Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kurumsallaşmak ve markalaşmak isteyen KOBİ'lere KOSGEB aracılığıyla destek vereceklerini açıkladı. Detaylar haberimizde..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kurumsallaşmak ve markalaşmak isteyen KOBİ'lere KOSGEB aracılığıyla destek vereceklerini açıkladı. Işık, bu kapsamda hazırladıkları 2 yeni destek programının bütçesinin 50 milyon lira olduğunu bildirdi.
KOBİ'lere yeni destek programlarının hazırlandığı müjdesini veren Işık, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. KOBİ ve girişimcilere Bakanlığın kendi desteklerinin yanında KOSGEB destek programlarıyla da güç verdiklerini belirten Işık, bu kapsamda "markalaşma ve kurumsallaşma" odaklı 2 yeni destek programını hayata geçireceklerini kaydetti.
Bakan Işık, KOBİ'lere farklı alanlarda yüksek miktarlarda destek programları sunduklarını ancak işletmelerin yönetim süreçlerinde hala büyük eksiklikleri olduğuna işaret ederek, bu sorunu aşmak isteyen KOBİ'lerin ise kurumsal bir kimlik kazanabilmeleri için yüksek danışmanlık maliyetleri ile karşı karşıya kalabildiklerini söyledi.
KOBİ'lerin sağlıklı biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve böylece ekonomideki pay ve etkinliklerinin geliştirilmesi için özellikle orta ölçekli işletme haline geldiğinde kurumsallaşmaya yönlendirilmeleri gerektiğinin altını çizen Işık, şunları kaydetti:
"Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimiz genellikle aile işletmesi olarak kuruluyor ve maalesef ömürleri kısa oluyor. Bu işletmelerin ikinci ya da üçüncü kuşağa geçme oranı ise yüzde 20-30 seviyelerinde. Bunun nedeni ise büyük ölçüde kurumsallaşamamak. Bunun için arkadaşlarımız, konunun uzmanlarıyla görüştü ve girişimcilerimizin, vatandaşlarımızın da görüşü alınarak KOBİ Proje Destek Programı kapsamında 'KOBİ'lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliştirmek' isimli program hazırlandı. Bu programı yakın zamanda KOBİ'lerimizle buluşturacağız."
KOBİ'ler Markalaşacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası alanda farkındalık oluşturmaları için markalaşmalarının da şart olduğunu vurguladı. Bu kapsamda da işletmelere destek olacaklarını belirten Işık, "KOBİ'lerin Markaya Yönlendirilmesi" isimli programın da girişimcilerin kullanımına sunulacağını ifade etti. Işık, şöyle devam etti:
"Özellikle günümüzün tasarım odaklı rekabet anlayışı dikkate alındığında tüketici etkisi, mal ve hizmetlerin dünya pazarına ve yerel pazarlara markalanarak sunulmasını bir zorunluluk haline getirdi. Bunun sonucu olarak doğru marka ve mesajlarla pazara çıkan, markasını koruyan ve iyi pazarlayan KOBİ'ler rakiplerinin önüne geçerek büyük bir avantaj sağlıyor. KOBİ'lerin bu bağlamda uluslararası rekabet gücü kazanmak ve marka olmak için doğru stratejilere ihtiyaçları bulunuyor. Bu kritik stratejilere sahip olabilmeleri adına markalaşma destek programını da hayata geçiriyoruz. Yani kurumsallaşmak ve markalaşmak isteyen KOBİ'lere KOSGEB aracılığıyla önemli bir destek vereceğiz."
Boşa Harcayacak Zamanımız da Paramız da Yok
Ülke ekonomisine katma değer sağlayacak projeleri her geçen gün değerlendirip harekete geçirdiklerini ifade eden Işık, boşa harcayacak ne zamanlarının ne de paralarının olduğunu vurguladı. Göreve geldikleri ilk günden itibaren etki analizi çalışmaları için ilgili tüm kurumlara talimat verdiğini hatırlatan Işık, destek programlarından yararlanan işletmelerin ülke ekonomisine ve kendi büyüme rakamlarına ne kadar katkısı olduklarını bilmenin önemine değindi.
Bu yönde KOSGEB bütçesinde de ayarlamalar yapıldığını anlatan Işık, kurumsallaşma ve markalaşma desteklerine KOSGEB bütçesinden yaklaşık 50 milyon liranın ayrılacağını, yapılacak analizler ve geri dönüşler sonrasında bu rakamın değişebileceğini sözlerine ekledi.
AA kaynaklı haberimizi KOBİ'lerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.