2. Kalkınma Ajansları Konferansı Gaziantep'te Yapıldı!

26 Kalkınma Ajansı, Gaziantep’te bir araya gelerek ajansların mevcut durumu ve geleceğini tartıştı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuşmasında “Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz" dedi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de faaliyet yürütün 26 Kalkınma Ajansı, Gaziantep’te bir araya gelerek ajansların mevcut durumu ve geleceğini tartıştı. Konferansta konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz" dedi.

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde faaliyet yürütün İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın (İKA) ev sahipliğini yaptığı 2. Kalkınma Ajansları Konferansı, Zeugma Sergi ve Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 4 günlük toplantıda Türkiye’de faaliyet yürüten 26 kalkınma ajansının mevcut durumu ile ajansların geleceğe dair perspektifleri tartışıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İKA Genel Sekreteri Bülent Özkan,  kalkınma ajansları konferansı hakkında bilgi verdi.

Ajansların gelecek vizyonunu planlamak amacıyla toplandıklarını belirten Özkan, "Yerel potansiyel ve dinamikleri, özgünlükleri kaynak ve dinamikleri ortaya çıkararak harekete geçiren kalkınma ajansları, ulusal ve uluslararası pazarlarda, ekonomik, sosyal olarak kaynak oluşturmuştur. Tüm bu hedefleri gerçekleştirmede gerek bilinç düzeyinin arttırılması için gerekse ajanslar arasında ortak bir ağ oluşturmak adına önemli bir platform olarak öne çıkan Kalkınma Ajansları Konferansı, bilgi ve tecrübeleri paylaşma, ortak ağ oluşturmak ve gelecek vizyonun planlamak amacıyla düzenlenmektir" dedi.

“Rehavete Kapılırsak Tuzağa Düşeriz”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise "Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz" dedi. Türkiye'nin son 12 yılda her açıdan daha kalkınmış ülke haline geldiğini belirten Bakan Yılmaz, ülkenin, geçen yıl itibariyle 820 milyar dolarlık ekonomiye ulaştığını hatırlattı.

Kişi başı milli gelirin 10 bin 700 doları aştığını vurgulayan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: "Ekonomimizi büyütmüşüz güzel ama bu geliri adil bir şekilde dağıtıp yoksulluğu ve işsizliği azaltabildik mi? Bütün bunlara baktığınız zaman yine Türkiye'de çok önemli başarı görüyoruz. Dünyada son 10 yılda gelir dağılımını iyileştiren en iyi ülkelerden biri Türkiye oldu. Hem ekonomiyi bu kadar büyütüp hem de gelir dağılımını iyileştirmek kolay bir iş değil. Bazı ülkeler hızlı büyümek için gelir dağılımından feda eder. Bana göre Türkiye'nin asıl başarısı ekonomik büyümeyle sosyal gelişmeyi eş zamanlı gerçekleştirmesi oldu."

Yılmaz, son 10 yılda izlenen sosyal politikalarla yoksulluğun azaldığına işaret etti. AK Parti öncesi günlük harcaması 4 dolar 30 sentin altındaki nüfusun yüzde 30'un üzerinde olduğunu anlatan Yılmaz, "Maalesef o dönemdeki 66 milyon insanın 20 milyonu bu durumdaydı. Geçen yıl itibarıyla günlük harcaması 4,5 doların altında olan nüfusumuzun toplam nüfusa oranı yüzde 30'dan yüzde 2,2'ye kadar geriledi" dedi.

Sürdürülebilir Kalkınma

Yönetim kalitesinin sürdürülebilir kalkınmaya ilave edilmesi gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "İyi bir yönetim ve işleyen sistem kuramazsanız ekonomik gelişmeyi sağlayamazsınız. Ayrıca sosyal etkileşim ve çevre konusunda hak ettiğiniz yere gelemezsiniz. Yönetim konusunda da son 12 yılda Türkiye'de ciddi adımlar atıldığını görüyorum. Türkiye vesayetçi bir sistemden normal demokrasiye dönüştü. İnsanların inandıkları gibi yaşayamadığı bir ortamda yenilikçi ve gelişmiş ekonomik yapı kuramazsınız. İnsanların özgür bir şekilde tartışamadığı, fikirlerini rahat ifade edemedikleri ortamda teknolojiyi ve girişimciliği geliştiremezsiniz. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler ile fikir hürriyetinde attığımız adımlar aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma adına çok büyük başarılar olarak tarihe geçti."

"Yeni Reformlara İhtiyacımız Var"

Yılmaz, Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği başarıyı devam ettirmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin değişim iradesini de sürdürmesi gerektiğine işaret eden Bakan Yılmaz, "Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz. Ülkelerin, 'orta gelir tuzağı' dedikleri tuzak var. Belli bir seviyeye kadar gelip sonra o seviyede uzunca bir süre kalma riskini bertaraf ettirebilmemiz için mutlaka reform irademizi devam ettirmemiz lazım. Bazı hedeflere ulaştıysak onları takdir edelim ama yeni hedefler koymamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gelecek 10 yılda ikinci bir sıçramayı yapması gerektiğini anlatan Bakan Yılmaz, "Türkiye'nin 2023 hedefine yönelik ikinci bir atılım ve dönüşüm yaşaması lazım. Ekonomik politikalarımızda bazı yeni reformlara ihtiyacımız var. Teknoloji ve bilginin daha fazla katma değere dönüştüğü ekonomik yapıyı hedeflememiz gerekiyor."

Ajanslar Giderek Güçleniyor

Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Kalkınma Ajanslarının henüz yeni bir oluşum olduğunu ama giderek güçlendiğini söyledi. Kalkınma Ajansları modelinin demokratik, yenilikçi ve yerel aktörlerin katıldığı bir sistem olduğunu anlatan Madenoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'nin kalkınma sürecinde geçtiğimiz yıllarda 2001 yıllarından 2014 yıllarının başlarına kadar büyük bir aşama kaydettik. Bu süreçte yaklaşık yüzde 5 büyüme yakaladık. Hükümetimizin 2023 vizyonu olarak ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak için, 5 yıllık bir plan hazırladık. Biz teknik çalışmadan sonra Sayın Başbakanımızın başkanlığında hükümet üyelerine bunları sunduk. Yerelde ve Türkiye'de sorunları, potansiyelleri belirledik ve hangi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini belirleyerek yol haritası çıkardık. Bu çalışmada 25 kritik alan belirledik. Şimdi bu 25 alanda eylem planları hazırlıyoruz ve bitme noktasına geldi. Eylem planlarımız hemen hemen hazır ve yakında hükümetin önüne koyacağız. İlerleyen zamanlarda reform paketleri olarak kamuoyuna açıklanacaktır."

Ajanslar Eğitime de Destek Vermeli

Gaziantep Valisi Erdal Ata da kalkınma ajanslarının önemine dikkat çekerek, bölgeler arası kalkınmışlık farkının ortadan kalkması için çalışma yaptıklarını söyledi. Kalkınma ajanslarının eğitime de katkı sağlaması gerektiğini söyleyen Vali Ata, "Kalkınma ajanslarının eğitim konusunda acaba ne yapabilir sorusuna önümüzdeki dönemde bakılması lazım. Ülkelerin kalkınması refah seviyesinin yükselmesi için eğitime önem verilmesi gerekiyor. 10 yıl öncesinde bizim kişi başına düşen milli gelirimiz, 3 bin küsur dolaylarındaydı. Şu anda 11 bin dolar seviyelerinde. Orta gelir sarmalından kurtulmanın tek yolu mutlaka kaliteli insan gücü yetiştirmek ve saniyede de katma değeri ürünler üretmek. Biz eğitim seviyesini yükseltmezsek bu 11 bin dolarlar civarında yerimizde sayarız. Bu ülkede yaşayan herkesin birinci derecede görevi eğitim sorunlarına nasıl katkıda bulunacağını konuşmak gerekiyor" diye konuştu.

2. Kalkınma Ajansları Konferansı Sonuç Bildirgesini detaylı bir şekilde İKA sayfasından inceleyebilirsiniz.

Kalkınma Bakanlığı kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor