İnovasyon Uzmanlığı ve İnternet Gazeteciliğinin Yıldızı Parlayacak!

Elemanonline.net verilerine göre 2014'ün en gözde meslekleri İnovasyon ve Gelişim Uzmanlığı,İnternet Gazeteciliği ve Mobil Uygulama ve Geliştirme olacak. Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar,kamu sektöründeki ve özel sektördeki istihdam oranlarına da değindi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de bu yıl işsizlik oranının yaklaşık yüzde 10 olması bekleniyor. İşsizliği alt edebilecek en önemli sektör ise bilişim. Elemanonline.net verilerine göre bilişim sektörü yüzde 10’a yakın büyürken, bilişimcilere ihtiyaç artıyor. İnovasyon ve Gelişim Uzmanlığı, İnternet Gazeteciliği ve Mobil Uygulama ve Geliştirme ise yıldızı parlayacak mesleklerden. 

Türkiye’de işsizlikle mücadele konusundaki çalışmalara rağmen, bu yıl işsizlik oranının yine iki haneli rakamlarda oluşması bekleniyor. Genel tahminler işsizliğin 2014 yılında ortalama yüzde 10 olacağı yönünde. Hızlı büyümesi ile işsizliği alt edebilecek en önemli sektör olarak da bilişim görülüyor. Bilişim sektörü bu yıl yüzde 10 büyürken, bilişimcilere de ihtiyacın o nispette artması bekleniyor. Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, her sektörde bilişim alt yapısına ihtiyaç olduğunu, bunun da yoğun bir uzman arayışı ortaya çıkardığını söyledi. Duyarlar, “Elemanonline.net verilerine göre, 10 firmadan en az ikisi bilişimle ilgili uzman ya da nitelikli çalışan arayışında. Bu da bilişimin 2014’te en çok istihdam sağlayan alanlardan olacağını gösteriyor. Verilere göre inşaatta eleman arayışı yüzde 8, gıdada yüzde 5 seviyesinde” dedi. 

Özlem Demirci Duyarlar son yılların en popüler istihdam alanlarından olan bilişimde bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği, veri tabanı ve yazılım uzmanlığının en çok aranan meslekler olduğunu söyledi. 

Genç İşsiz Sorunu Devam Edecek

Genç işsizlerdeki artışın önümüzdeki yıl da süreceğini öngören Özlem Demirci Duyarlar, “Bunda mesleki eğitimin yetersizliği ve geçtiğimiz yıllarda açılan üniversitelerin mezun vermeye başlaması etkili olacaktır. Ekonomi henüz yeni işsizlerin büyük bölümünü istihdam edebilecek kadar hızlı büyümüyor” yorumunu yaptı. Öte yandan her geçen gün hem teknolojik hem sosyal gelişimler nedeni ile yeni iş alanları ve iş imkanları oluştuğuna dikkati çeken Duyarlar, “Mevcut iş ve deneyimleriyle ile bu yeni fırsatları birleştirebilenler bu yeni alanlara daha kolay geçiş yapabilecek” dedi. 

Duyarlara göre, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İnovasyon ve Gelişim Uzmanlığı, Fason Yöneticiliği, İnternet Gazeteciliği, Mobil Uygulama Geliştirme, Risk Yöneticiliği ve İş Zekası Uzmanlığı gibi mesleklerin yıldızı parlayacak.

 

İstihdamın Lokomotif Sektörleri

Elemanonline.net verileri, geçen yıl istihdamın lokomotif sektörlerini gözler önüne serdi. Buna göre, son bir yıl içerisinde en çok istihdam sağlayan sektör yüzde 8 ile inşaat oldu. Onu yüzde 6 ile gıda ve yüzde 5 ile bilişim izledi. Duyarlar’a göre, mütekabiliyet ve 2B gibi yeni düzenlemelerle 2013 yılında yüzde 7,6 oranında büyüyen inşaat sektörünün, 2014 yılında Türk ekonomisinin üzerinde büyümesi bekleniyor. 2014'te Türk ekonomisine ilişkin büyüme tahmini yüzde 4 iken, tahminler inşaat sektörünün en az yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyor. 

Restoran İşletmeciliği Gözde İş Kolu 

Öte yandan gıda sektörüne yatırımlar devam ediyor. Özellikle restoran işletmeciliği, son dönemin en gözde iş kollarından biri. Dışarıda yemek yeme alışkanlıkları artarken, sektörün cirosu 10 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Gıdanın ekonominin büyümesine oranla her zaman büyümesini sürdüreceğini dile getiren Özlem Demirci Duyarlar, “Sektörde bir taraftan yabancı yatırımcılar gelirken, diğer taraftan büyük gruplar bu alana yatırıma devam edecek. Bu büyüme özellikle mutfak elemanı, garson ve moto-kurye ihtiyacını artıracak” yorumunu yaptı. 

Lojistik ve Havacılık Dikkat Çekecek 

Lojistik ve havacılık sektörleri de en hızlı büyümesi beklenen sektörlerden. Özellikle Türkiye'de artan seyahat oranları, havacılık sektörüne yatırımları artırıyor. Havaalanları kapasitelerini aşmaya başladı. Atatürk Havaalanı'nın yılsonu itibariyle 50 milyon yolcuyu, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın ise 20 milyona yakın yolcuyu ağırladığı tahmin ediliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pistin devreye girmesiyle yıllık kapasitesi yıllık 40 milyona çıkacak. İstanbul'a 3. havalimanı yapılıyor. Havayolu şirketleri de yatırımlarına devam ediyor. Bu yatırımlar lojistik sektörüne destek oluyor. 

Özlem Demirci Duyarlar, havacılık ve lojistik sektörlerinin en çok istihdam sağlayan sektörler sıralamasında nispeten alt sıralarda yer alsa da, 2014 yılında söz konusu gelişmelerin ışığında istihdam artışıyla oldukça dikkat çekeceğini öne sürdü. 

Kişisel Gelişim Eğitimi Büyütecek

Eğitim ve hizmet sektörleri de 2014 yılında en çok konuşulan sektörlerden olacak. Özel eğitim, mesleki ve kişisel eğitim kurumlarını kapsayan eğitim sektörü, artan ihtiyaca paralel olarak büyümeye devam edecek. 2014 yılında kamuya alınacak 47 bin kişilik geçici istihdama ilişkin verileri de değerlendiren Duyarlar, kamuda en fazla eleman ihtiyacının yine eğitim birimlerinde olduğuna dikkat çekti.

Kurumsal Haberler kaynaklı haberimizi 2014 trendlerini takip eden okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor