Devlet yazılım geliştirerek veya araştırma - geliştirme ile yapılan buluşların satışı durumunda KDV almayacak, kazançların yarısı Kurumlar Vergisi’nden istisna edilecek. Ayrıca mucitle sanayiyi buluşturmak amacıyla Patent Değerlendirme Ajansı kurulacak. Detaylar haberimizde..
Devlet, yazılım geliştirerek veya Ar-Ge (Araştırma-Geliştirme) ile yapılan buluşların satışı durumunda KDV almayacak, kazançların yarısı Kurumlar Vergisi’nden istisna edilecek. Ayrıca mucitle sanayiyi buluşturmak amacıyla Patent Değerlendirme Ajansı kurulacak.
Maliye Bakanlığı, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yaparak veya yazılım geliştirerek ortaya konan buluşların satılması, kiralanması, devredilmesi durumlarında katma değer vergisi (KDV) almayacak. Buradan elde edilen kazançların yarısı Kurumlar Vergisi’nden istisna edilecek.
Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) Ar-Ge’ye ağırlık vermesini isteyen hükümet, önümüzdeki yıl sonuna kadar birçok işletmeye destek verecek. Ayrıca, dışa bağımlılığın yüksek olduğu savunma, sağlık ve enerji gibi sektörlerden sorumlu kamu kuruluşlarında Ar-Ge destek programları geliştirilecek.
Maliye Bakanlığı, Ar-Ge'ye ve yüksek katma değerli ürünlerin önemli girdilerinden olan yazılım faaliyetlerine desteklerini sürdürüyor.
Geçtiğimiz günlerde cari açıkla mücadele için atılacak 3 somut adımı açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunlardan birinin Ar-Ge merkezlerinin desteklenmesine ilişkin olduğunu bildirmişti. Bu kapsamda, desteklenmesi uygun görülen Ar-Ge merkezleri için "50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli" istihdam etme şartını, yapılacak düzenleme ile sektörel ihtiyaca göre 30'a kadar indirme ve sektörler itibarıyla farklılaştırma yapma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verileceğini belirten Şimşek, bu sayede Ar-Ge merkezi kurulmasının teşvik edilmiş olacağını ve Türkiye'nin bir Ar-Ge üssü haline gelmesine katkı sağlanacağını ifade etmişti.
Bakan Şimşek, söz konusu faaliyetlere desteklerinin süreceğini belirterek, Ar-Ge ve yazılım faaliyetleri yürütenlere bir müjde daha verdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, küresel ekonomide işletmelerin Ar-Ge ve yenilik yoluyla teknolojik bilgi üretmesinin önemini vurguladı. Şimşek, ürün kalitesi ve standartlar yükseltilerek üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ekonominin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulmasının da oldukça önemli olduğuna dikkati çekti. Bu kapsamda, üretim ve ihracatın yüksek katma değerli bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizen Şimşek, ülkedeki Ar-Ge harcamalarının son 10 yılda önemli oranda arttığını söyledi. Bakan Mehmet Şimşek, buna karşın patent ve ticarileştirme hususlarında ilerleme ihtiyacının devam ettiğini belirterek, bunu sağlamak için de hükümet olarak çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti.
80 Milyon TL Destek
Şimşek, bu düzenleme ile Türkiye’de teknoloji yatırımı ve transferi yapılmasının daha fazla teşvik edileceğini, Türkiye’nin katma değer zincirinde daha yukarı seviyelere çıkmasının sağlanacağını söyledi.
Önümüzdeki dönemde hükümetin mucitler ve Ar-Ge çalışmaları için başka çalışmaları da olacak. Mucitle sanayiciyi bir araya getirmek ve patentin ekonomik değerinin tespitinde yardımcı olmak için Patent Değerlendirme Ajansı’nın kurulacak.
Hükümet, önümüzdeki dönemde özellikle KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek. Bu kapsamda 2014 yılı sonunda 1400 işletmeye yaklaşık 80 milyon TL destek sağlanması planlanıyor.
Dışa bağımlılığın yüksek olduğu savunma, sağlık ve enerji gibi sektörlerden sorumlu kamu kuruluşlarında Ar-Ge destek programları geliştirilecek. TÜBİTAK tarafından yürütülen TARAL (Türkiye Araştırma Alanı Programı) kapsamındaki projelerde ve araştırma altyapısı desteklerinde öncelik bu alanlara verilecek.
Muafiyetler ile ilgili gelişmeler oldukça siz değerli okurlarımız aktarmaya devam edeceğiz. Milliyet ve CNBCe kaynaklı derleme haberimizi bilişimci-yazılımcı girişimcilerimiz ve ar-ge çalışması yapan girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.