Çeyizini Sermaye Yaptı, Fiber Optikte Dünyada İlk 20'ye Girdi!

Kayserili girişimci kadın, dev şirketlere parmak ısırtan bir başarıya imza attı. Bilgisayar Uzmanı olan Aysun Pelik, 2001 krizinde çeyizindeki koltuk takımını sattı. Eline geçen parayı sermaye yaparak zor günlerde Domino isimli bir elektronik şirketi kurdu. Türkiye’nin tek fiber optik aksesuar şirketi olan Domino şimdi dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerine üretim yapıyor.Dünyada bu alanda ilk 20 içinde, Avrupa’da ise ikinci. Detaylar haberimizde..

Kayserili girişimci kadın, dev şirketlere parmak ısırtan bir başarıya imza attı. Bilgisayar Uzmanı olan Aysun Pelik, 2001 krizinde çeyizindeki koltuk takımını sattı. Eline geçen parayı sermaye yaparak zor günlerde Domino isimli bir elektronik şirketi kurdu.

Türkiye’nin tek fiber optik aksesuar şirketi olan Domino şimdi dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerine üretim yapıyor.Dünyada bu alanda ilk 20 içinde, Avrupa’da ise ikinci.

Kısa bir sürede 5 milyon dolarlık ciroya ulaşan Domino’nun kurucusu Pelik, Türkiye’de kendilerinden başka fiber optik aksesuarı üreten başka bir firma olmadığını söyledi. Kayseri’deki atölyelerinde ürettikleri fiber optik aksesuarları Avrupa, Asya ve Ortadoğu ülkelerine sattıklarını anlatan Pelik’in öyküsü ise dinleyenleri büyülüyor.

Serüven Odada Başladı

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olan Pelik, çeyizini satarak küçük bir iş yeri kurmuş. Eşiyle birlikte küçük bir odada başlattıkları fiber optik serüveni, yeni bir cihaz geliştirmek için Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na (KOSGEB)başvurmalarıyla büyür. Hikayenin gerisi Pelik şöyle anlatıyor:

“Eşimle birlikte KOSGEB destekli bir proje ile günümüz teknolojisinin çok ilerisinde bir buluş gerçekleştirdik. Fiber optik ile bakır kabloyu birbirine bağlarken bağlantı elemanlarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran bu buluşumuzu henüz piyasaya sürmedik.

KOSGEB’in desteği sayesinde fiber optikle ilgili yeni cihazlar alarak atölyemizi zenginleştirdik. Teknolojimizi yıllardır işbirliği yaptığımız Seiko’dan aldık. Şu anda Türkiye’de bizim yaptığımız işi yapan başka bir firma yok. Fiber optik bağlantı elemanlarını ve aksesuarlarını Türkiye’de iştirakleri bulunan bir çok telekomünikasyon firmasına veriyoruz. Dünyada bu alanda yapılan tüm ürünleri yapma kapasitesine sahibiz. Daha da ilerisi bizde mevcut.”

Dünyada İlk 20 içinde

Yurtiçindeki ve dışındaki birçok askeri tesis, Tüpraş, Siemens scada projeleri, Devlet Hava Meydanları (TAV), birçok organize sanayi bölgesinin komünikasyon alt yapısı ve Alcatel, Nortel gibi firmalara üretim yaptıklarını kaydeden Pelik, üretimlerinin yüzde 30′unu ihraç ettiklerini, 2006 yılında 800 bin metre kabloyu işlediklerini, 750 bin adet konnektörü pigtail/patchcord yaptıklarını söyledi.

Pelik, ayrıca Kayseri’de yeni kurulan Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 bin metrekare kapalı alanı olan bir fabrika inşaatına başladıklarını, gelecek yıl değişik mekanlarda yaptıkları üretimi tek çatı altında burada toplamayı planladıklarını da ifade etti. Domino şirketi alanında dünyada ilk 20 arasında yer alıyor.

Domino Electronics hakkında detaylı bilgi için www.dominoelektronik.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Referans Gazetesi kaynaklı alıntı haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor