TÜBİTAK'ın Girişimi Ulusal Gıda Veritabanı TürKomp Hizmete Açıldı!

Günümüzde birçok ülke, coğrafyalarında ürettikleri ve tükettikleri gıdaları temsil eden güvenilir ve izlenebilir ulusal verilere ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de ise bu gereksinim, uzun yıllardır, çeşitli ülkelere ait veri kaynaklarının kullanımıyla giderilmeye çalışılıyordu. Detaylar haberimizde..

Günümüzde birçok ülke, coğrafyalarında ürettikleri ve tükettikleri gıdaları temsil eden güvenilir ve izlenebilir ulusal verilere ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de ise bu gereksinim, uzun yıllardır, çeşitli ülkelere ait veri kaynaklarının kullanımıyla giderilmeye çalışılıyordu. Bu konuda dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü (GE) yöneticiliğinde geniş çaplı bir araştırma başlatıldı. 2008 yılında başlatılan çalışma ile tarım, gıda, beslenme ve sağlık alanında kullanılmak üzere Türkiye’yi temsil eden gıda bileşen veri üretme sistemi kuruldu.

www.turkomp.gov.tr internet adresinde hizmete giren TürKomp isimli sistem, Türkçe ve İngilizce aramalara cevap verebilecek. Sistem, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) sunucusu üzerinden hizmet verecek.

Gıdalar Arasında Karşılaştırma Yapılabiliyor

Verilerin bölge bazında da gösterildiği TürKomp’ta aramalar, gıdaya, bileşene, beslenmeye göre yapılabiliyor;  hangi vitaminlerin hangi yiyeceklerde olduğu kolayca bulunabiliyor. İki farklı gıda, aynı ekran üzerinde bileşenleri yönünden karşılaştırılabiliyor, çoktan aza doğru sıralanabiliyor ve “beslenme çantasıyla” günlük enerji ve besin ögesi düzeyleri kolaylıkla hesaplanıyor. TürKomp; tarım, gıda, beslenme ve sağlık alanlarında yapılacak eğitim, araştırma, üretim, yatırım, mevzuat çalışmalarında ve toplumun bilinçli beslenmesinde ulusal veri kaynağı olarak hizmet verecek.

Geleneksel Gıdalar da Kayıt Altına Alındı

Proje kapsamında, Türkiye'ye özgü pekmez, tarhana, bulgur, lokum, baklava gibi 53 geleneksel gıdaya ait 122 farklı üretim tekniği kayıt altına alındı ve ürünlerin bileşimleri belirlendi. Uluslararası platformda bu ürünlerin Türkiye’nin geleneksel gıdası olduğunun ispatına yönelik kullanılabilecek bilimsel verilerle destekli ‘geleneksel gıda taslak tescil dosyaları’ da hazırlandı. Geleneksel gıdalarla ilgili bilgiler, tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından paylaşıma açılacak.

Türkomp sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak için www.turkomp.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi bilinçli beslenmeye önem veren okurmalarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 11.485 kişi okudu.
Kategori: Tarım / Hayvancılık, Ulusal
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor