Sri Lanka Türk Girişimci ve Yatırımcıları Bekliyor!

Hint Okyanusu’nun 21 milyon nüfuslu adası Sri Lanka, Tamil sorununu çok kanlı bir şekilde bastırdıktan sonra şimdi dış dünya ile ekonomik işbirliği arayışına girdi. THY’nin geçen ay uçuş başlattığı ülkeye Türkiye’den bir büyükelçi de atandı. Şimdi gözler, DEİK bünyesinde kurulacak Türk-Sri Lanka İş Konseyi’nde. DEİK bünyesinde kurulacak Türk-Sri Lanka İş Konseyi ile bölgeye Türk girişimci ve yatırımcılar bekleniyor. Detaylar haberimizde..

Hint Okyanusu’nun 21 milyon nüfuslu adası Sri Lanka, Tamil sorununu çok kanlı bir şekilde bastırdıktan sonra şimdi dış dünya ile ekonomik işbirliği arayışına girdi. THY’nin geçen ay uçuş başlattığı ülkeye Türkiye’den bir büyükelçi de atandı. Şimdi gözler, DEİK bünyesinde kurulacak Türk-Sri Lanka İş Konseyi’nde.

Türk Hava Yolları’nın (THY) geçen ay uçuş başlattığı Sri Lanka, Türkiye ile ticari bağını da güçlendirmek istiyor. Bunun için ülkede büyükelçilik kurmak üzere çalışmalara başlandı bile. Hatta geçen ay Türkiye’nin Sri Lanka’ya tayin ettiği ilk büyükelçi İskender Okyay, ekibini kurmak üzere ülkeye gitti. Türk Hava Yollan’nın ülkeye yaptığı ilk sefere Ekonomist ka tıldı.

Geçen hafta yaptığımız bu seyahatte, ülkeye yeni atanan büyükelçi ile bir araya geldik. Ülkeye dair ilk izlenimlerini anlatan büyükelçi İskender Okyay, şu an kişi başına gelirin 6 bin dolar seviyelerinde olduğunu, fakat ülkenin son yıllarda yüzde 5’in üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini anlatıyor.

Seylan Çayı

Bu doğrultuda ticari anlamda yapılacak çok iş olduğunu ve özellikle Seylan çayı ile bilinen ülkede son yıllarda terör sorununun aşılmasıyla turizm, tekstil, alt yapı işlerinde önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Okyay, Türkiye’nin ticari ilişkilerini geliştirmek üzere ilk adımı başlattığı uçuşlar ve büyükelçiliğin kurulmasıyla attığını ifade ediyor. Büyükelçilik için şu an bir ofis oluşturma hazırlığında olduklarını belirten Okyay, aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde de bir iş konseyi oluşturulduğunu dile getiriyor.

Şuan DEİK Iş Konseyi için iki ülkenin de eş başkanını seçme arifesinde olduğunu belirten İskender Okyay, “İş Konseyi’nin kurulması için 25 iş adamı bir araya geldi. Kamıa ekonomi komisyonu yapıldı. Şimdi nisan ya da mayıs ayında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in buraya gelmesi de söz konusu olabilir” diyor.

Terörü Bitirdi Turizme Kucak Açtı

26 yıllık mücadelenin ardından terörü kanlı bir şekilde bitiren ada ülkesi olan Sri Lanka, demokratik sosyalist bir cumhuriyet, iç savaşın bitmesiyle ekonomik anlamda dönüşüm yaşayan ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası 126 milyar dolar seviyelerinde. Dünyanın en temiz çayı olarak ifade edilen Seylan çayı ülkenin en önemli ihraç ürünü. Dünyada çay ihracatında ikinci sırada yer alan Sri Lanka, özellikle turizm yatırımları için çok müsait bir yapıda. Yıl boyu 30 derece civarında seyreden sıcaklıkla turizm sezonu 12 aya yayılıyor.

Ekonomist'den Sibel Atik'in kaleme aldığı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor