Giyilebilir Teknoloji ve Mini Tablet 2014'e Damga Vurmaya Hazırlanıyor

Deloitte’un Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon sektörlerine ilişkin öngörülerine göre 2014 yılında globalde 375 milyar dolarlık akıllı telefon satışı gerçekleşecek. 55 yaş üzeri akıllı telefon kullanıcı sayısı %25 artacak. Tablette ekran küçülecek. Detaylar haberimizde..

Deloitte’un Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon sektörlerine ilişkin öngörülerine göre 2014 yılında globalde 375 milyar dolarlık akıllı telefon satışı gerçekleşecek. 55 yaş üzeri akıllı telefon kullanıcı sayısı %25 artacak. Tablette ekran küçülecek. 100 milyon kişi televizyonu akıllı cihazlardan ve tabletlerden izleyecek.

18 Ocak 2014, İstanbul - Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) 2014 Öngörüleri” raporunu yayınladı. Raporda tablet, cep telefonu, TV ve giyilebilir cihazlara ilişkin çarpıcı detaylara yer verildi.

Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Tolga Yaveroğlu, “2014 yılı TMT öngörülerimiz birçok farklı konuya değinse de tablet, phablet ve giyilebilir cihaz kullanımında beklenen büyüme ve mobilitenin önemi ön plana çıkıyor. Bu yeni cihaz ve teknolojilerin sunduğu yeni fırsatları zamanında değerlendiren şirketlerin ve girişimlerin 2014 ve sonrasında en az bir adım önde olacaklarını düşünüyoruz.” dedi.

Teknoloji

  • Tablette “mini” devri: 2014’ün ilk çeyreğinde kullanımdaki mevcut tabletler içinde daha küçük ekranlı ve daha kompakt tabletler ilk defa pazar payına hâkim olacak. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde kullanımda olan ekranı 8,5 inç ve daha küçük olan tabletlerin sayısı 165  milyona ulaşırken, aynı dönemde standart boyuttaki tabletlerin sayısı ise 160 milyon seviyesinde kalacak.
  • Oturma odalarımıza hâkim beş cihaz: İnternete bağlı televizyonlar, bilgisayar, oyun konsolları, akıllı telefonlar ile telefon özelliği olan ve olmayan tabletlerin satışının 2014 yılında 750 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu satışın yaklaşık yarısı ise (375 milyar dolar) akıllı telefonlara ait olacak.
  • Yeni akıllı aktör “giyilebilir cihazlar”: 2014 yılına damga vurması öngörülen giyilebilir cihazların satışlarında da artış yaşanması bekleniyor. Buna göre, 10 milyon adet akıllı gözlük (ortalama fiyatı: 500 dolar), akıllı saat (ortalama fiyatı: 200 dolar) ve akıllı bileklikten (ortalama fiyatı: 140 dolar)  yaklaşık 3 milyar dolar satış geliri elde edilecek.
  • Kitlesel açık online dersler (MOOC) ikiye katlanacak: Kullanıcıların online olarak kayıt yaptırabildikleri ve dersleri bilgisayar üzerinden takip edebildikleri kitlesel açık online ders (massively open online course) sistemine yapılan ders kayıtları, 2012 rakamlarına oranla neredeyse %100 artacak. MOOC sisteminin 2020 yılında yaygın öğretim de dâhil olmak üzere, alınan tüm eğitimlerin %10’unu oluşturması bekleniyor.
  • Sağlık alanındaki e-viziteler ile 5 milyar dolarlık tasarruf: 2014 yılında genellikle soru formları, fotoğrafların doktora ulaştırılması sürecinden oluşan e-vizitelerin, özellikle sinüzit, boğaz ağrısı, alerji, mesane enfeksiyonu ya da akne tedavileri gibi kesin belirtisi olan hastalıklarda yaygın olacağı öngörülüyor. 2012 yılı ile karşılaştırıldığında %400’lük bir büyümenin (toplam 100 milyon kez e-vizite) gerçekleşeceği bu e-viziteler sayesinde yaklaşık 5 milyar dolarlık tasarruf elde edileceği öngörülüyor.

Medya ve Eğlence

  • TV değişiyor: 2014 yılında 100 milyonun üzerinde izleyici, TV’yi dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon aracılığıyla da seyredecek.
  • 50 milyon evde yan odada da Pay-TV: Oturma odalarımızın bir numaralı sahibi TV’ler, 2014’te 50 milyon evde, birden fazla dijital TV platformu aboneliği ile varlığını sürdürecek. Söz konusu ödemeli dijital platformların kullanılmasıyla elde edilecek gelir ise ortalama 5 milyar dolar olacak. Bunun yanında 10 milyon hane ise, yine 2014’te genişbant gibi farklı platformlar üzerinden Premium TV hizmetinden faydalanacak. Genişbant üzerinden yayın yapmayı mümkün kılan OTT teknolojisinin gelişmesi ile birlikte, talebe bağlı televizyon sistemi (VoD) üyelikleri de hız kazanacak.
  • Reklam ölçümlemesinde yeni dönem: Dijital platformların yaygınlaşması ve online TV izleme süresi arttıkça, reklamların getirisinin ölçümlenmesinde de bir takım değişiklikler gerçekleşecek. Rapora göre 2014, yeni nesil hibrid ölçümleme modelinin şekilleneceği yıl olacak.
  • Spor karşılaşmalarından rekor gelir: Spor karşılaşmalarının yayın hakkından elde edilen gelir, 2014 yılında %14 artarak 24,2 milyar dolara ulaşacak. Bu artışın dörtte üçü Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya futbol ligleri, UEFA ligleri ve Kuzey Amerika’daki profesyonel liglerin imzalayacağı sözleşmeler ile elde edilecek.
  • Telif ve hak sahiplik gelirlerinde artış: Önceki yılların aksine, 2014 yılında müzik endüstrisinde hak sahiplerine ödenen telifler ve kaydedilmiş müzik araçlarından elde edilecek gelir, ilk defa 1 milyar dolara ulaşacak. Günlük hayatımızda dinlediğimiz her şarkıdan elde edilen lisans gelirinin ise 2014 yılında günlük 3 milyon dolar olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Telekomünikasyon

  • Nitelikte anlık mesajlaşma, nicelikte SMS: 2012 yılında, SMS ile neredeyse aynı gelire sahip olan anlık mesajlaşma (IM) işlemlerinin (50 milyon / gün) 2014 yılında SMS’in (21 milyon / gün) iki katından fazla gerçekleşmesi bekleniyor. Buna rağmen SMS değer kaybetmiyor. 2014 yılında SMS’den 100 milyar doların üzerinde gelir elde edilmesi beklenirken, bu rakam anlık mesajlaşmada SMS gelirlerinin sadece 1/50 oranında gerçekleşeceği öngörülüyor.
  • Phabletler yükselişte: 5-7 inç arası telefon özelliğine sahip mini tabletler olarak nitelendirilen phabletler, 2014’te satılması öngörülen 1,2 milyar adet akıllı telefon pazarının 1/4'ünü oluşturacak. Tanesi ortalama 415 dolar olan phabletler, akıllı telefonlardan %10 daha pahalı olacak ve toplam satışından da 125 milyar dolar gelir elde edilecek. Oyun severler ve mesaj kullanıcılarının yanı sıra akıllı telefonlara göre büyük ve aydınlık ekrana, daha yüksek ve kaliteli sese, daha büyük klavyeye sahip olması nedeniyle sürpriz bir şekilde 55 yaş üzeri kesim de phableti tercih eden kesim içinde yer alacak.
  • 55 yaş üzeri penetrasyon artıyor: Gelişmiş ülkelerde 55 yaş üzeri kullanıcıların akıllı telefon penetrasyonu, 2013’e göre %25 oranında artacak.

  • Saha telefonlarında artış: Genellikle sahada çalışanların kullandığı ve zorlu şartlara dayanıklı olarak tasarlanan ve merkeze bağlı mobil cihaz fiyatlarının 2014’te ortalama 250 dolara düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte yine 2014 yılında satılması öngörülen 10 milyon adet ile birlikte, piyasadaki toplam cihaz miktarı 30 milyon adete ulaşacak.

Deloitte kaynaklı trend haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor