İTÜ Çekirdek'in Ödül Kazanan Yeni Nesil Girişimleri Açıklandı!

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak sağlayan ARI Çekirdek Projesi’nde sonuçlar açıklandı. 13 Ekibin yarıştığı finalde kazanan KarıncaLAB oldu.Detaylar haberimizde..

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak sağlayan İTÜ Çekirdek Projesi’nde sonuçlar açıklandı. KarıncaLAB ekibi küçük elektronik modüllerden oluşan lego benzeri oyuncak projesiyle İTÜ Çekirdek 2013’ün birincisi oldu.

Türkiye’nin en üretken teknokent yapılanmalarının başında gelen İTÜ ARI Teknokent’in sosyal sorumluluk projesi İTÜ Çekirdek’in 2. senesinde sonuçlar açıklandı. Toplam 13 ekibin yarıştığı finalde kazanan KarıncaLAB olurken, Yarışmada Tesla,  BioGuy ve Saffar sırasıyla 2., 3.’lük ve 4.’lüğe layık görüldü.

Bu sonuçla KarıncaLAB, Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü olarak 100.000TL, Tesla grubu Cardtek Grroup Özel Ödülü olarak 50.000TL, BioGuy grubu Ege Kimya Özel Ödülü olarak 25.000TL ve Saffar ise Agito Özel Ödülü olarak 10.000 TL aldı.

Dereceye giren bu 4 grubun yanı sıra, fikirleri ticarileştirilmeye uygun bulunan 3 ekip; Go Energy, Autonomy ve  Acrome, ARI Teknokent Türk Telekom Kuluçka Ofisi'nde 1 yıl süre ile ücretsiz ofis imkânından yararlanacak. Kazanan firmalar; hiçbir ücret ödemeden kendileri için tahsis edilen ofisleri kullanacaklar ve tüm altyapı hizmetlerinin yanı sıra, ortak çalışma alanları, laboratuvar ve danışmanlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecekler.

“Gençlere ve hayal güçlerine yatırım yapıyoruz”

İTÜ Çekirdek Finali'nde açılış konuşmasına yapan İTÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Karaca,  Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek projelerin İTÜ Çekirdek'ten çıkacağını belirtirken İTÜ ARI Teknokent Müdürü Kenan Çolpan, yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi:

“Ulusal teknolojik kalkınma ve küresel rekabet edilebilirlik düzeyini artırmak vizyonu ile hareket eden İTÜ, İTÜ ARI Teknokent ve İTÜ NOVA TTO olarak İTÜ Çekirdek Projesi’ni, “en önemli yatırımın gençliğe ve onların hayal güçlerine yatırım olduğu” inancıyla başlattık. Teknoloji alanında ürettikleri projelerden yola çıkarak, kendi işini kurmayı ve kendi işinin patronu olmayı hedefleyen genç girişimcilere kapılarını açtığımız İTÜ Çekirdek; Ön Kuluçka, Hızlandırıcı, Yarışma ve Kuluçka aşamalarının hepsini bir arada bulunduran bir girişimcilik ekosistemi. İTÜ Çekirdek aracılığıyla sunulan hizmetler sayesinde teknoloji tabanlı fikirlerin filizlenmesini ve gelişmesini, sonrasındaysa ticarileşmesini hedefliyoruz. Fikirlerin birer ‘hayal’ olmaktan çıkıp, uygulanabilir ve ticarileşebilir projelere dönüşmesi amacıyla  hem teknokentimizin, hem de üniversitemizin tüm imkanlarını girişimcilere sunuyoruz. Çok sayıdaki paydaşı ve destekçisi  ile kar amacı gütmeyen ve çok başarılı bir yapı olarak İTÜ Çekirdek, bugün tüm paydaşlarının omzunda yükselmektedir. Paydaşlarımıza gönül borcumuz sonsuzdur.”

“Uzun soluklu bir işbirliği başlattık”

TEB Girişim Bankacılığı Müdürü İbrahim Coşkuner ise, 2013'te kurulan TEB Girişim Bankacılığı olarak girişimcilerin gerek finansman gerekse de finansman dışı ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve girişimcileri sahiplenen bir banka olduklarını söylerken;

“Ülkemizi kurumsal firmalardan çok girişimcilerin geleceğe götüreceğini düşünüyoruz. İlk defa bir banka olarak girişim evi açtık. Burada girişimcilere eğitim danışmanlık ve kuluçka merkezi olacak bir yer oluşturalım istedik. Girişimcilik ekosistemlerinin paydaşlarla ve işbirliği yaparak büyüyeceğine inanıyoruz. Bundan sonra TEB ve İTÜ Çekridek girişimcisi her iki kurumun da girişimcisi olacak. İTÜ ARI Teknokent'le uzun soluklu bir işbirliği başlattık. Umarım bu ekosisteme, bu işbirliği büyük katkılar sağlayacak” görüşlerinde bulundu.

“Hepsi Birinci”

İTÜ ARI Teknokent'in ana paydaşı Elginkan Vakfı'nın Genel Müdürü İlhan Üttü ise; “Elginkan Vakfı olarak bu tür yarışmaların ana destekçisiyiz ama bizim için önemli olan destekçi  değil paydaş olarak nitelendirilmek. Bizler “icat çıkarma” lafıyla yetişen bir nesil çocuklarıyız. Ancak nesil olarak bunu aştık. Elginkan Vakfı olarak verdiğimiz desteklerle Üniversitelerimizin ve girişimcilerin yanında büyük bir mutlulukla yer alıyoruz. Bugün sunum yapan 13 finalistin hepsini birinci olarak kabul ediyorum” dedi.

Dereceye Giren Girişimler:

KarıncaLab: 6 yaş ve üstü çocukları hedefleyen, küçük elektronik modüllerden oluşan legolar, kullanıcısının hayal gücü ile birleşerek oyuncaklara dönüşüyor.

Tesla: Günümüzün antibakteriyel ürünlerinin etkili olamadığı, hastane mikrobu dahil olmak birçok mikrop türünü öldürebilen, öncelikle hastanelerde kullanımı amaçlanan polimer madde sentezi projesi.

BioGuy: Tesislerde kötü kokulara neden olan atıklarla beslenen biyolojik arıtma ünitesi. BioGuy atık yönetimi konusunda %100 çevreci ve ekonomik açıdan avantajlı çözüm sunuyor.

Saffar: Bitkilerin ihtiyaç duydukları su miktarını çeşitli gözlemler sonucu hesaplayan ve verilen talimat sonucu sulama işlemini gerçekleştirilen, akıllı sulama otomasyon sistemleri.

GoEnergy:Elektrikli araçlarda bulunan akülerin ölçümlerinin yapılarak bataryalarınınyönetimlerinin gerçekleştirilmesi, güvenli ve akıllı batarya yönetim sistemi projesi.

AutonomyTech:Başta savunma sanayinde kullanılmak üzere ROV (Uzaktan kumanda edilebilen araçlar)sistemlerine odaklanan ve istenilen görevleri gerçekleştirebilen kara, hava ve su araçlarını geliştirme projesi.

Acrome: KOBİ’lerin kullanımını hedefleyen; öğrenme yetisine sahip, düşük yer kaplayan ve güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan kullanılabilen, düşük maliyetli, kullanımı kolay endüstriyel robot kolu projesi.

İTÜ Çekirdek girişimcilik ekosistemi hakkında detaylı bilgi için www.itucekirdek.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi İTÜ Çekirdek Projesinin sonuçlarını merakla bekleyen ve yakından takip eden okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor