Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin Ar-Ge harcamasının GSYH'nin yüzde 1'i civarında olduğunu belirterek, 2023'te yüzde 3'ü bulmayı hedeflediklerini açıkladı. Detaylar haberimizde..
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şu an Türkiye'nin Ar-Ge harcamasının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1'i civarında olduğunu hatırlatarak, " 2014 yılında yüzde 1'i geçeceğiz ama 2023 hedefimiz yüzde 3'ü bulmak. 2 trilyon dolar GSYH'da yüzde 3 de 60 milyar dolar yapıyor" dedi.
Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) toplantısına katılan Işık, Ar-Ge ve inovasyonun Türkiye için önemine değinerek, artık hiç kimsenin kimseye parasıyla bile olsa teknoloji satmadığını söyledi.
Sivil teknolojinin gelişmesinde savunma sanayinin rolü hakkında değerlendirmelerde bulunan, buna ilişkin örnekler veren Işık şunları kaydetti:
"Belli bir seviyeden sonra teknolojiyi paranızla bile almanız çok mümkün olmuyor. O zaman yapmamız gereken bundan sonra Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak. Biz AK Parti olarak iktidara geldiğimizde Türkiye'nin Ar-Ge harcaması GSYH'nin 0,42'siydi. Şu anda yüzde 1'e geldik. 2014 yılında yüzde 1'i geçeceğiz ama 2023 hedefimiz yüzde 3'ü bulmak. 2 trilyon dolar GSYH'de yüzde 3 de 60 milyar dolar yapıyor. 60 milyar doların 40 milyar dolarını özel sektör marifetiyle, 20 milyar dolarını da kamu marifetiyle yapılmasını sağlamak..."
Türkiye'nin kendi teknolojisini üreten, teknoloji transferinde bilinçli hareket eden, hızlı teknoloji transferini yapıp, sonra o düzeyin üzerine kendisi Ar-Ge çalışması yapan bir konuma gelmesi için çalıştıklarını anlatan Işık, bu konuda olumlu gelişmelerin bulunduğunu söyledi.
Bakan Işık, Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu dile getirerek, "Ama itiraf edelim ki Türkiye bu Ar-Ge ve inovasyon alanına çok geç girdi" yorumunda bulundu.
Uzun yıllar lisanslı üretimin Türkiye'de önemsendiğini ve geçişin çok uzun süre aldığını hatırlatan Işık, konuşmasına şöyle devam etti:
"1960'ların Güney Kore'si Türkiye'nin gerisindeydi. 1960 yılında Türkiye'de de ihtilal olmuş, Güney Kore'de de ihtilal olmuş. O günkü şartlarda Güney Kore'nin kişi başına düşen milli geliri 200 dolar, Türkiye'nin 560 dolar. Şu anda Güney Kore'nin milli geliri 35 bin dolar, biz Türkiye'de '3 bin 300 dolardan aldık, 11 bin dolara çıkardık' diye seviniyoruz. Bu aslında, sanayide bilim ve teknolojide Güney Kore'nin çok bilinçli yatırım yapmasının bir sonucu. Şu anda bir tek Güney Kore şirketinin ihracatı, Türkiye'nin toplam ihracatı kadar. Biz çok zaman kaybettik daha fazla zaman kaybetmek istemiyoruz."
Bakan Işık, bu noktada TÜBİTAK tarafından çok değerli çalışmalar yapıldığına işaret ederek, "Her ne kadar güncel tartışmalarda, hard disk, kripto ve tapelerle gündeme geliyor olsa da şu anda TÜBİTAK'ta çok güzel, ülkenin geleceği açısından son derece önemli çalışmalar yürütülüyor" dedi.
Hedef: İhracatta Ortalama Satış Fiyatını 3 Doların Üzerine Çıkarmak
Işık, Türkiye'nin çok düşük, sadece emek yoğun üretimden bugün teknoloji düzeyi yüksek ve bu noktada her geçen gün ilerleyen bir ülke konumuna geldiğini vurgulayarak, "Hedefimiz, bu 1,59 dolar olan kilogram ortalama satış fiyatını ilk etapta 2 doların üzerine, orta vadede 2023 yılında da 3 doların üzerine çıkarmak. Bunu başardığımız zaman 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak çok kolay" diye konuştu.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.