TÜBİTAK, 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı ile yeni fikirlerinize ve ürünlerinize 200 Bin TL'ye kadar destek sağlıyor.
Bu program ile; ülkemizde ihtiyaç duyulan, teknolojik dışa bağımlılığımızı azaltacak ve/veya ülkemizin rekabet gücünü artıracak ulusal/uluslararası yeni bir ürün/süreç/yöntem/model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve/veya deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Detaylar haberimizde..
TÜBİTAK, 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı ile yeni fikirlerinize ve ürünlerinize 200 Bin TL'ye kadar destek sağlıyor.
Bu program ile; ülkemizde ihtiyaç duyulan, teknolojik dışa bağımlılığımızı azaltacak ve/veya ülkemizin rekabet gücünü artıracak ulusal/uluslararası yeni bir ürün/süreç/yöntem/model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve/veya deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
Proje süresi en fazla 18 ay olup, 2013 yılı için, proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ)*, Kurum hissesi ve yurtdışı araştırmacı giderleri hariç) 200.000 TL. İstenen burs miktarlarının toplamı aylık 3.000 TL’den fazla olamıyor. Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetiliyor ve altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmiyor. ( * Bu program kapsamında, koşullu olarak PTİ ödemesi yapılmakta. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. )
Fikrî ve Sınaî Mülkiyet Hakları
Proje yürütücüsü, üçüncü kişi/kişilere ait fikri ve sınai mülkiyet haklarının proje önerisine konu olup olmadığını, proje önerisini sunmadan önce araştırmak ve araştırma sonuçlarını sunmak zorunda.
Üçüncü kişi/kişilere ait fikri ve sınai mülkiyet haklarının proje önerisine konu olması durumunda;
a) Proje yürütücüsü, projenin üçüncü kişilerin fikri ve sınai haklarına tecavüz oluşturmadığını taahhüt eder ve varsa ilgili lisans, devir vb. anlaşma metinlerini ibraz ediyor.
b) TÜBİTAK’ın üçüncü kişilerin fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlali iddiasıyla herhangi bir hukuki muameleye muhatap kalması, TÜBİTAK’a bir uyarı, idari bir ceza ve/veya herhangi bir müeyyide uygulanması ve/veya uygulanacağının bildirilmesi durumunda proje yürütücüsü TÜBİTAK’ın yanında müdahale ederek sorumluluğu üstlenmekle yükümlü.
Proje yürütücüsünün kusur ve/veya ihmali nedeniyle üçüncü kişilere ait fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin ihlallerin tespit edilmesi durumunda Yönetmelik, Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanıyor. Başvuru yapılan proje konusuyla ilgili olarak ulusal/uluslararası patent/faydalı model/tescil alınıp alınmadığına dair taramalar aşağıda örneği verilen bazı internet sayfalarından (Örneğin: www.tpe.gov.tr, tr.espacenet.com, www.epo.org) yapılabilir.
Başvuru Tarihleri
Senede 2 dönem başvuru alınan destek programının, 2013 yılı 2. dönem başvuruları için son tarihler şöyle;
- Online Başvuru: 6 Eylül 2013
- Basılı Kopya ile Başvuru: 13 Eylül 2013
Senede 2 dönem başvuru alınmakta ve 2014 yılı başvuruları için son tarihler şöyle:
- I. Dönem:
- Online: 28 Mart 2014
- Baslılı Kopya: 4 Nisan 2014
- II. Dönem:
- Online: 26 Eylül 2014
- Basılı Kopya: 3 Ekim 2014
Programa Kimler Başvurabilir sayfasından kriterlerinizin uygunluğunu kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.
Başvuru Değerlendirme Süreci
Proje önerilerinin değerlendirme süresi, son başvuru tarihinden itibaren yaklaşık 4 ay. Bu süreçte, proje önerileri önce Araştırma Destek Programları Başkanlığı daha sonra ilgili Araştırma Destek Grupları tarafından ön incelemeden geçirilmekte, belirtilen kriterlere ve formata uygun olan projeler ilgili Araştırma Destek Grupları tarafından oluşturulan panellerde değerlendirilmekte ve desteklenmesine karar verilen projeler TÜBİTAK internet sayfasından ilan edilmekte. Süreç şeması için tıklayınız.
1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı hakkında çok daha fazla bilgi için TÜBİTAK sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Unutmayın, 2014 ilk dönem başvurular 28 Mart'ta bitiyor.
Haberimizi girişimci, araştırmacı ve bursiyerler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.