TARBİL İle Bilim Girişimci Çiftçinin Emrine Giriyor!

Türkiye genelinde kurulacak zirai ve meteorolojik istasyonlar vasıtasıyla tarım ve hayvancılıkta verimliliğin artırılmasını ve hasat dönemlerinde ürün miktarını ileri teknoloji kullanarak önceden tahmin edilmesini amaçlayan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) projesi... Detaylar haberimizde..

Türkiye genelinde kurulacak zirai ve meteorolojik istasyonlar vasıtasıyla tarım ve hayvancılıkta verimliliğin artırılmasını ve hasat dönemlerinde ürün miktarını ileri teknoloji kullanarak önceden tahmin edilmesini amaçlayan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) projesi hakkında bilgi veren Landforce Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “TARBİL, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının çok kapsamlı bir bilişim projesidir. Bu proje sayesinde bakanlığın elindeki bilgiler, hem çiftçimizle hem de sektörde faaliyet gösteren firmalarla paylaşılacak. Dolayısı ile bilim artık Türk çiftçisinin emrine giriyor” dedi.

Landforce Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “TARBİL için kurulacak istasyonlar ile hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini kolayca yapılacak. Parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği sayesinde toprak türüne ve ekilecek tohumun türüne göre ideal ekim tarihleri belirlenecek. Çiftçimize zirai uyarılar, sulama yöntemi, hava basıncı, ısı, nem, rüzgarın yönü ve hızı, saatlik ve aylık yağış miktarı, don uyarıları, ürün ve yer bazında mobil bilgi sistemi ile anında iletilecek. Ayrıca tarım sigortalarında risk belirleme, gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi hayata geçmiş olacak ve zirai erken uyarı sistemi sayesinde, ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi yapılacak. Ayrıca, iklim değişiklikleri ve kuraklık gibi tarımı direkt olarak etkileyen doğal etmenler izlenerek gün gün, ay ay ve yıl yıl kayıt altında tutulacağı için tarım sektörü risklerden mümkün olduğunca arındırılacak. TARBİL topyekün besicilerimiz ve çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu bütün bilgi ve yardımı sunan ve Türk tarımını endüstriyelleşme yolunda çağ atlatan bir projedir” diye konuştu. 

Yaşamsal Öneme Sahip 

 “Ekonomik hayatın önemli bir gelir kaynağı olan tarım sektörü, küresel ısınmaya bağlı iklim şartlarındaki değişiklik üretim maliyetini arttırırken, ülkelerin ekonomilerini de etkilemekte” diyen Kır, “Ülkeler, üretim hacmini genişletmek için farklı yöntem ve teknikler geliştiriyor. Bu da teknolojinin kullanılmasıyla mümkün. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu yıl itibarı ile uygulamasına başlayacağı TARBİL projesiyle çiftçimizin tarlasında en yüksek ve kaliteli verimi almasına destek olacak. Bilim ve ileri teknolojinin buluştuğu TARBİL, uydu ve bilişim teknolojinin nimetlerinden faydalanarak tarımsal faaliyetler konusunda çiftçi ve besicilerimize anlık olarak bilgi sunarken, çiftçinin ve köylünün sorunlarını da çözeceği bir platform olacak” dedi. 

Çiftçi Nasıl Yararlanacak?

Projenin tarımda verimi arttırırken, aynı zamanda tarımsal girdi maliyetlerini de düşüreceğini belirten Cevat Kır, “Tamamen ücretsiz olarak çiftçi ve köylümüze hizmet sunulacak bu proje için kurulacak tarımsal gözlem istasyonları çiftçimize tarlasında yüzde 40‘a varan su tasarrufu, desteklemelerin hak ve adalete uygun yönetimi ile gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 35’e varan tasarruf ve daha birçok kazanımı da beraberinde getirecek. Çiftçimiz bu imkânlardan yararlanmak için bulundukları ilçelerde Tarım İlçe Müdürlükleri’ne başvurarak, TARBİL’in olanaklarından ücretsiz olarak yararlanabilecek” diye konuştu.

TARBİL hakkında detaylı bilgi edinmek ve sistemi kullanmak için www.tarbil.org web adresiniz ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Haberimizi çiftçilik ile uğraşan, çiftçiliğe ilgi duyan girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor