Kredi Garanti Fonu KGF Nedir? KOBİ'lere Faydaları Nelerdir?

Kredi Garanti Fonu KGF, küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu işletmelere destek vermekte, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getirmekte. İşte detaylar..

Not: Makale içeriğimiz sizler için 05.06.2020'de güncellenmiştir.

Kredi Garanti Fonu (KGF), küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu işletmelere destek veriyor, yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getiriyor.

Özetle; KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil oluyor. KGF, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek oluyor.

Gerçekten de özellikle yeni ve küçük işletmelerin banka kredisine ulaşması çok güçlü bir teminatı gerekli kılıyor. Öte yandan KOBİ'lerin uzun vadeli kredi kullanmalarında da bankaca talep edilen yüksek teminatlar önemli bir engel olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında KOBİ'lerin işlerini büyütürken mevcut kredi limitlerinin artırılmasında bankaca talep edilen ek teminatlar çoğu kez işletme ve banka arasında çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kredi Garanti Fonu KGF, KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta, uzun vadeli ve uygun maliyetli kredilerden küçük işletmelerimizin de yararlanmasını mümkün hale getirmekte. Bu sayede girişimcilik teşvik edilmekte, KOBİ'ler lehine ek bir kredilendirme yaratılarak ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlanmakta. KGF kefaletlerindeki temel amaç genç ve kadın girişimciliğin geliştirilmesi. Yenilikçi yatırımların gerçekleştirilmesi, ileri teknoloji içeren küçük girişimler, ihracatın desteklenmesi, istihdam artışı sağlayacak yatırımlar ve bölgesel kalkınma amaçlı yatırımlar KGF kefaletlerinde öncelikli olarak değerlendirilen konulardır.

KGF'den Kimler Yararlanabilir?

Başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme ve gelişmelerine destek veren KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırıyor.

Banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin bu teminat problemi, KGF kefaleti ile gideriliyor, bu sayede KOBİ'lerin de banka kredileri kullanma imkanı doğuyor. Çalışan sayısı 250’den az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 Milyon TL’yi aşmayan  işletmeler KOBİ olarak kabul edilmekte olup, imalat sanayi yanında hizmetler ve madencilik sektöründeki girişimcilerin de talepleri karşılanıyor.

Türkiye’nin bütün yörelerindeki KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarlar, tarımsal işletmeler ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabilirler.

KGF'ye Nasıl Başvurulur?

Özkaynak kapsamında verilen kefalet ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sağlanan fon kaynaklı kefalet başvuruları arasında farklılık bulunmamaktadır. KGF’nin kefaletinden yararlanmak isteyen işletmelerin, Kredi Verenlerden kullanacakları krediler için KGF’nin ortağı olan Kredi Veren’den herhangi birine başvuruda bulunmaları yeterli olacaktır. Ayrıca, KGF’ye ortak olan Bankaların hakim ortağı olduğu veya KGF’ye ayrıca ortak olan finansal kiralama ve finansman şirketlerinden temin edilecek finansman için de işletmeler bu kuruluşlardan herhangi birine başvuruda bulunulabilmektedir.

KOBİ’ler Doğrudan KGF’Ye Başvurabilir mi?

KOBİ’ler; TTGV, TÜBİTAK, KOSGEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Eximbank destek ve kredilerine yönelik kefalet talepleri için KGF Şubelerine doğrudan başvurabilmektedir.

KGF Bir Devlet Kuruluşu mu?

KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir. Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası’dır. Diğer ortakları ise; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, PASHA Yatırım Bankası A.Ş. ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV)’dür.

KGF Kredi Veriyor mu?

KGF bir kefalet kuruluşu. Faaliyet konusunda kredi tahsisi hususu yer almıyor. Ancak işletmeler lehine kefil olmak suretiyle Bankalardan kredi kullanımını kolaylaştırıyor. Aynı zamanda, Bankaların kredi riskini paylaşıyor ve daha sağlıklı bir teminat yapısına ulaşmalarını sağlıyor. Kuruluşlardan sağladığı hibe ve fonlara dayalı olarak farklı kefalet uygulamalarında bulunuyor.

KGF Hangi Krediler İçin Kefalet Verir?

Bireysel krediler, tüketici kredileri ve çek karnesi kredisi ile şirket kredi kartları hariç, işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere yönelik kefalet veriyor. Bankaların, ilk defa veya ilave olarak kullandıracakları, yenileyecekleri, yeniden vadelendirecekleri veya yapılandıracakları TL ve/veya döviz cinsinden nakdi ve gayrinakdî krediler ile 6361 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama ve yatırıma yönelik finansman sağlanması kaydıyla finansman şirketleri tarafından sağlanan kaynak için de kefalet vermektedir.

Bankalar Dışında KGF'nin Kefalet Verdiği Başka Kurum/Kuruluş Var mı?

Kurumun bankalar dışında KOSGEB, TTGV, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile kefalet protokolü bulunuyor.

KGF Kredinin Tamamına mı Kefalet Veriyor?

KGF, Bankalar ile risk paylaşımı esasına göre çalışmakta, kredi tutarının belli bir oranına kadar kefil olabilmekte. Bankalarca kullandırılacak kredilerin kefaleti kapsamında KGF, firmaların kredi değerliliğinin tespitinde öncelikli olarak Bankanın görüşünü önemsemekte ve kredi riskinin belli bir oranda Banka tarafından üstlenilmesini esas alıyor. Hazine destekli kefaletler özelinde ihracatı veya döviz kazandırıcı faaliyeti olan firmaların Bankalar aracılığıyla Eximbank’a yönelik veya Banka kaynağından kullandırılacak TL/ YP kredilerine yönelik kredi taleplerine %100’e kadar kefalet sağlanıyor.

KGF’nin Kefalet Limitlerinin Bir Üst Sınırı Var mı?

KGF’nin kefalet limitleri destek türlerine göre değişkenlik gösteriyor. KGF’nin özkaynaklarından verilen kefaletlerde KOBİ başına kefalet üst limiti 3 milyon TL. TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB, ve TTGV gibi kuruluşlara hitaben düzenlenecek kefalet mektuplarında üst limit, KGF özkaynaklarından KOBİ başına verilecek kefalet limiti ile sınırlı. Hazine Desteğinden sağlanan fon kapsamında KOBİ ve İhracatçı KOBİ’ler için azami 25.000.000 TL, KOBİ dışı ve İhracatçı KOBİ dışı yararlanıcılar için azami 200.000.000 TL kefalet sağlanabiliyor.

KGF Hakkında Sık Sorulan Sorular

Makalemiz haricinde KGF hakkında öğrenmek istediğiniz diğer detayları kurumun Sıkça Sorulan Sorular sayfasında bulabilirsiniz.

Kredi Garanti Fonu KGF hakkında detaylı bilgi edinmek için www.kgf.com.tr adresini ziyaret edebilir, işbirliği halinde olduğu finans kuruluşlarını ve kurumları inceleyebilirsiniz.

Haberimizi KGF kefaletinden yararlanmak isteyen KOBİ ve işletmelerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Kredi Garanti Fonu = İhracat Hedeflerine Erişilebilir Finansman!

 

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Cihan POSTACI
Cihan POSTACI
  Öncelikle tüm çalışanlara iyi çalışmalar diliyorum, konu tabiyki kredi bizde firma olarak krediye ihtiyacıolan bir girişimci olarak sizden gelecek kredi ile güçlenmek istiyoruz.
   Bu teymin edilen krediler nasıl ne şekilde  yani kısacası 5K bizim firma olarak müracatımız oldu bizim ihracat yapmak yurtdışı fuarlara katılmak gibi bir hedefimiz var ancak işletme içerisindeki yapalanmadan dolayı bu hedeflerimizi askıya almak zorunda kaldık, bu süreçte değişik kalkınma ajanslarından birtakım dosya masrafları altında ciddi denilecek paralar aldılar ve bu ajansların çoğu na ulaşamadk şimdi sizlerden ricamız bu Ülkeye katma değer üreten bir firma olarak büyümek istiyruz artık oraya geldik biliyrumki  benim gibi binlerce firmalar var amacım dilenmek değil sadece sizlerin dikkati çekmek iyi günler mutlu yarınlar diliyorum.
   Saygılar
Cihan POSTACI
Nimetullah Ulam
Nimetullah Ulam
Mrhb girişimci olmak çok güzel ama her nedense bu ülkede devlet yöneticileri özel işletme yönetimleri kendi genc, üniversite mezunu gençlerinden çok teröre,silaha daha çok önem verilmektedir,bu nedenle bir çok gençlerimiz yasadışı işlerde kendilerini bulmaktalar her nedense bu ülkenin sözde kendi yönetici zan eden yawsaklar yasadışı işlere daha çok yatırım yapmaktalar ve buda tüm ülkenin zararinadir.daha iyi bir ülke istiyorsanız gençlerin girisimci olabilmeleri için daha fazla imkan sunmalisiniz ülkenin yönetici aptallarina
Rafet  inten
Rafet inten
Kültür ve Turizm Bakanlığın biz Profesyonel Turist Rehberlerine sunduğu krediden yararlanmak istiyorum
Girişim Haber Ekibi
Girişim Haber Ekibi
@Rafet bey: sorunuzla ilgili Tureb'in şu sayfasını inceleyebilirsiniz;
http://www.tureb.org.tr/tr/Notices/Detail/946

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor