Hazine Desteği İle Melek Yatırımcıların Sayısı Artmaya Devam Ediyor!

Türkiye’de özellikle son yıllarda melek yatırımcılık kavramı iş dünyasının ilgisini çekmeye başladı. Kamunun da yasal düzenlemelerle olaya dahil olması ile birlikte melek yatırımcıların sayısı ve niteliği artmaya başladı. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de özellikle son yıllarda melek yatırımcılık kavramı iş dünyasının ilgisini çekmeye başladı. Kamunun da yasal düzenlemelerle olaya dahil olması ile birlikte melek yatırımcıların sayısı ve niteliği artmaya başladı.

Sisteme dahil olmasıyla birlikte melek yatırımcılık ekosistemine en büyük desteği Hazine Müsteşarlığı’nın sağladığını söyleyen girişimcilik uzmanı Remzi Durmuş şu bilgileri veriyor;

“Önceden yaptığınız yatırımların yüzde yüzü kendi cebinizden çıkıyordu. Şimdi Hazine Müsteşarlığı’ndan alacağınız lisans ile Hazine’nin lisanslı melek yatırımcısı oluyorsunuz. Girişimcilere yaptığınız yatırımların % 75’i vergiden düşüyor. Eğer gelen proje, KOSGEB, TÜBİTAK veya Sanayi Bakanlığı onayıyla geliyorsa o zaman % 100’ü vergiden düşüyor.

Tabii, sadece melek yatırımcılar lisanslanmıyor, melek yatırım ağları da lisanslanıyor. Bu yasa ile birlikte yeni melek yatırım ağlarımız da oluşmaya başladı. Girişimci şirketin yatırım alabilmesi için, şirket gelirinin yıllık 5 milyon TL’den fazla olmaması, aynı zamanda AŞ statüsünde olması, en fazla 50 çalışının olması ve başka şirketlerin kontrolünde olmaması gerekiyor. Sistemin oturmasıyla birlikte girişimcilerimiz iş planlarını hayata geçirebilmek için daha fazla muhatap bulacaklar. Burada önemli bir kıstas var. Genel anlamda ifade edecek olursak, kamu daha çok katma değeri yüksek olan inovatif projeleri destekliyor. Girişimcilerimiz biraz daha katma değeri yüksel olan girişimleri planlamaları gerekiyor.

Remzi Bey'in aktardıklarına ilave olarak; Hazinenin ekosisteme olan katkısına bakmak için istatistikleri incelemek yerinde olacaktır.

Hazine Müsteşarlığı her ay düzenli olarak yayınladığı BKS İlerleme Raporu ile gelişmeleri istatistik olarak duyuruyor. Şuan en güncel rapor olan BKS İlerleme Raporu Eylül Sayısının verilerine baktığımızda;

  • 15 Şubat - 30 Eylül sürecinde
    • Sistemdeki toplam yatırımcı sayısı 134,
    • Başvuru süreci devam eden yatırımcıların sayısı 43,
    • Verilen BKY lisans sayısı 91,
    • Reddedilen başvuru sayısı 2,
    • İptal edilen lisans sayısı 0 olmuş. 

Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi'ne yapılan başvuruları iller bazında filtrelediğimizde; 102 başvuru ile lider olan İstanbul'u 14 başvuru ile Ankara'nın takip ettiğini görüyoruz. İzmir'den 5, Bursa'dan 3, Adana ve Düzce'den 2 başvuru yapılırken; Çanakkale, Kocaeli, Denizli, Amsterdam, Antalya ve Kalifornya'dan 1'er yatırımcı başvuru olmuş.

Sistemdeki yatırımcı profillerine baltığımızda; yatırımcıların 55'inin Tecrübeli Yatırımcı, 44'ünün Servet Sahibi, 32'sinin ise Yüksek Gelire Sahip yatırımcı olduğunu görüyoruz.

Eğitim durumlarına baktığımızda ise; yatırımcıların 12'sinin doktora sahibi olduğunu, 58'inin yüksek lisans, 49'unun lisans ve 3'ünün de lise mezunu olduğu görüyoruz. Sistemdeki yatırımcıların büyük çoğunluğu 35-55 yaş arasında bulunuyor ve yatırımcıların % 89'u erkek, %11'i kadın.

Erken Aşama Şirketlere Yatırım Yapılmasının nedenlerine verilen cevaplarda; sistemdeki yatırımcıların;

  • % 41'inin maddi ve manevi destek amacıyla,
  • % 28'inin büyüme potansiyeli yüksek getiri amacıyla,
  • % 17'sinin Yenilikçi İş Fırsatı yakalamak amacıyla,
  • % 14'ünün ise alternatif yatırım olanakarını değerlendirme amacıyla

sisteme katıldıkları anlaşılıyor. Yatırımcıların % 83'ü vergi desteği avantajı sebebiyle sisteme katıldıklarını belirtiyor.

BKS sistemindeki yatırım yapma verilerine baktığımızda daha çok yol alınması gerektiğini görüyoruz. Öyle ki; 15 Şubat - 30 Eylül sürecinde sistemdeki melek yatırımcılara yatırım için sadece 4 başvuru olduğunu ve bu başvuruların 1'inin onaylandığını, diğer 3'ünün sürecinin devam ettiğini görüyoruz. Yatırım başvurularının toplam tutarı ise; 1.555.000 TL. Bu başvurulardan 3'ü İstanbul'dan, 1'i ise Ankara'dan gelmiş.

Veriler de bize gösteriyor ki; kamu otorite ve denetleme anlamında pozisyonunu almış durumda, yatırımcılar da BKS sistemine giderek daha fazla katılım göstermeye başlamış durumda. Bu gelişen ve çok daha iyi olacakolan mekanizmadan girişimcilerimizin daha iyi faydalanabilmesi için; katma değeri yüksek iş fikirlerini iyi bir şekilde planlayıp yatırım başvurularını yapmaları gerekiyor.

Haberimizi Melek Yatırımcılık kavramı ile ilgilenen yatırımcı ve girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Bu içeriği 25.942 kişi okudu.
Kategori: Ulusal, Yatırım
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Ayhan Dayoglu
Ayhan Dayoglu
Tecrübeli yatırımcılar %41'lik oranla belgeli yatırımcı grupları arasında başı çekiyor. Ancak bu gruptaki lisanslı yatırımcılar gelir vergileri bordrolarından peşinen kesildiği için maaşları dışında başka gelirleri yoksa vergi avantajından faydalanamıyor. Bu sorunun çözülmesiyle tecrübeli melek yatırımcıların yapacağı yatırım sayısının artması kaçınılmaz olacaktır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor