Üç boyutlu yazıcılar eskiden sadece üniversitelerde ve büyük şirketlerde kullanılıyordu. Ancak şimdi Amerika’da kağıt üzerindeki tasarımlarını ellerine almak isteyen tüketiciler için üç boyutlu yazıcı hizmeti veren yerlerin sayısı hızla artıyor. Detaylar haberimizde..
Bir tasarınızı kağıda döküp, kağıt üzerindeki çizimin birkaç saat içinde üç boyutlu bir nesneye dönüştüğünü düşünün. Bunu yapmak, artık üç boyutlu yazıcılar sayesinde mümkün. Üç boyutlu yazıcılar eskiden sadece üniversitelerde ve büyük şirketlerde kullanılıyordu. Ancak şimdi Amerika’da kağıt üzerindeki tasarımlarını ellerine almak isteyen tüketiciler için üç boyutlu yazıcı hizmeti veren yerlerin sayısı hızla artıyor.
Üç boyutlu yazıcılar, alçıtaşı tozu kullanarak kağıt üzerindeki çizimleri üç boyutlu nesnelere dönüştürüyor. Bryan Jaycox ve eşi üç yıldır üç boyutlu yazıcı dersleri ve hizmetleri sunuyor. Bryan üç boyutlu yazıcıların çok popüler olacağını ve bu yazıcıların toplumu derinden etkileyeceğini söylüyor.
Kamboçya’da üç boyutlu yazıcı dükkanı açan Ki Chong Tran, işte bu etkiyi yaratmaya çalışıyor. Tran, ”insanların fikirlerini kağıt üzerine, hatta bir peçete parçasına döktüğü ve bunları üç boyutlu yazıcılarla nesneye dönüştürdüğü bir yer hayal ediyorum” diyor.
Üç boyutlu yazıcı hizmeti veren dükkanlar Amerika’da da çoğalıyor. UPS kargo ile çalışan Mark Danney, ”Talep çok fazla. Hayal ettiğimizin çok daha üzerinde ilgiyle karşı karşıyayız” diyor. Mark Denney, müşteri yelpazesinin çok geniş olduğunu söylüyor: ”Yeni bir iş kuran, kendi icadı olan, mühendislik eğitimi alan kişiler bize başvuruyor.”
Sualtı fotoğrafları çeken Raymond Yuhasz, ışığı dağıtmaya yaratan kamera filtresini koyabileceği bir ayak tasarlamış. Filtre sayesinde çekimler çok daha doğal görünüyor. Üç boyutlu yazıcıda tasarımı basmanın maliyeti sadece 43 dolar. Raymond Yuhasz, ”Aynı nesneyi başka yöntemlerle elde etmenin, örneğin kalıp imal etmenin maliyeti birkaç bin doları bulabilirdi” diyor.
Uzmanlar, yazıcıların hızının yükseleceğini, maliyetininse düşeceğini tahmin ediyor. Bryan Jaycox, saatte 15 dolar alıyor. Buna nesnenin büyüklüğüne göre bir ücret ve 50 dolarlık tasarım ve işçilik fiyatı da ekleniyor. Bazı dükkanlar basılacak nesnenin fiyatını, kullanılan malzemeye göre belirliyor. Tasarım için saatte 95 dolar alınıyor. Kağıt üzerindeki çizim, yazıcının basabileceği formata dönüştürülmeden önce dijital dosya haline getiriliyor.
Jaycox, 5 yıl içinde bu teknolojinin daha da yaygınlaşacağını tahmin ediyor. Ancak Ki Chong Tran, Kamboçya gibi gelişmekte olan ülkelerde mevcut teknolojinin bile fark yaratacağını söylüyor: ”Üç boyutlu yazıcılar sayesinde insanların eline eşsiz bir araç veriyorsunuz. Böylelikle kendi gelişimlerinden ve kalkınmalarından kendileri sorumlu oluyorlar. Sadece İngilizce öğrenmenin dışında başka beceriler ediniyorlar. Dünyaya değer katacak nesneler yaratma gücü elde ediyorlar.” Ki Chong Tran, sadece Kamboçya değil, dünyanın herhangibir yerinde üç boyutlu yazıcılarla güzel fikirlerin hayata geçirileceğini söylüyor.
3 boyutlu yazıcılar hayatımızı değiştirmeye hazırlanıyor. Peki girişimciler, bu değişimden iş modellleriniz nasıl etkilencek? 3 boyutlu yazıcılar iş modelinizi değiştirecek mi?
AmerikanınSesi kaynaklı bu haberimizi teknoloji ve inovasyon sever okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.