Mentörlerin ve Yatırımcıların Yorumları Nasıl Değerlendirilmeli?

Girişimcilerin büyük çoğunluğu tanıştıkları yatırımcı veya mentörlerden aldıkları yorumlara nasıl tepki verecekleri, bu yorumları nasıl değerlendirecekleri konusunda soru işareti taşımakta. Detaylar haberimizde..

Girişimcilerin büyük çoğunluğu tanıştıkları yatırımcı veya mentörlerden aldıkları yorumlara nasıl tepki verecekleri konusunda soru işareti taşımakta. Yatırımcılardan ya da mentörlerden alınan bu yorumlar girişimcilerin yaptıkları işi daha farklı nasıl yapabilecekleri konusunda, ürünlerini nasıl değiştirmeleri ya da pivot etmeleri konusunda ya da stratejik bir değişiklik konusunda olabilir. Karşılaşılan bu tür yorumlara nasıl tepki verileceği konusu kafa karıştırıcı.

Girişiminiz konusunda size bir dolu yorum yapmayacak potansiyel yatırımcı veya mentörle karşılaşmanız pek olası değildir. Eğer bu tarz toplantıları haftada bir yapıyorsanız sürekli bir oraya bir buraya çekiliyor gibi hissediyor ya da öyle davranıyor olabilirsiniz. Bu durum zaman ve enerji kaybına yol açtığı gibi sonrasında yapmak istediğiniz ve onun için yola çıktığınız iş konusunda güveninizin kaybolmasına yol açabilir.

Bu durumun başınıza gelmesine izin vermemelisiniz. Yaptığınız iş konusunda uzman olan sizsiniz. Konunuz hakkında, sizinle yarım saatliğine buluşup yaptığınız yanlışlar konusunda size bir ton öğüt veren kişilerden çok fazla zaman ve enerji harcadınız. Size yapılan yorumlardan ders çıkarabilmeli ama gerektiğinde bir aksiyon almamayı öğrenmelisiniz.

Bu Konuda Aşağıdaki Önerilerden Faydalanabilirsiniz:

  • Yaptığınız her toplantıyı ve aldığınız yorumları toparladığınız bir Excel dosyası hazırlayın. Kimin ne söylediğini tek tek not alın. Bu yorumları gruplayabiliyorsanız çok daha faydalı olabilir. Bu grupları birer kolon haline getirin. Bu sayede birçok kişinin hemfikir olduğu yorumlara odaklanabilirsiniz.

  • Aldığınız yorumlara “yatırımcı indirimi” uygulayın. Kendi iç gündemleri olmayan mentörler daha net ve objektif yorum yapabilirler. Yatırımcıların kendi iç gündemleri vardır. “Daha büyük fikirlere” ve “daha geniş çıktılara” yatırım yapmak isterler. Fikrinizin çok küçük olduğunu söylediklerinde sizle değil kendileriyle konuşuyor olabilirler. Onların problemlerini kendi probleminiz haline çevirmeyin. Bu sizin işiniz, onların değil!

  • Müşterilerinizi, kullanıcılarınızı ve pazarı dinleyin. Mentörler ve yatırımcılar sizin pazarınızı oluşturmuyor. Ürününüzü piyasaya sürün ve işiniz davam ettiği sürece hizmet edeceğiniz müşterilerinizin yorumlarını dinleyin. Sizin yaptıklarınızı onlar seviyor ama yatırımcılar sevmiyorsa siz müşterilerinizi dinleyin ve yaptıklarınızı yapmaya devam edin.

Bunlar beyninizin ön lobunda olduğu sürece istediğiniz kadar çok toplantıya girebilirsiniz. Geri dönüşleri ve yorumları dinleyin. Not alın. Ama bu yorumlara hemen tepki verip bunlara göre hareket etmeyin.

Aldığınız geri bildirimler birer nasihattir, yön değil. Şirketinizin patronu sizsiniz. En anlamlı olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın. Ürününüzü bir an önce müşterilerinizin ve kullanıcılarınızın önüne atın ve onları daha çok dinleyin. Yeterince dikkatli dinlerseniz pazar size ne yapmanız gerektiğiniz söyleyecektir.

Etohum kaynaklı alıntı haberimizi girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 9.463 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor