Chobani Yoğurt'un yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Hamdi Ulukaya, danışmanlık firması Ernst & Young tarafından 2013 Dünyada Yılın Girişimcisi seçildi. Ulukaya, Monte Carlo'da gerçekleştirilen seromonide ödülünü aldı.
Ulukaya, her biri kendi ülkesinde yılın girişimcisi seçilen 47 farklı ülkeden seçilen 49 aday arasından ödüle layık görüldü. Detaylar haberimizde..
Chobani Yoğurt'un yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Hamdi Ulukaya, danışmanlık firması Ernst & Young tarafından 2013 Dünyada Yılın Girişimcisi seçildi. Ulukaya, Monte Carlo'da gerçekleştirilen seromonide ödülünü aldı.
Ulukaya, her biri kendi ülkesinde yılın girişimcisi seçilen 47 farklı ülkeden seçilen 49 aday arasından ödüle layık görüldü.
2005 yılında New York'ta Chobani şirketini kuran ve 2007 yılında Chobani Greek Yogurt markasını piyasaya süren Ulukaya, altı ay içinde Amerika'nın en çok satılan yoğurt markası olmayı başardı. 1 milyar dolar ciroya ulaşan Chobani, 3 bin çalışanı ile 3 bin çalışanı ile dünyanın en büyük yoğurt fabrikasını işletiyor. Chobani marka yoğurtlar Avustralya'dan İngiltere'ye kadar farklı ülkelerde satılıyor.
Juri Başkanı Rodrigo Herrera, Ulukaya'nın girişimci ruhunun diğer girişimciler için rol model olduğunu söyledi. Cesareti ve azminin juriyi etkilendiğini kaydetti.
Hamdi Ulukaya ödülü aldıktan sonra "Bu ödüle layik görülmek beni mutlu etti ve onurlandırdı, bu ödülü hayranlarımıza, çalışanlarımıza, yerel topluluklara ve sağlık profesyoneli arkadaşlarımıza adamak istiyorum. Onlar olmadan hiçbir başarımız gerçekleşmeyebilirdi.'' demiş.
Ernst & Young Küresel Stratejik Büyüme Pazarları Başkan Yardımcısı Maria Pinelli: ''Hamdi’nin her göçmenin Amerikan Rüyası olarak çağrılması oldukça haklı bir sebebe dayanıyor. Çok kısa bir sürede çok büyük bir başarıya imza attı.''
Ernst & Young Küresel Başkanı ve CEO'su Jim Turley: ''Geçmiş 26 yılda, girişimciler inovasyonu, iş yaratımını ve refahı stimule etmek için diğer gruplardan daha fazla emek sarfettiler ve bunu zorlayıcı ekonomik şartlarda gerçekleştirdiler. Hamdi, girişimcilere örnek olan vizyon ve kararlılığı özetlemektedir ve Ernst & Young 2013 yılı Girişimci Ödülüne oldukça layiktir."
Hamdi Ulukaya ve Chobani Inc Hakkında
Chobani, 2007 yılında piyasaya sunulmuş ve en ABD de en çok satılan marka yoğurt haline gelmiş. Yüzyıllarca önce kullanılan bir fazla suyu alma tekniğiyle üretilen yoğurt, sadeden mangoya, çarkıfelek meyveden çilek-muza kadar birçok tattan oluşmakta.
Hamdi Ulukaya, doğuda mandıracılıkla uğraşmakta olan bir Türk ailesine doğmuş, fakat 1994 yılında İngilizce öğrenmek ve ticaret okulu için ABD ye gitmiş. Ticaret okulunu asla bitirememiş. Bunun yerine New York taşrasında 2002 yılında feta peyniri üretmeye başlamış, bu olay ise babasının ziyaretinde peynirlerin kalitesizliğinden bahsetmesinden sonra meydana gelmiş.
Üç yıl sonra Ulukaya, kapanmış bir yoğurt fabrikasını arkadaşları bunu yapmamasını söylemesine rağmen almış ve şirketi Chobani yi kurmuş. Beş işçiyle işe başlamış ve ürünü geliştirmesi bir buçuk yıl sürmüş. 2009 yılında büyük bir mutfak toptancısı Costco ile anlaşma imzalamış ve bugün Chobani'nin yıllık satışları 1 milyar dolara yaklaşmış duruma. 3.000 kişilik bir çalışan sayısına sahip ve ürünlerini ABD'nin yanı sıra Avustralya, Birleşik Krallık 'ta da satmakta. Chobani'nin en yeni ABD üretim tesisi dünyadaki en büyük yoğurt fabrikası.
Bir göçmen olarak Hamdi Ulukaya değişikliği kucaklamaya ve toplulukları geliştirmeye inanıyor. Bu yüzden, şirketin karının %10 u şirketin yardım kurumu Shepherd's Gift Foundation'a aktarılıyormuş. Şirket aynı zamanda ABD olimpik takımının resmi sponsoru imiş. Daha fazla detay için www.chobani.com.
Bu güzel gelişme hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Anadolumuzun temel besin maddelerinden birisi olan yoğurdun, Türk yoğurdunun; Yunan yoğurdu sloganıyla bu başarıyı kazanması; ülke, millet ve toplum olarak "değerlerimize sahip çıkma ve onları dünyaya sunabilme (markalaştırabilme)" noktasında bizlere çok iyi bir ders veriyor aslında. Sizce de öyle değil mi?
Turkevenue.com ve AA kaynaklı derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İdris Cin / Girişim Haber