startuplara Sunacağı Destekleri Açıkladı!

Antalya'daki Startup Türkiye etkinliğinin açılış gününde söz alan üç Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, yeni vergi düzenlemelerinin ayrıntılarını, toplantıya katılan çok sayıda genç teknoloji meraklısı ve yeni gelişmekte olan girişimci ile paylaştı. İstanbul Özyeğin Üniversitesi'nin karizmatik rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, salondaki pek çok kimsenin ilgiyle izlediği, kısa ve etkileyici konuşmasını henüz bitirip yerine oturmuştu. Diğer konuşmacıları dinlerken bir tweet atıp "Hükümet, melek yatırımcılara yönelik muhteşem bir vergi teşviği duyurusunda bulunuyor. Yüzde 75 vergi indirimi! Dünyanın en avantajlı teşviği." diye yazdı. Detaylar haberimizde..

Antalya'daki Startup Turkey etkinliğinin açılış gününde söz alan üç Hazine Müsteşarlığı temsilcisi Ali Arslan, yeni vergi düzenlemelerinin ayrıntılarını, toplantıya katılan çok sayıda genç teknoloji meraklısı ve yeni gelişmekte olan girişimci ile paylaştı.

Bürokratik işlemlerle ilgili kısımlar anlatılırken pek çok katılımcı, akıllı telefonlarıyla ve dizüstü bilgisayarlarıyla ilgilenmeyi tercih etse de, duyurusu yapılan konunun öneminin farkında olanlar da yok değildi.

İstanbul Özyeğin Üniversitesi'nin karizmatik rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, salondaki pek çok kimsenin ilgiyle izlediği, kısa ve etkileyici konuşmasını henüz bitirip yerine oturmuştu. Diğer konuşmacıları dinlerken bir tweet atıp "Hükümet, melek yatırımcılara yönelik muhteşem bir vergi teşviği duyurusunda bulunuyor. Yüzde 75 vergi indirimi! Dünyanın en avantajlı teşviği." diye yazdı.

Aynı gün Resmi Gazete'de yayınlanan, "Melek Yatırımcılara" ya da hükümetin tercih ettiği tabirle "Bireysel Yatırım Katılımcılarına" yönelik vergi sistemi, Türkiye'nin hızla büyüyen haberleşme ve teknoloji sektörüne yatırım yapmak isteyen finansörlere öneml destek ve teşvikler sunuyor.

SES Türkiye'ye "yeni terminolojinin biraz fazla uzun olduğundan ve bahsedilen vergi teşviklerinin bir kısmının zaten daha önce de farklı şekillerde kullanıldığından" bahseden Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Adil Oran, "Gerçekten de son derece olumlu ve iddialı bir ilk adım," yorumunda bulundu.

Planın ayrıntılarını, Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan, Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Demircan ve Finansal Araçlar ve Piyasa Geliştirme Dairesi Başkanı Hakan Ertürk açıkladı.

Plan, belli bazı koşullara uyulması şartıyla, bireysel yatırımcılara bir şirkete yapacakları 1 milyon liraya kadar olan yatırımların yüzde 75'ini vergi indirimi şeklinde geri alma imkanı sunuyor. Söz konusu koşullar, yatırımcının şirketteki hisselerini en az iki yıl boyunca satmayıp yatırımını korumasını gerektiriyor.

Daha önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ya da KOSGEB'den destek alan projelerde ise bu oran yüzde 100'ü bulabilecek.

Beş yıl yürürlükte kalıp daha sonra yeniden değerlendirilecek olan plan, iki yıl boyunca başka ülkelerdeki benzer girişimlerin ve Türkiye'deki ilgili taraflardan alınan geri bildirimler neticesinde ortaya çıktı.

Plan kapsamında öne sürülen iki yıl koşulunun iki amacı var. Birincisi, yatırımcıyı, şirket gerçekten büyüyene kadar parasını içerde tutmaya sevk etmek; ikinci ve pek çok uzmana göre en önemlisi ise, yatırımcıyı, genç girişimcilere akıl hocalığı yapmaya yöneltmek.

Merkezi İstanbul'da bulunan 212 Limited adlı girişim sermayesi şirketinin genel müdürü Numan Numan, SES Türkiye'ye verdiği demeçte, "Türkiye'deki ekosistemde sadece paraya değil, tecrübeye de ihtiyacımız var," dedi. Numan'a göre, akıl hocalığı ve vizyon sunma becerisi, startup şirketlerinin başarısı açısından önemli bir unsur.

Düzenlemler, yatırımcıların vergi teşvik programından faydalanabilmeleri için, Hazine Müsteşarlığı'na akreditasyon başvurusu yapmalarını şart koşuyor. Başlangıçtaki geçiş sürecinin ardından, söz konusu başvuruların bir Melek Yatırımcı ağı üzerinden yapılması gerekecek.

Yatırımcılarla girişimcileri bir araya getiren Etohum grubunun kurucusu Burak Büyükdemir, "Hükümet, melek yatırımcılar ağı fikrini destekliyor. Bu olumlu bir şey, çünkü böylelikle yatırımcılar da tecrübeli kimselerle birlikte çalışarak nasıl daha akıllıca yatırım yapılabileceğini öğrenecek," dedi. Büyükdemir, "Yasa hazırlanırken geri bildirimlerimizi sunduk ve bizi dinlediler. Bu, ağın yatırımcı tarafının büyümesi yönüne ilk adım. Sağlıklı bir ekosistem böyle çalışır," şeklinde konuştu.

Yatırımcı başvurularının ağlar kanalıyla yönlendirilmesi, "boş paranın" olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesini de sağlayacak. Burada "boş para" ile kastedilen, projelere yatırım yapacak paraya sahip, ancak şirkete katacak herhangi bir tecrübesi ya da akıl hocalığı sunma kapasitesi bulunmayan yatırımcılar oluyor. Bu da çoğu zaman yatırımcı ile girişimci arasında kötü ortaklıklara yol açan bir durum.

Numan Numan, "Bu olacaktır. Hatta ilk etapta bazı korku hikayeleri bile duyabiliriz. Önemli olan, yatırımcının sadece paralı değil, şirketin gerçekten büyümesine yardımcı olacak deneyime de sahip olması," dedi.

Türkiye'de kurulup daha sonra ABD'nin ünlü teknoloji bölgesi Silikon Vadisi'ne taşınan Koding.com'un CEO'su Devrim Yaşar, genç girişimcilere bir uyarıda bulundu. Yaşar, gençlere "birilerinin parasını aldıklarında, o kişileri yönetim kuruluna da almış olacaklarını ve dolayısıyla parayı kabul etmeden önce, bu kişilerle birlikte çalışabileceklerinden emin olmaları gerektiğini" hatırlattı.

Düzenleme, yatırımcıları bir ağ içinde yer almaya yönlendirmek suretiyle, bu eleme sürecine de katkı sağlayacak şekilde hazırlanmış. Bu durum, kimilerinin aklına, acaba hükümet aşırı denetim uygulamaya mı çalışıyor, sorusunu getirdi.

"Vergi teşviğimiz bir zorunluluk değil," diyen Arslan, "ancak fonlardan yararlanılmak isteniyorsa, bu fonların nasıl kullanılacağını gözetim altında tutmaları gerektiğini" ifade etti.

Büyükdemir, "Gizli bir gündemleri olduğunu sanmıyorum. Bu bir başlangıç adımı. Önümüzdeki yıl iyi gelişmelere ön ayak olacak," dedi.

Numan ise şu tespitte bulundu: "Bedava para dağıtan hükümet aptaldır. Yatırımcılara gidip, 'bu şirkete yatırım yap, biz de yatırım yapıp riskin ve getirinin bir kısmını üstleneceğiz' demek daha iyi. Bu şekilde bir fon fonu geliştirilmeye başlanır. Bu daha sadece başlangıç."

Hükümetin girişimcilik ekosistemini desteklemeye yönelik teşvikleri, pek çokları tarafından uzun süredir beklenen bir adımdı. Ernst & Young'ın Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi algısına dair gerçekleştirdiği 2011 tarihli bir ankette, fon kullanılabilirliğine ilişkin hissiyat pek çok yönden olumlu idi. Ancak konu vergi teşviklerine geldiğinde, sonuçlar ikiye bölünmüş; katılımcıların yüzde 44'ü iyileşme olduğunu, yüzde 40'sı ise olmadığını söylemişti. Raporda, "İleriye dönük olarak, katılımcıların çoğunluğu, inovasyonu desteklemeye yönelik adımların, uzun vadeli büyüme açısından büyük etkisi olacağı kanaatindeydi," ifadesine yer verildi.

Raporda bahsedilen gelecek artık geldi. Hükümet, inovasyon yatırımlarına yönelik adımlar atarken, ülkedeki pek çok genç girişimci, söz konusu yatırımların karşılığını vermeye hazır.

SES Türkiye kaynaklı J. Paul Barker'in kaleme aldığı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor