Özel Sermaye Fonlarının Türkiye İlgisi 2014'te de Devam Edecek

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin verilerine göre, Türkiye özel sermaye fonlarındaki işlem sayısı 2012 yılında 52’iken 2013’te 74’e yükseldi. 2014 yılında özel sermaye fonlarının Türkiye’ye ilgisinin devam edeceği ve 2013 yılına benzer seviyelerde olması bekleniyor.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin verilerine göre, Türkiye’deki özel sermaye fonlarındaki işlem sayısı 2012 yılında 52’iken 2013’te bu sayı 74’e yükseldi. Açıklanan özel sermaye fonlarının işlem hacmi ise 503 milyon dolar iken, açıklanmayan işlemlerle birlikte bu rakam toplam 700 milyon dolara ulaşıyor. 2013 yılında özel sermaye fonları Türkiye’de en çok perakende, sağlık, yiyecek ve içecek ile bilişim sektörlerine yatırım yaptı. 2014 yılında özel sermaye fonlarının Türkiye’ye ilgisinin devam edeceği ve 2013 yılına benzer seviyelerde bir işlem aktivitesi yaşanacağı tahmin ediliyor.

EY’nin verilerine göre, Türkiye’de 2013 yılında 74 özel sermaye fonu işlemi gerçekleşirken bu işlemlerin boyutu 503 milyon dolar seviyesini buldu. Açıklanmayan işlemlerle birlikte bu rakam 700 milyon dolara ulaşıyor. Türkiye’de 2013 yılında özel sermaye fonları tarafından en çok perakende, yiyecek ve içecek ile bilişim sektörlerine yatırım yapıldı.

109 özel sermaye fonu yatırımlarının 67’si yabancı

Türkiye’de yatırımı bulunan özel sermaye fonlarının toplam fon büyüklüğünün 3 ila 4 milyar dolar seviyesinde olduğunuortaya koyan EY verilerine göre, 2013 yılı itibariyle Türkiye’de 109 özel sermaye fonunun yatırımı bulunuyor.  Bu yatırımların 42’sini yerli, 67’sini ise ağırlıklı olarak Amerika, Avrupa ve Ortadoğu merkezli yabancı özel sermaye fonları oluşturuyor. 2014 yılında Türkiye ekonomisindeki belirsizlikler sebebiyle bazı zorluklar öngörülse de, aktif olan özel sermaye fonlarının sayısında önemli birdeğişim gerçekleşmeyeceği, yatırımlarda ise artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

2013 yılında özel sermaye fonlarının 13 çıkış işlemi gerçekleştirdiğini belirten EY Türkiye, Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Demet Özdemir, çıkış işlemlerinin toplam tutarının 850 milyon dolar seviyesinde olduğunu söyledi.Özdemir, fonların çıkış gerçekleştirmesinin yatırımın yeterli olgunluğa ulaşmasından ve yeni yatırımlar için fon oluşturma ihtiyacından kaynaklandığına işaret etti.

Türkiye’de siyasi istikrar ortamının sağlanmasının yatırımların devamlılığı açısından önemli olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Teşviklerin sürdürülmesi ve iş ortamıyla ilgili hukuksal ve vergisel reformlarınındevamlılığının sağlanması yabancı yatırımcılar için önem arz ediyor. Belirsizlikler devam etse de Türkiye, genç nüfusu,dinamik ve büyüme potansiyeli bulunan ekonomisiyle yatırımcılar için orta ve uzun vadeli önemli bir yatırım bölgesi” dedi.

AB piyasasındaki fonların işlem hacminde artış yaşanacak

2014 yılına yönelik Avrupa Birliği ile Türkiye’deki özel sermaye fonlarındaki trendleri karşılaştıran Özdemir, “Avrupa Birliği içerisinde değeri 1 milyar doları bulan büyük ölçekli işlemlerin sayısında artış yaşanacağını fakat Türkiye’de ise benzer büyüklükte bir işlem hacminin gerçekleşmeyeceğini öngörüyoruz. Halka arz piyasası, AB'de yer alan portföy varlıklarının birikimini tahsil etme ihtiyacı içerisinde olan özel sermaye fonlarına yönelik uygun bir çıkış yolu sunmaya devam edecek. AB’nin aksine Türkiye halka arz piyasaları ise2014 yılında durağan bir yıl geçirecek” diye konuştu.

Perakende, yiyecek ve içecek ile bilişim öne çıkan sektörler

Geçtiğimiz üç yılda açıklanan işlem değeri bazında özel sermaye fonlarının en çok perakende, sağlık, yiyecek ve içecek ile bilişim sektörlerine yatırım yaptığını ifade eden Özdemir, 2014 yılında, Türkiye’nin genç nüfusu ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle söz konusu sektörlere ilginin devam edeceğini sözlerine ekledi.

2013yılındaki en yüksek hacimli özel sermaye fonu işlemleri

  • Gözde Girişim Sermayesi ve Turkven’in Ziylan Mağazacılık, Polaris Pazarlama ve Uğur İç ve Dış Ticaret’in %38,5 hissesini 172,9 milyon ABD doları bedelle satın alma işlemi
  • Actera’nın Çelebi Havacılık Holding’in %50 hissesini 142 milyon ABD doları bedelle satın alma işlemi
  • İşlem değeri açıklanmamış Actera’nın Standard Profil ve Kamil Koç Otobüsleri’ni satın alması
  • Turkven’in Medical Park’a, MediterraCapital’ın Arzum Elektrikli Ev Aletleri’ne ve Investcorp’un Namet’e ortak olması

EY hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyen okurlarımız www.ey.com web adresini ziyaret edebilirler.Haberimizi  tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor