Hindistanlı Restoran Arama Motoru Zomato Türkiye'ye Yatırım Yapıyor!

Popüler online restoran rehberi Zomato,Sequoia Capital ve Info Edge’den 37 milyon USD tutarında yeni bir yatırım paketi desteği alarak Brezilya (São Paulo), Türkiye (İstanbul, Ankara) ve Endonezya'da (Jakarta) da açıldı. Aynı zamanda Birleşik Krallık’taki (Glasgow ve Edinburg) ve Güney Afrika'daki (Durban) servis ağını da yeni şehirler ekleyerek genişletti. Detaylar haberimizde..

7 Kasım 2013 Hindistan’da kurulan popüler restoran arama motoru Zomato, İstanbul ve Ankara lokasyonları ile Türkiye lansmanını yapacağını açıkladı.

Zomato internet sitesi ve iOS, Android, Windows Phone ve BlackBerry üzerindeki mobil uygulamalarıyla İstanbul’da 16.000, Ankara’da 4.000’nin üzerinde yeme-içme mekanı için menü, fotoğraf, yol tarifi, iletişim bilgisi, kullanıcı yorumu ve restoran puanlamalarını içeren bir bilgi kaynağını hem İngilizce, hem Türkçe dil seçenekleriyle kullanıcılarına sunuyor.

Ayrıca, Zomato yatırımcıları olan Sequoia Capital ve Info Edge’den 37 milyon USD tutarında yeni bir yatırım paketi desteği alarak, toplamda 53 milyon USD’lik bir yatırım desteğine ulaştı. Info Edge daha önceden toplamda 16.5 milyon USD tutarındaki yatırım desteğini 4 ayrı paket halinde vermişti.

Zomato, Brezilya (Sao Paulo) ve Endonezya (Jakarta) operasyonlarını başlattığını da açıkladı. Bahsi geçen iki ülkede de Zomato yerel dilleri olan Portekizce ve Bahasa dil seçenekleriyle var olacak. Ayrıca, Zomato Birleşik Krallık’taki servislerini Glasgow ve Edinburg şehirlerini de ekleyerek 3 şehirden 5 şehre çıkarılacak.

Zomato müşteri tercihleri üzerinde menülerin, resimlerin ve yol tariflerinin en az yorumlar kadar önemli olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, Zomato zengin ve doğru içerik politikasına odaklanıyor ve menüler toplayan, fotoğraflar çeken ve yol tariflerini alan ekipleri ile birebir olarak kendisi gerekli içeriği topluyor. Yorumlar ve puanlandırmalar ise, kullanıcılar tarafından yapılıyor.

Zomato menülerini her 3 ayda bir tüm listelenmiş restoranları için güncelliyor ve 11 ülke üzerindeki 160.000 restoran için tüm bilgileri güncel tutuyor. Kullanıcılar tüm bu bilgilere www.zomato.com internet sitesi ya da iOS, Android, Windows ve Blackberry için geliştirilmiş Zomato mobil uygulamaları  aracılığı ile ücretsiz olarak ulaşabiliyorlar.

Zomato Hakkında Bazı Veriler

  • 11 ülkede 35 şehirde 600’den fazla çalışanı bulunan Zomato 5 yıl önce kurulmuş ve genel merkezi Yeni Delhi’de bulunuyor.
  • Zomato Hindistan ve BAE’de kendi alanında %70 trafik payı ile oldukça baskın bir trafiğe sahip ve içinde bulunduğu pazardaki en büyük oyuncu.
  • Zomato basılı yayında, internet ve mobil platformlarda 160,000 ‘den fazla restoran için menü, yol bilgisi, iletişim bilgileri, resimler ve kullanıcı yorumları gibi detaylı bilgiler sunuyor.
  • Zomato internet sitesi ve mobil platformları aracılığıyla aylık 15 milyondan fazla ziyaret almakta ve trafik geçtiğimiz yıl %300 üstünde artış göstermiş.
  • Zomato’nun trafiğinin yarısı mobil aplikasyonlardan gelmektedir ki bu da yerel aramaların mobile doğru hızlı bir kayma gösterdiğinin kanıtıdır. 
  • Parasal genişleme trendi aylık olarak bir önceki seneye göre faturalandırılan toplam meblağın %500 büyümesini sağlamış. Hindistan ve BAE operasyonlarında ise amortisman öncesi karlılık hedeflerine ulaşmış.
  • Gelecek iki yıl süresince Zomato; Avrupa, Güney-Doğu Asya, Avustralya ve Amerika çevresinde 22 ülkeye daha yayılmayı planlıyorlar. 
  • Global olarak, bu pazardaki en değerli şirket 4.5 milyar doları aşan piyasa değeriyle Yelp.

Deepinder Goyal, Zomato CEO ve Kurucu: “Bu bizim için heyecan verici bir aşama.  İnanıyoruz ki zengin içerik ağırlıklı modelimizle restoran arama pazarını alt üst edebiliriz. Aldığımız finansman, kişilerin çevresindeki restoran önerilerini arama biçimlerini değiştirecek bir ürün geliştirme konusunda bize yardımcı olacak. Uluslar arası arenada başarılı olmamıza destek olacak Sequoia Capital ile girişim ortağımız olarak ortak olmaktan dolayı heyecanlıyız ve gelecek yıllarda Zomato’yu daha fazla ülkede görmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Pankaj Chaddah, Zomato COO ve Kurucu Ortak:“Türkiye dışarıda yemek yemeyi seviyor ve mobil ve internetteki hızlı büyüme bizim için burayı çok iyi bir Pazar kılıyor. Restoran aramasını kolaylaştırmak için net bir fırsat görüyoruz ve internet sitemizi ve aplikasyonumuzu birçok kullanıcıdan ve restoran sahibinden gelen geribildirimlere dayanarak özelleştirdik. Zomato hem İngilizce hem Türkçe dillerinde mevcut ve ayrıca kullanıcıların Kahvaltı, Nargile ve Teras seçeneklerini arayabileceği özel filtrelere sahip. Ürünümüzü Türkiye’deki kullanıcılardan gelen geri bildirimlere dayanarak geliştirmeye devam edeceğiz.”

Zomato Hakkında

2008’de kurulan Zomato; 11 ülkede, 35 şehirde160.000’den fazla restoran için kullanıcılara detaylı bilgiler sağlayan bir restoran rehberi.  Zomato’nun ana içerik özellikleri, kullanıcılara restoranlarla ilgili menüleri, resimleri ve yol tariflerini sunuyor olması. Diğer topluluk özellikleri; kullanıcı yorumlarını, oylamaları ve diğer kullanıcıların tavsiyelerini Zomato’da takip edebilme özelliğini içerir. İnternet sitesi ve aplikasyonlar dışında, Zomato ayrıca Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bazı şehirlerinde basılı olarak da bulunabiliyor. Yakında zamanda yeni şehirler de eklenmesi planlanıyor.

Zomato ilk olarak Temmuz 2008’de Yeni Delhi’de başlıyor ve sonrasında Hindistan, İngiltere, BAE, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Filipinler, Brezilya, Türkiye, Endonezya, Sri Lanka, ve Katar’da bulunan 35 şehre hizmetlerini genişletiyor.

Ülkemize yatırım yapan bu global projeyi incelemek için www.zomato.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi gıda sektöründe faal olan yatırımcı ve girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Yasemin Öksüz Hakkında

Lisansını Başkent Üniversitesi “Halkla İlişkiler ve Tanıtım” bölümünde tamamlayan yazar, Ankara Üniversitesi “İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı” alanında yüksek lisans yaptı. Ulusal bir reklam ajansında reklam koordinatörü olarak da görev yapan yazar bu görevinin yanı sıra  Ocak 2013 ve Aralık 2013 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor