Girişimciler, "Girişim Savaşçısı" Eğitiminden Haberdar mısınız?

Uygulamalı girişimcilik eğitimin sınırları ilk defa sıradışı bir girişimle aşılıyor. Google Türkiye İş Geliştirme Danışmanı ve Sarpaş Grubu kurucusu Berke Sarpaş‘ın önderliğinde Türkiye’de geçtiğimiz haftalarda ön elemeleri başladı. Detaylar haberimizde..

SAT komandolarının yönetiminde mücadele ve imkânsıza meydan okuma çalışmaları, psikolog eşliğinde özgüven artırma pratikleri, CEO eşliğinde stres altında karar alma egzersizleri, eski bakan yönetiminde politik düşünce sistemini geliştirme ve diplomasi, bir yandan da girişim koçları eşliğinde sağlam temeller üzerine kendi işini sıfırdan kurma… Bunların hepsi yüksek kapasiteli, üstün mental dayanıklılığa sahip, stratejist, bilgili ve engel tanımaz seri girişimciler yetiştirmek için. Eğitmen kadrosunda bir SAT (Sualtı Taarruz) komandosunu, deneyimli bir CEO’yu, uzman psikoloğu, eski bir bakanı, girişimci mentorlarını ve e-ticaret/dış ticaret uzmanı eğitim koçlarını barındıran program 02 Kasım tarihinde başlayacak ve bir yıl içerisinde sadece 3 kez açılacak. Girişim Savaşçısı eğitim programıyla tanışın!

Dijital uygulamaların iş hayatına getirdiği düşük maliyet ve yüksek verimlilikle iş kurabilme avantajı girişimciliği dünya çapında kırbaçlamaya devam ediyor. Yüksek girişimci potansiyeline sahip ülkelerden birisi olarak kabul gören Türkiye’de de durum hiç farklı değil. Farklı branşlarda uzmanlığa sahip girişimci adayları dijital teknolojilerden faydalanarak kendi işlerini kurmak üzere çalışmalar yürütüyor, internet üzerinden kurdukları işlerle iç ve dış ticarete atılıyor. Bir çoğu beyaz yakalı. Bir patrona ve sabit bir maaşa bağlı kalmak istemiyorlar. Kendi kaderlerini kendi ellerine almak, potansiyellerini tam olarak kullanmak ve kendi tecrübelerini kendi adlarına değerlendirebilecekleri bir iş kurmak onlar için çok önemli. “Az ya da çok kazanırım. Ama kendime çalışır ve kendime kazanırım” diyen bu girişimci adaylarının birçoğu çalışırken ve maaşını alırken mesai dışı zamanlarında da bir yandan kendi işlerine ait profesyonel bir altyapı kuruyor ve yeni işlerinin kurulumu tam olarak tamamlanmadan da mevcut olan işlerinden ayrılmıyor. Böylece alınan risk de minimuma indirgenmiş oluyor. İş hayatına kendi işleri üzerinden atılmayı tercih eden genç üniversite öğrencileri, becerikli ev hanımları, üretken emekliler ve hayalindeki işi aramaktan bıkan potansiyel sahibi işsizler de ülkemizdeki diğer girişimci profillerini temsil ediyor.

Türkiye’de girişimciler kendi işlerini kurma süreçlerinde gerekli tüm teknik bilgileri eksiksiz edinebilmek, uzmanlardan danışmanlık alarak profesyonelce yönlendirilmek ve para-zaman kaybını minimuma düşürebilmek için yanlarına güçlü bir destekçi arıyor. İşte bu yıl Türkiye’de girişimcilere 360 derece destek vermek üzere çok farklı bir platform hayata geçiriliyor. Adı Girişim Savaşçısı. Platform başkanı Berke Sarpaş, Türkiye’de yaklaşık 10 yılda 15’er kişilik gruplara 6’şar haftalık eğitimler vererek 5.000 dolayında girişimci yetiştirmiş deneyimli bir girişimci mentoru. Kendisi aynı zamanda ülkemizdeki ilk yalın girişimcilik eğitimlerini başlatan, ilk e-ticaret eğitim kurumunu kuran ve ilk e-ticaret zirvesini gerçekleştiren grubun da kurucu ortağı. Yıllarca ekibiyle birlikte birçok girişimci adayına e-ticaret ve e-dış ticaretin inceliklerini öğreten, bir bölümüne de internette kendi işini kurduran Sarpaş, hayata geçirdiği bu yeni programla iddialı. “Girişimci olmak ve iş kurmak için sadece teknik bilgi yeterli olmuyor. Kişi çok iyi pazar araştırması yapmayı, marka oluşturmayı ya da web sitesi kurmayı öğrense dahi başarılı olabilmesi için bundan fazlasına ihtiyaç duyuyor. Bir girişimci önce mind shift (algı değişimi) yapmalı, zorluklara karşı istikrarlı tahammül gösterebilmeli, özgüvenini koruyabilmeli, sınırlarını zorlamalı, iç motivasyonunu yüksek tutmalı, odaklanabilmeli, vazgeçmemeyi öğrenmeli, strateji geliştirebilmeli ve çevresiyle iyi ilişkiler kurarak bu ilişkileri devam ettirebilmeli. Kısacası girişimcilik bir tür savaş. İşte biz de bu yeni programımızla girişimci adaylarına iş hayatında nasıl mücadele edeceklerini öğretiyor, onların hayata bakış açılarını zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. Programa her eğitim düzeyinden kişi başvurabiliyor. Ticaret hayatında başarılı olmak için nasıl üniversite mezunu olmak bir mecburiyet değilse bizim programımıza da başvurmak ve katılmak için böyle gereklilik yok. Lise mezunları da eğitime rahatlıkla başvurabilir. Ayrıca programımıza kadın girişimcileri mutlaka bekliyoruz. Kadınlar erkeklere oranla daha dirençli olabiliyor. Ev idaresinden de gelen bir “çekip çevirme” becerileri var. Bugün çocuk yetiştirmek ve bir evi çekip çevirmek de önemli bir girişimcilik örneğidir.” diyen Sarpaş programı tamamlayanların kendi işlerini eğitimde kurduklarına ya da programın sonunda kurum içi girişimci olarak kurumsal şirketlerde proje yöneticisi sıfatıyla göreve atandıklarına işaret ediyor.


“Yeni girişimcilerin sermaye azlığından ötürü başlangıçta çalışan işe alması ve kendisine profesyonel bir ekip kurması mümkün olamıyor. Ya da bu aşamada birçok girişimci kendi hisselerinin bir bölümünden feragat ederek işine ortak almak zorunda kalıyor. İşte biz girişimcileri bu zorluklardan kurtarıyoruz. Kişilere eğitimle kendi işini sıfırdan kurma ve geliştirme konusunda gereken tüm teknik donanımı kazandırıyoruz. Amacımız işin başında kendi kendine yetebilecek uzmanlar yetiştirmek. Bugün bir SAT komandosu da karada, havada, denizde sahip olduğu bilgi ve kapasite sayesinde tek başına özel harekât düzenleyebiliyor. Biz de yetiştireceğimiz Girişim Savaşçıları ile tek başına işini sıfırdan kurarak taarruza geçebilecek profesyoneller mezun edeceğiz.”diyen Sarpaş bu vizyon çerçevesinde programa alınan Girişim Savaşçısı adaylarının özel bir eğitimden geçirildiğine işaret ediyor. Programa alınan girişimci adayları, strateji, diplomasi, dayanıklılık ve psikoloji eğitimlerinin yansıra iş fikri geliştirmeden konsept oluşturmaya, marka yaratmadan web sitesi kurmaya, pazar araştırması yürütmeden tanıtım filmi ve müziği hazırlamaya, lojistik idaresinden müşteri ilişkileri yönetimine, sosyal medya yönetiminden dijital pazarlama tekniklerine ve toplu mail pazarlamasına, ticaret ve bilişim hukukundan iş planı yazmaya ve etkili sunuş becerilerine kadar toplam 30 başlıkta uygulamalı bir eğitim sürecinden geçiriliyor.

Programı tamamlayan herkese iş kurma garantisi ya da kurumsal şirketlerde yönetici pozisyonunda göreve atanma garantisi veriliyor. Sonuç alamayanların ise paraları iade ediliyor. Ancak programa katılabilmek için önce 4 etaptan oluşan bir ön seçim sürecinden geçebilmek gerekiyor. Bir psikolog eşliğinde yönetilen ön seçim sürecinde girişimcinin kişilik özelliklerini ve programa uygunluğunu belirlemek adına, çeşitli psikoloji envanterleri uygulanıyor ve birebir görüşmeler yapılıyor. Başarılı adaylar programa alınarak 8 hafta boyunca eğitiliyor ve bu süreçte işleri sıfırdan kuruluyor. İşini kuran girişimcilere ardından 1 yıl boyunca profesyonel bir danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Danışmanlık sürecinde ise işini eğitimde kurmuş olan girişimci her türlü teknik sorusunu uzmanlara danışabiliyor, programın destekçileri tarafından sunulan birçok ücretsiz imkândan faydalanıyor, networking çalışmalarına dâhil ediliyor ve zamanı gelince yatırımcılar ile tanışması sağlanıyor. Program bu yapısı ile eğitim, danışmanlık, networking ve yatırım imkanlarını bünyesinde bir arada barındıran 360 derece girişimcilik platformu olma özelliğini de taşıyor.

Program bünyesinde, strateji geliştirme ve uluslararası ticaret alanlarındaki deneyimlerini paylaşarak girişimcilere mentorluk verecek olan Çolakoğlu Holding Dış Ticaret CEO’su ve DEİK Türk-Tayvan İş Konseyi Başkanı ünlü iş adamı Yavuz Onay yaptığı açıklamada “Türkiye girişimcilik alanında önemli bir potansiyele sahip. Özellikle Uzakdoğu ülkeleri ve Çin ile olan ticari ilişkilerimizi geliştirmede strateji üretebilen, dijitali doğru kullanabilen hızlı ve etkin girişimcilere ihtiyacımız var. Bu program ülkemizde bu becerilere sahip girişimcilerin yetiştirilebilmesine katkı sağlayacak.” dedi.

Program sürecinde katılımcılara mental dayanıklılığı, kişisel potansiyeli ve direnci artırma alanlarında uygulamalı çalışmalar yaptıracak olan eski SAT (Sualtı Taarruz) Komandosu Erkan Balcı “Her insan aslında müthiş bir potansiyele sahip olarak dünyaya geliyor. Ancak birçoğumuz bunu fark etme ve ortaya çıkartma fırsatına bile sahip olamıyoruz. İşte bu program kişilere bu fırsatı sunacak. Katılımcılara yaptıracağımız çok çeşitli farklı uygulamalarla onların gerçek kapasitelerini ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz insanlara “Ben neymişim!” dedirtmek. Katılımcılar bu programla yenilmez ve sınır tanımaz olduklarının farkına varacak ve kendi başarı öykülerini cesaretle yaratacak.” Dedi.

Programa katılacak olanların seçiminde ve ikna psikolojisi, iç motivasyon gibi alanlarda mentorluk almasında rol üstlenecek olan, uluslararası ticaret ve psikoloji alanlarında eğitim geçmişine sahip, Fütüristler Derneği Gençlik Kolları Başkanı Psikolog Barış Gürkaş “Girişim savaşçısı programının en başında uygulanacak çeşitli kişilik envanterleriyle adayların programa uygunluğu tespit edilecek. Seçilen girişimci adaylarının program esnasında davranış repertuarları zenginleştirilecek ve böylece fikirlerin işe dönüşmesi kolaylaşacak.” dedi.

Yemek Sepeti Kurucusu Nevzat Aydın, Peak Games Kurucusu Sidar Şahin, ETİD (E-Ticaret İşletmecileri Derneği) Başkanı ve Kliksa Genel Müdürü Hakan Orhun, Google Türkiye Kurumsal Pazarlama Müdürü Özgür Kirazcı gibi isimlerin de yer aldığı programda toplam 17 mentor ve eğitim koçu bulunuyor. İlgili tüm detaylar www.girisimsavascisi.org adresinde.

Haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor