50 Yıl Önce Bakkalla Başladı, Halka Açılan Gıda Dağıtım Devi Oldu

1964 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kurulan bakkaliye ile başlayan iş hayatına başlayan Akyürek Pazarlama halka açılıyor. Ulusal ve uluslararası dev markalarla yürüttüğü iş ortaklıklarıyla, hızlı tüketim ürünleri satış ve dağıtımında sektörünün önde gelen şirketi Akyürek Pazarlama...

1964 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kurulan bakkaliye ile başlayan iş hayatına başlayan bir girişim Akyürek Pazarlama. Şimdilerde ulusal ve uluslararası dev markalarla yürüttüğü iş ortaklıklarıyla, hızlı tüketim ürünleri satış ve dağıtımında sektörünün önde gelen şirketi haline gelmiş durumda..

Ulusal ve uluslararası dev markalarla yürüttüğü iş ortaklıklarıyla, hızlı tüketim ürünleri satış ve dağıtımında sektörünün önde gelen şirketi Akyürek Pazarlama’nın halka arzında son aşamaya geldi. Bizim Menkul Değerler ve Vakıf Yatırım liderliği ile 19 üyeden oluşturulan konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek halka arzda talep toplama 30 Mayıs Perşembe günü başlayacak ve 31 Mayıs Cuma günü sona erdi

Hisse Fiyatı 2,60 TL

Halka arz sonrası 120 milyon TL piyasa değeriyle Borsa İstanbul’a merhaba diyecek şirketin yüzde 35.8’lik  bölümü (ek satış hariç) halka açılacak. Payların yüzde 20’si yurtiçi kurumsal, yüzde 80’i yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edilecek. Akyürek Pazarlama 42.9 milyon TL’lik halka arz geliri bekliyor. 538 milyon TL ciro elde eden Akyürek Pazarlama’nın 2012 net karı 7.3 milyon TL iken FAVÖK’ü de 15.3 milyon TL düzeyinde.

50 Yıllık Akyürek Grubu’nun Lokomotif Şirketi Akyürek Pazarlama Dünyanın ve Türkiye’nin Dev Markalarıyla Çalışıyor

Akyürek Grubu’nun 50 yıllık sektör tecrübesiyle beraber Grubun lokomotif şirketi konumuna ulaşan Akyürek Pazarlama ve halka arza ilişkin görüşlerini aktaran Akyürek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Akyürek şunları söyledi:

“Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen dev markalarının binlerce ürününü dağıtan ve pazarlayan şirketimiz, bugün hızlı ciro büyümesine paralel artan faaliyet karlılığı ile sektörde öne çıkıyor. Türkiye genelinde 80 bin satış noktasına ulaşan yaygın satış ve dağıtım ağımız, bizim en önemli gücümüzü oluşturmaktadır.” dedi. Akyürek Pazarlama olarak son iki yılda üst üste yüzde 30 büyüme yakaladıklarını hatırlatan Serdal Akyürek, dağıtım ve pazarlama sektörünün de yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi. Akyürek, değişen tüketim alışkanlıklarıyla beraber artan hızlı tüketim ürünleri talebinin de sektörün gelecek dönemde yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibesini sürdürmeye devam edeceğini vurguladı.

Halka arza ilişkin görüşlerini de aktaran Serdal Akyürek; halka arzdan elde edilecek gelirle yapılacak yatırımlarla şirketin yıllık karını ciddi oranda yükseltmeyi ve projeksiyon dönemi içerisinde de 1 milyar TL’lik ciroya ulaşacak bir şirket olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gelecek Dönem Projeleri

Halka arz gelirlerini büyümede kullanacaklarını ifade eden Serdal Akyürek, yeni güçlü markaları portföylerine katarak, mevcut hinterlandındaki müşteri ağını genişleterek büyüyeceklerini ifade etti. Hedeflerinin yalnızca büyüyen bir şirket olmak değil, aynı zamanda iyi derecede kar eden ve karını hissedarlarıyla paylaşan bir şirket olarak belirlediklerini dile getiren Serdal Akyürek, halka arz sonrası mevcut iş ortaklarının sayısını artırmayı hedeflediklerini de ifade etti. Gelecek dönem e-ticaret platformu oluşturma planlarından da bahseden Akyürek, e-ticaret yapılanması için Akyürek Pazarlama’nın altyapı ve lojistik imkanlara sahip olduğunu belirtti.

80 Bin Satış Noktası

Hızlı tüketim ürünleri satış ve dağıtımında pazarın önde gelen şirketi Akyürek Pazarlama, 80 bin satış noktasına ulaşıyor. Unilever, Algida, Trakya Birlik, Dr. Oetker, Dimes, Fritolay, Marmara Birlik, Tukaş gibi firmaların Türkiye’deki en büyük dağıtıcılarından olan Akyürek Pazarlama, Dardanel, Fiskobirlik ve Evden markalarının da tüm Türkiye’ye pazarlama ve dağıtım faaliyetlerini yürütüyor.  Şirket  satış ve dağıtım portföyüne en son Tukaş ve Şimşek Bisküvi’yi (Bien) kattı. Halihazırda 14 lojistik merkezi, 568 çalışanı ve 348 araçlık filosu ileTürkiye’nin her köşesine uzanan Akyürek Pazarlama,  dev pazarlama ve dağıtım ağı ve sektöre sağladığı katma değerle perakende pazarlamada öncülüğünü sürdürüyor.

Halka Arzın Künyesi

  • Halka Arz Öncesi Çıkarılmış Sermaye 32.586.740,49 TL
  • Halka Arz Yöntemi Sabit Fiyatla Talep Toplama
  • Halka Arz Büyüklüğü (Nominal) Sermaye Artırımı: 13.500.000 TL
  • Ortak Satışı: 3.000.000 TL
  • Ek Satış: 1.650.000 TL
  • Halka Arz Sonrası Çırakılmış Sermaye  46.086.740,49 TL
  • Halka Arz Sonrası Halka Açıklık Oranı Ek Satış Hariç: % 35,80
  • Ek Satış Dahil: % 39,38
  • Halka Arz Fiyatı 2,60 TL
  • Satmama Taahhüdü 180 gün
  • Planlanan Tahsisat Grupları % 80 Yurtiçi Bireysel;
  • % 20 Yurtiçi Kurumsal

Tarihçesi

  • 1964 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde kurulan bakkaliye ile başladı
  • 1970 yılında Şanlıurfa Viranşehir ilçesinde gıda toptancılığına başlanmış.
  • 1981 yılında ilk grup şirketi Akyürek Kardeşler Mehmet Akyürek ve Kardeşleri Kolektif Şirketi kurularak, ticaretin merkezi İstanbul da toptan gıda faaliyetine başladı.
  • 1985 yılında Türkiye’nin toptancılık sisteminin merkezi olan Rami kuru gıda sitesinde şube açılıyor.
  • 1996 yılında sektörün gıda toptancılığından distribütörlük sistemine geçişiyle beraber, Türkiye de Unilever ile birlikte birçok güçlü marka ile distribütörlük anlaşmaları sağlanmış.
  • 1997 yılında Akyürek Kardeşler Petrol şirketi kurularak akaryakıt istasyonları faaliyete geçiriliyor.

  • 2003 yılında perakende sektörüne ilk adım atılarak İsmar A.Ş.’nin tüm hisseleri satın alınmış.
  • 2003 yılında tütün ürünlerinin dağıtımını yapmak üzere Doruk  Dağıtım A.Ş. Şirketi kurulmuş olup British American Tobacco ile stratejik iş ortaklığı başlamış.
  • 2004 yılından itibaren, EVDEN markası ile şeker, bakliyat ürün gruplarının üretimini yapmak üzere Aksan Gıda A.Ş.  şirketi faaliyete geçiyor.
  • 2004 yılında toptan satış mağazacılık işi başlamış olup Birlik Toptan Satış Mağazaları faaliyetine başlıyor.
  • 2007 yılında tarım sektöründe faaliyet göstermek üzere Taco Tarım A.Ş. Şirketi kurulmuş. 
  • 2012 yılının Ekim ayında Akyürek Holding A.Ş. kurulmuş olup gruba bağlı şirketlerin holding  çatısı altında toplanma süreci başlamış.

Patronlardünyası kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor