İşinizi Kurmadan Önce Fikrinizin Potansiyelini Ölçtünüz mü??

Yeni bir iş fikriniz var ve bulduğunuz bu fikir size göre mükemmel bir gelecek vaad ediyor. Kolları sıvamak ve bir an önce işe atılmak istiyorsunuz. Buraya kadar herşey tamam. Ancak yeni işinizde kendi kendinizin müşterisi olamayacağınıza göre, önemli olan sizin ne düşündüğünüzden çok potansiyel müşterilerinizin, daha da geniş bir ifadeyle hedef pazarın ne düşündüğü. İşletmelerin kapanmasının bir çok sebebi var tabii ama ana sebep yeterince satış yapılamaması. Detaylar haberimizde..

Yeni bir iş fikriniz var ve bulduğunuz bu fikir size göre mükemmel bir gelecek vaad ediyor. Kolları sıvamak ve bir an önce işe atılmak istiyorsunuz. Buraya kadar herşey tamam. Ancak yeni işinizde kendi kendinizin müşterisi olamayacağınıza göre, önemli olan sizin ne düşündüğünüzden çok potansiyel müşterilerinizin, daha da geniş bir ifadeyle hedef pazarın ne düşündüğü.

İşletmelerin %75'e Yakın Bir Kısmı İlk 5 Yılını Tamamlayamadan Ölüyor

İşletmelerin kapanmasının bir çok sebebi var tabii ama ana sebep yeterince satış yapılamaması. “Biz ürünü / servisi pazara sunalım nasıl olsa birileri gelir alır” mantığıyla işe başlayan bir çok işletme kepenk indirdi veya indirmek üzere. Hal böyleyken, kendinizi yeni bir işe vermeden önce pazarı dikkatli ve doğru değerlendirmek gerek.

Neyse ki fazla para harcamadan, pahalı araştırma şirketlerine iş vermeden de pazar potansiyeli hakkında fikir edinmenin yolları mevcut.

Öncelikle Bu Sorulara Cevap Verin

  • Sunmayı planladığım bu ürün pazar ihtiyaçlarını karşılayacak mı?
  • Potansiyel / hedef müşterilerim kim ve neredeler?
  • Pazarda rekabet durumu nasıl? Yoğun bir rekabet mi var yoksa pazarda hiç bir rakip / ikame ürün yok mu? (Pazarda rekabetin çok olması kadar hiç olmamasının da bir sorun olduğunu unutmayın. Rakip olmaması, herhangi bir pazar olmadığına da işaret edebilir)
  • Eğer rekabet varsa, benim ürünüm pazardaki ürünlerden nasıl farklılaşacak?
  • Ürünüm değişen trendlere uyum sağlayabilecek mi yoksa saman alevi gibi parlayıp sönecek mi?
  • Kanunen ürünü pazara sunmamda herhangi bir engel var mı (ülke yasal mevzuatı, patent / telif hakları vb.)
  • Karlılığımı korumak için hangi fiyattan satış yapmalıyım? Potansiyel müşteriler ürüne ne kadar ödemeye hazırlar?

Google'dan Faydalanın

Google ve diğer ana arama motorlarını fikrinizi test etmek, potansiyeli anlamak ve rakiplerinizi görmek için kullanabilirsiniz.

Ürününüz ve sektörünüz ile alakalı anahtar kelimeleri arattığınızda, sağ bölümde çıkan paralı reklamlar da kimler reklam vermiş, reklam verenler nasıl firmalar, ürünleri hangi fiyattan satıyorlar gibi soruların cevabı sizin için çok önemli.

Asıl önemli olan ise Google Trends ile bu aratmış olduğunuz kelimeler günlük / haftalık olarak ne kadar aratılmış öğrenerek ürünlere olan potansiyeli ölçebilirsiniz.

Geri Bildirim Alın

Ürününüzü / fikrinizi pazara sürmeden önce potansiyel müşterilerinizin bulunduğu yerlerde ufak test sunumları, anketler yaparak insanların ne düşündüğünü öğrenin. Aynı zamanda iş forumlarında, sosyal medyada fikrinizi paylaşarak insanların ne düşündüğünü, neyi beğenip beğenmediğini de öğrenebilirsiniz.

Yakın Çevrenizin Düşüncelerine Güvenmeyin

Etrafınızdaki insanlar yani aileniz, arkadaşlarınızın iş fikiriniz ile ilgili düşüncelerine güvenerek bir işe girmeyin. Çünkü sizin heyecanınızı, inanmışlığınızı gören kişiler çoğu zaman sizi üzmemek için, başarılı olmanızı istedikleri için veya sizin anlattığınız olumlu yönleriyle ürünü değerlendirecekleri için objektif olamazlar.

Yakın çevrenizin düşüncelerine güvenip yatırım yaptığınız bir iş, pazarın genel görüşü ile çok zıt olabilir.

Prototip Üretin ve Pazara Sunun (Minimum Viable Product)

Bir iş fikri (ürün / servis) ile ilgili en doğru geri bildirimi ancak insanlara gerçekten satarak alabilirsiniz. Ürüne para ödeyip test eden insanlar çok daha gerçekçi geri dönüşler yapacak ve ürününüzü eksileriyle ve artılarıyla değerlendireceklerdir.

Bu sebeple ürününüzden numune bazlı bir üretim yaparak ufak miktarda satışa çıkarıp geri dönüşü görün. Tabii kafanızda yer alan fikir otomobil vs gibi birim maliyeti çok yüksek olan bir ürün değilse.

Minimum Viable Product, Türkçe çevirisi ile “Temel Kullanılabilir Ürün” olarak adlandırılan prototip ürünler ile gerçek pazar potansiyelini ölçebilirsiniz.

Yarattığınız prototiplere düşündüğünüz fiyat etiketini vurun ve satmaya çalışın. İnsanlar ne kadar fiyattan satınca almaya hevesli, ne kadar fiyat koyunca pahalı geliyor öğrenerek en doğru satış fiyatlarını da çıkarabilirsiniz.

Tabii burada hedef müşterilerinizin ödemeye hazır olduğu ücretin maliyetinizden kesinlikle daha yüksek ve karlılığınızı korumaya (işletmenizi yaşatmaya) elverişli olması en önemli nokta.

Burak Bardakçı kaynaklı alıntı haberimizi girişimci adayı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor