Patentlerimizi 2 Katına Çıkarmadan İlk 10 Ekonomiden Biri Olamayız

TÜRKONFED YK Başkanı Süleyman Onatça, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda TÜSİAD, TÜRKONFED ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları’ konulu toplantının açılışında konuştu. Detaylar haberimizde..

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda TÜSİAD, TÜRKONFED ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları’ konulu toplantının açılışında konuştu. Onatça “Birkaç yıl içerisinde KOBİ’lerimizin patent ve marka başvuru sayısını iki katına çıkarmak zorundayız” dedi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, 16 kentinden patent başvurusu dahi yapmamış Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin zor olacağını belirtti.  Onatça, 2002 yılında sayısı 1.874’ü bulan patent başvuru sayısının 2012 yılında 11.599’a, 1.784 olan tescil edilen patent sayısının ise 7.816’ya ulaştığını söyledi. Onatça, hem başvurulan hem de tescil edilen patent sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını ama yine de yetersiz kaldığını kaydetti.

Destek Olmazsa Yapamazlar

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça,İller bazında dağılıma baktığımızda sadece Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa, Tekirdağ gibi büyük illerimizde 100’ün üzerinde patent başvurusu yapılmış, Muş, Siirt, Kars, Iğdır, Van gibi illerimizde ise yıllarca patent başvurusuyla tanışmamış. Buradan şu sonuca varabiliriz: Orta Gelir Tuzağı, markalaşmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Bölgesel kalkınma için gerekli mikro reformlar yapılmadığı müddetçe, ileri teknolojiye yönelik Ar-Ge ve inovasyon destekleri sağlanmadıkça yukarıda bahsi geçen illerimiz gibi yoksulluk tuzağı ve orta gelir tuzağındaki illerimiz tuzaktan kurtulamayacaklar” diye konuştu.

Doğrudan Yabancı Yatırımların Önündeki Engel

Fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda da Türkiye’nin eksikleri bulunduğunu belirten Onatça, bu yüzden yeterince doğrudan yabancı yatırımcı çekilemediğini savundu. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan “Küresel Rekabetçilik Raporu”ndaki Türkiye ile ilgili önemli verileri paylaşan Onatça, “Ülkemiz, 148 ülke arasında, küresel rekabet endeksi sıralamasında 44’üncü sırada, kurumsallaşma endeksinde 56’ıncı sırada, fikri mülkiyet haklarının korunması açısından 74’üncü sırada ve Ar-Ge harcamalarında 68’inci sırada yer alıyor. Rapordaki bu verileri dikkate aldığımızda, maalesef ‘fikri mülkiyet haklarının korunması’ endeksinde 74’üncü sırada olduğumuzu görüyoruz.  Bu durum yabancı yatırımcı için ‘fikri hakların yeterince korunamadığı bir ülke’ izlenimine yol açmakta ve Türkiye’ye teknoloji transferi ve yatırım yapılmasına engel teşkil etmektedir. Doğrudan yabancı yatırımların gelmemesi ise kalkınmaya olumsuz yönde etki etmektedir” dedi.

TÜRKONFED hakkında bilgi sahibi olmak ve çalışmalarını incelemek için www.turkonfed.org web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor