Dijital pazardaki büyüme, reklamdan e-ticarete, oyundan sosyal iletişim servislerine kadar her alanda yeni şirketlerin kurulmasını beraberinde getiriyor. Detaylar haberimizde..
Dijital pazardaki büyüme, reklamdan e-ticarete, oyundan sosyal iletişim servislerine kadar her alanda yeni şirketlerin kurulmasını beraberinde getiriyor.
Hatta başarı hikayesi olmuş dijital girişimcilerin kurduğu şirketlerin bünyesinde kurulan yeni iştiraklerle bu yapılar, dijital holdinglere dönüşüyor. Sektörde bu anlamda öne çıkan 10’un üzerinde grup var. Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 2000’li yılların başında Uluslararası Telekom Birliği’ne (ITU) göre yaklaşık 2 milyon iken, son 10 yılda yüzde 1.750 arttı. Türkiye, yaklaşık 76 milyonluk nüfusunun 35 milyonunu internete bağladı ve nüfusa göre doygunluk oranı yüzde 45’i geçti.
İnternet kullanımının artması, hem dijital mecranın reklam pastasındaki payının artmasını, hem de e-ticaret sektörünün gelişmesini beraberinde getirdi. Öyle ki, 2012’de dijital reklam yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 1 milyar TL sınırına yaklaşırken, e-ticaret sektörünün büyüklüğü ise 25 milyar TL’yi buldu. Dijital pazardaki büyümenin, reklamdan e-ticarete, oyundan sosyal iletişim servislerine, neredeyse her alanda olduğu açık. Özellikle mobil internet kullanımının artışıyla bu büyümenin hızlanarak devam edeceği öngörülüyor.
Dijital alanda yatırıma soyunan girişimcilerin başarı hikayeleri ise birbirini izledi. Yerli ve yabancı fonların olduğu kadar dünyadaki melek yatırımcıların da dikkatini çekti bu şirketler. Ve şimdi öyle bir noktaya gelindi ki, bir internet sitesiyle dijital dünyaya giren şirketler büyüyüp bu alandaki site ve marka sayılarını artırarak, adeta dijital birer holding görünümüne kavuştu.
En Büyük Grup
Sektöre bu anlamda baktığımızda öne çıkan 14’ün üzerinde grup olduğunu görüyoruz. Örneğin Doğan Online, bünyesinde bulunan 10 marka ile en çok internet sitesini bünyesinde bulunduran grup. 1999 yılında kurulan ve Türkiye’nin öncü internet şirketlerinden olan Doğan Online, bugün web portallerinden sosyal network ve e-ticaret sitelerine kadar birçok alanda hizmet sunuyor.
Türkiye’nin en büyük online reklam networküne de sahip olan Doğan Online bünyesinde bulunan markalar ise şunlar; Hepsiburada.com, Nesine.com, Evmanya.com, Gezisitesi.com, Daybuyday.com, Altincicadde.com, Gezex.com, Gayet.net, Alısverissaati.com ve Medyanet.
Bünyesinde bulunan sitelerle dijital gruba dönüşmüş şirketlerden bir diğeri de Hürriyet İnternet Grubu. Bu grup bünyesinde de ona yakın sitenin yönetimi gerçekleştiriliyor. Aralarında e-ticaret sitesi de var, kariyer sitesi de. Emlak satışı da yapılıyor, otomotiv de.
Medya Dijitale mi Kayıyor?
Video, blog fotoğraf paylaşımı, sinema ve pek çok farklı alanda sosyal medya ürünlerini bünyesinde bulunduran şirketlerden biri de Nokta Medya. İnternet yayıncılığı ve reklamcılığı, sosyal oyunlar ve e-ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren ve 2002 yılında kurulan Nokta Medya da o günden bu yana dijital bir grup haline geldi. Bugün bünyesinde sekiz tane farklı site var. İzlesene.com, Blogcu.com, Doviz.com, Sinemalar.com, Pasaj.com, Fotokritik.com, Virgül.com ve Yemek Tarifleri.com ile farklı sosyo-ekonomik sınıfa mensup pek çok internet kullanıcısı tarafından tıklanıyor.
Doğuş’un E-ticaret İlgisi
Yayınlarını dijital mecraya taşıyan Turkuvaz Yayın bünyesinde ise sekiz tane internet sitesi yönetiliyor. Onu bir diğer yayın grubu olan Doğuş Yeni Medya takip ediyor. Şirket, medya dışında, arka arkaya kurulan e-ticaret alanındaki siteleriyle de dikkati çekiyor. 1995 yılında bünyesindeki gazeteleri web’e taşıyarak dijital alanda yatırım yapan ilk medya kuruluşu olan Doğan Gazetecilik bünyesinde bugün fanatik.com.tr, posta.com.tr ve arabam.com bulunuyor. Doğan Gazetecilik olarak ilk siteyi açtıklarından bünyelerinde çok önemli dört tane gazete markası barındırdıklarını söyleyen Doğan Gazetecilik Dijital Medya Direktörü Çağrı Türkkorur, konuyla ilgili olarak şöyle konuşuyor:
“Bu yayınlarımızı dijitale taşıma hedefi ilk gazete sitemiz ile birlikte vardı. Geçen süre içinde gazetelerde önemli bir yer tutan seri ilanların da web’e taşınması ile bu alanda da yatırımlarımız oldu. Bugün Doğan Gazetecilik bünyesindeki Posta ve Fanatik gazeteleri ve otomotiv sektöründe seri ilan yayıncılığı yapan ara-bam.com sitesinin dijital varlıklarıyla bu mecradaki faaliyetimizi sürdürüyoruz.”
İlkler Gruplaşıyor
Türkiye’nin ilk online yemek siparişi sitesi olarak 2001 yılının ocak ayında kurulan Yemeksepeti.com da 2011 yılına kadar tek tabanca devam ederken şimdi bir gruba dönüştü.
Papyon.com, Lokum.com ve İrmik.com isimli dikey projeleriyle faaliyet gösteren şirket, Ortadoğu’da ise Foodonclick.com markasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar’da operasyonlarına devam ediyor. Şirketin yöneticileri bugünlerde online ödeme seçenekleri ve sosyal medya alanında da yeni projeler üzerinde kafa yoruyor. Türkiye’nin ilk özel alışveriş kulübü olarak 2008 yılında kurulan Markafoni de dikey site yatırımları gerçekleştirerek bir gruba dönüştü. Bugün Zizigo.com, Misspera.com, Enmoda.com ve Ucuzu.com isimli siteleri bünyesinde bulunduruyor grup.
Kendilerini Markafoni ve İştirakleri olarak adlandırdıklarını söyleyen şirket ortaklarından Sina Afra, dört kişiyle yola çıkan Markafoni’de şu an 700 kişiye yakın kişi çalıştığı belirterek, şirketin büyüklüğü hakkında da fikir veriyor. “Bu hızla büyümeye devam edersek e-ticaretle yeniden şekillenen perakende sektöründe ilk beş oyuncudan biri olacağımıza inanıyoruz” diyen Afra, mobil uygulamalara ağırlık vermeyi sürdüreceklerini söylüyor.
Spor, Yatırımcı Çekiyor
Perform, 2007 yılında kurulan ve merkezi İngiltere’de bulunan bir grup. Dünyanın önde gelen dijital spor medyası şirketleri arasında yer alan Per-form’un Türkiye pazarına girişi ise 2012 yılının ikinci yarısında hayata geçen Mackolik A.Ş. satın alması ile gerçekleşti. Global bir şirket olarak uluslararası birçok sitenin sahibi olduklarını hatırlatan Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, Perform Türkiye’nin bünyesinde Mackolik.com, Sahadan.com, Tahminkolik.com ve Beygir.com olmak üzere dört internet sitesi bulunduğunu anlatıyor.
Bu sitelere ek olarak, dünyanın en büyük futbol sitesi olan Goal.com’un Türkiye versiyonunun da ofisleri tarafından yönetildiğini söyleyen Uğurlu, Türkiye ofisinde 40 kişilik bir ekip olarak çalıştıklarını da ekliyor.
Arkadaşlık Siteleri
Önümüzdeki beş yılda öncelikli hedeflerinin Türkiye’deki spor içeriği konusundaki açık ara liderliklerini arayı daha da açarak sürdürmek olduğunu ifade eden Uğurlu, gruba spor alanında ihtiyaçlar dahilinde eklemeler yapabileceklerinin de altını çiziyor.
Sarar Holding bünyesinde yer alan Sarar Online da dijital alanda yatırımlarını sürdürüyor. Şu anda şirketin iki tane sitesi var; Tuttur.com ve Ajansspor.com. Workbench, 1996 yılında kurulmuş Türkiye’nin ilk internet şirketlerinden biri olan EBİ’nin bir uzantısı. 1996’da Canan Çelebioğlu ve Mehmet Budak, idefix.com projesiyle bu sektöre yatırım yapmaya karar verdi ve macera başladı. 2000 yılında Siberalem.com’un kurulmasıyla faaliyet alanları genişledi.
Devamında itiraf.com, evlilik-merkezi.com, Prefix projeleri geldi. 2012 yılında, EBİ’nin e-ticaret işleriyle arkadaşlık-dating-sosyal işler diye tanımlanabilecek işlerinin ayrılmasına karar verildi ve Workbench kuruldu. Workbench, Ağustos 2012’den bu yana siberalem.com, evlilikmer-kezi.com, tolki projeleriyle yoluna devam ediyor.
2005’te Türkiye’nin ilk şehre özel arkadaşlık sitelerini hayata geçiren Magnet bünyesinde 10’un üzerinde site yönetiliyor. Bunlardan üçü video paylaşım sitesi, diğerleri ise arkadaşlık sitesi. Teknoloji marketleriyle bildiğimiz Gold Grup’un da internet alanında dört işletmesi var; Gold.com.tr, Hizlial.com, Sanalpazar.com, Karsilastir.com
Gelecek Nerede?
Şirketini bir dijital gruba dönüştürmüş yatırımcıların ortak görüşü geleceğin video ve mobil alanlarda olacağı. Mobil alışverişte bir sıçrama beklendiğini söylemek lazım. Bir başka beklenti ise yabancı yatırımcıların halihazırda başarıya ulaşmış siteleri satın alma yoluyla pazara dahil olacağı yönünde. Yabancı yatırımların Amerika’dan çok Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri ve Rusya’dan geleceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde girişler kadar çıkışların da beklendiği ve başarıyı yakalayanların piyasa da kalıcı olacağı yönündeki tahminleri de eklemek lazım.
Ekonomist kaynaklı Fatoş Bozkuş'un kaleme aldığı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.