TÜGİK: Vergisini Düzenli Ödeyen Mükellefe Jest Bekliyoruz

TÜGİK, vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin, vergi affından rahatsız olduklarını söyledi. Güral; bu rahatsızlığın kısmen de olsa ortadan kalkması için vergisini aksatmadan ödeyenlere jest yapılması gerektiğini ifade etti. Detaylar haberimizde..

TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin, vergi affından rahatsız olduklarını söyledi. Güral; bu rahatsızlığın kısmen de olsa ortadan kalkması için vergisini aksatmadan ödeyenlere jest yapılması gerektiğini ifade etti.

Torba Yasa’yla birlikte yeniden hayatımıza giren vergi affı, iş dünyasında tartışmalara yol açtı. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral da vergi affının, vergi borcu olanlara kolaylık sağladığını ancak vergisini düzenli ödeyenler için adeta ceza gibi algılandığını vurguladı. İş dünyasının temsilcileri olarak bu konuda sayısız telkin aldıklarını anlatan Başkan Güral, “Vergisini ve primini düzenli olarak ödeyenler, her vergi affı kararından sonra haklı olarak ‘hata mı ettik’ diye düşünmektedirler. Elbette devlet gelirini arttırmak için bu tip yöntemlere başvurabilir. Elbette vergisini ödeyeme zorluğu yaşayan ticaret erbapları için kolaylık düşünülebilir. Ama devlet gelirini arttırmayı hedeflerken, herkesi vergi ödemeye de teşvik etmeli, borçlu mükellefi düşünürken, vergisini düzenli ödeyen mükellefini de unutmamalı” dedi.

Vergi Oranında İndirim Sağlanabilir

Türkiye’de artık ‘vergisini zamanında ödemeyen kazanıyor’ algısının değişmesi gerektiğinin altını çizen Erkan Güral, şöyle devam etti: “Bu algının değişmesi için de vergisini zamanında ödemeyenler kadar, ödeyenler de mükâfatlandırılmalıdır. Devlete karşı sorumluluğunu yerine getiren, borcuna sadık olan, sorumluluklarından kaçmayan mükelleflere yönelik mutlaka teşvik edici, özendirici çalışmalar yapılmalıdır. Örneğin son 5 yılda düzenli vergi ödeyenlere belli bir limitte vergi indirimi sağlanabilir, vadelerinin süreleri uzatılabilir. Birkaç küçük düzenleme, gününde vergi ödeyenler için inanılmaz güzel bir jest olacaktır. TÜGİK olarak hükümetten beklentimiz budur.”

Yazar Yorumu: Dürüst mükelleflerin yani dürüst girişimcilerin ve KOBİ'lerin üzerlerindeki var olan vergi yüklerini azaltmak devletin sağlayacağı en büyük desteklerden olacaktır. Devletimizin sürekli yeni destek mekanizmaları geliştirmenin haricinde konuya birde bu açıdan bakıp çözümler üretmesi orta vadede zannedildiğinden çok fazla ekonomik atılım imkanı verecektir.

TÜGİK ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için www.tugik.org.tr'yi ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor