TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'na Başvuru Yağmuru!

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) bu yıl ikinci kez düzenlediği Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na 12 ülkeden 410 proje başvurusu yapıldı. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Komitesi Başkanı Eli Alharal yaptığı açıklamada, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı için yoğun proje başvurusundan son derece mutlu olduklarını belirtti. Alharal, projenin gıda Ar-Ge’si üzerinde çalışan araştırmacılar arasında büyük bir ilgiye mazhar olduğunu dile getirdi. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) bu yıl ikinci kez düzenlediği Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na 12 ülkeden 410 proje başvurusu yapıldı. Proje başvurularında geçen yılki yarışmaya göre yüzde 116′lık artış oldu.

TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Komitesi Başkanı Eli Alharal yaptığı açıklamada, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı için yoğun proje başvurusundan son derece mutlu olduklarını belirtti. Alharal, projenin gıda Ar-Ge’si üzerinde çalışan araştırmacılar arasında büyük bir ilgiye mazhar olduğunu dile getirdi.

TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın bu yıl uluslararası hale dönüştüğünü ve Avrupa’nın en önemli Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü Hollandalı Wagenigen Üniversitesi ile “bilimsel ortaklık” anlaşması imzalandığını ifade eden Alharal, “Türk gıda sektörü olarak, yüksek katma değerli ürün ihracatına ihtiyacımız var. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 55 milyar dolarlık gıda ihracatı hedefine ulaşmak için inovasyon ve Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz. Türkiye’de günümüzde işletmeler Ar-Ge’ye yüzde 1 civarında pay ayırıyor, 2023′de bu oranı yüzde 3′e çıkarmayı hedefliyoruz. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı bu hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak” görüşünü paylaştı.

Başvuru Dosyalarının Büyük Çoğunluğu Üniversitelerden Geldi

Alharal’ın verdiği bilgiye göre, Proje Pazarı’na 410 proje başvurusu yapıldı. Başvuruların 275′i Türkiye’deki üniversitelerden, 36′sı yurt dışındaki üniversitelerden, 68′i araştırma istasyonları ve enstitülerden geldi, 21′i sanayiden ve 10′u da bireysel başvuru şeklinde gerçekleşti.

Türkiye’den en çok proje başvurusu Ege Üniversitesi’nden olurken, Erciyes Üniversitesi en fazla proje gönderen ikinci üniversite oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ise en fazla proje hazırlayıp yarışmaya gönderen üçüncü üniversite oldu. Yurt dışından en çok katılım İspanya’dan Spanish Research Council, Almanya’dan University of Kassel, ABD’den Cornell University’den yapıldı.

Yurt Dışından En Fazla Proje Amerika Birleşik Devletleri’nden

TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na en çok proje gönderen il İzmir olurken, yurt dışından en fazla proje Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. Bu ülkeyi Almanya, İspanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Yunanistan, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Bolivya ve Pakistan izledi. Geçen yıla göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı araştırma istasyonları ve enstitülerin başvurusunda ciddi artış gözlenirken Türk özel sektörünün de başvuru sayısında önemli artış oldu. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın finali İzmir’de gerçekleştirilecek.

TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı hakkında detaylı bilgi için www.timgidaarge.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Dünya Gazetesi kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor