Girişim Değerlemeleri Son 10 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı!

Pitchbook'un risk sermayesi trendleri üzerine yayımladığı dönem raporunda şirketlerin risk sermayesi için değerlemelerinin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı. Bu rapor 11,000 risk sermayesi turu incelenerek hazırlanmıştır. Detaylar haberimizde..

Pitchbook'un risk sermayesi trendleri üzerine yayımladığı dönem raporunda şirketlerin risk sermayesi için değerlemelerinin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı. Bu rapor 11,000 risk sermayesi turu incelenerek hazırlanmıştır.

Tohum aşamasındaki şirketlerin değerlemesi 2008’den bu yana %63 oranında artarak ortalama 5,3 milyon dolara ulaştı.

Bir girişim şirketinin kuruluş maliyeti hiçbir dönemde bu dönemdeki kadar düşük olmamıştır. Melek yatırımların büyüklüğü de, tohum yatırımlarının büyüklüğü de geçen 5 yıl içerisinde dramatik bir şekilde artış göstermektedir.

Pitchbook raporuna göre tohum aşamasında yapılan şirket değerlemeleri, girişimlerin Seri A yatırımına yükselmelerini zorlaştırmaktadır. Çünkü tohum sermayesi yatırımcıları yatırımların daha çok takdir görmesini beklerken, Seri A yatırımcıları tohum aşamasındaki değerlemeyi “fazla şişirilmiş” bulmaktadır.

Seri A turundaki değerlemeler %23’lük mütevazı bir artışla, ortalama 9,2 milyon dolara yükselmiştir. Buna karşılık Seri B turları 2012’den bu yana en çok artış gösteren yatırım turlarından biridir. Seri B finansal değerleri ortalama 25,6 milyon dolara ulaşmıştır. Bu da %71lik bir artışa denk gelmektedir.

Seri C turu değerlemeleri 2013’ün ilk 3 çeyreğinde %93 artarak ortalama 75 milyon dolara ulaşmıştır.  Seri D turları son 5 yılda 100 milyon dolar eşiğini aşarak 132 milyon dolarlık bir ortalamaya ulaşmıştır ki bu durum %116’lık bir tırmanışı göstermektedir. Yazılım sektörünün artışı %350 ‘ler seviyesine gelmiştir.

Pitchbook’un raporuna göre yatırımcılar artık IPO gibi bir çıkış senaryosuna yakın olan şirketlere daha çok yatırım yapmaktadır. Ekonomi gelişmekte ve teknoloji şirketleri bu büyümeye pozitif bir katkıda bulunmaktadır. Risk sermayesi yatırımları yükselmeye devam etmekte olup 60 tane risk sermayesi destekli şirket bu yıl halka arza gitmiştir. Nitekim bu rakam önceki yıllara göre en yüksek değerdedir.

2013 yılında inanılmaz derecede büyük yatırım turlarına tanıklık etmekteyiz. Uber 3,5 milyon dolarlık değerlemede 285 milyon dolarlık bir yatırıma ulaşmıştır. Snapchat’in 4 milyar dolarlık değerlemede 200 milyon dolarlık yatırıma ulaştığı söylentileri dolaşmaktadır. Pinterest’in son dönem açıklamasında 3.8 milyar dolarlık değerlemede 225 milyon dolarlık yatırıma ulaştığını görmekteyiz.

Milyar dolarlık değerleme yapılan düzinelerce girişim bulunmaktadır. Birçok insan teknoloji endüstrisindeki bu rakamların şişirme değerler olduğunu ve bu yanlış beklentilerin bir teknoloji balonunu patlatacağının endişesini taşımaktadır. Tüm bu endişelerin yanı sıra teknoloji dünyası dot-com patlamasından pek çok ders edinmiştir. Bulut bilişim, mobil teknoloji ve dünya çapında artan İnternet erişimi gerçekte çok büyük fırsatlar sunmaktadır.

Pitchbook’un raporu, bu artışın uzun süreler devam etmeyeceği ve bir süre sabitlendikten sonra yatırım turlarının düşüşe geçeceği yönündedir.

Yukarıda da belirtildiği gibi IPO açısından 2013 yılı oldukça verimli geçmiştir.

500 Startups, Y Combinator, Techstars, SV Angel ve Andreessen Horowitz bu dönemin en aktif 5 tohum/melek yatırımcısıdır. Andreessen erken dönem yatırımlarına liderlik etmekte olup ardından Google Ventures, SV Angel, First Round Capital, ve New Enterprise Associates gelmektdir.

Yaptığı 28 anlaşma ile Kleiner Perkins Caufield & Byers en aktif son tur yatırımcısıdır. Sequoia Capital, Intel Capital, New Enterprise Associates ve Draper Fisher Jurveston ise diğer en yüksek oranlı son tur yatırımcılarıdır.

Etohum kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 7.749 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor