Türkiye'nin Girişimci Bilgi Sistemi GBS Nihayet Kullanıma Açılıyor!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2 milyon 973 bin şirketin üretim, kapasite, istihdam gibi bilgilerinin derli toplu olarak yer aldığı Girişimci Bilgi Sistemi’ni, bu hafta tüm tarafların kullanımına açıyor. Detaylar haberimizde..

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2 milyon 973 bin şirketin üretim, kapasite, istihdam gibi bilgilerinin derli toplu olarak yer aldığı Girişimci Bilgi Sistemi’ni tüm tarafların kullanımına açıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul'da düzenleyeceği basın toplantısıyla Girişimci Bilgi Sistemi verileriyle Türkiye reel sektörünü değerlendirecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Girişimci Bilgi Sistemi hakkında son Bakanlar Kurulu toplantısında kabine üyelerine bilgi verdi. Bakan Işık, bugün İstanbul'da düzenleyeceği basın toplantısıyla Girişimci Bilgi Sistemi'nde gelinen son noktayla birlikte sistemdeki veriler ışığında Türkiye reel sektörünü ekonomi yazarları ve editörlerine anlatacak. Toplantıda, ekonomi alanındaki son gelişmeler de ele alınacak.

Girişimci Bilgi Sistemi ile 8 farklı kurumun verileri tek bir yerde toplanmış.İşte o kurumlar;

  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,
  • Gelir İdaresi Başkanlığı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • TÜİK,
  •  TÜBİTAK,
  • KOSGEB 
  • Türk Patent Enstitüsü

Yukarıdaki 8 kurumun verileri tek havuzda toplamış ve sistemdeki veriler kullanılarak reel sektöre yönelik önemli analiz yapılmış.

Söz konusu 8 farklı kurumun verisini aynı anda çapraz sorgulamaya imkan veren yeteneğe sahip sistem ile sektör, ölçek, bölge ve teknoloji düzeyine göre tarım, sanayi, ulaştırma, bilgi ve iletişim, turizm, eğitim ve sağlık gibi tüm ana sektörlerdeki her bir alt sektör grubuna inilerek değişik analizler yapılabilecek.

19.09.2014 Cuma günü (bugün) yapılacak toplantıda, Girişimci Bilgi Sistemindeki sektörel ve bölgesel veriler ölçek bazında Bakanlık web sitesinde yayımlanacak olan raporlar ile kamuoyuyla paylaşılacak.

Türkiye’de bir çok politika oluştururken, yeni yatırımların karar aşamasında sıklıkla şikayet edilen güvenilir veri eksikliğine ilişkin sorunun giderilmesine yönelik çalışmalar sona erdi. Çalışmalarına yaklaşık 6 yıl önce dönemin sanayi bakanlığı bünyesinde başlanan ve sanayi envanterine ilişkin verilerin toparlandığı Girişimci Bilgi Sistemi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından 19.09.2014 Cuma günü  kullanıma açılacak. Bakan Işık, İstanbul’da düzenleyeceği bir toplantıyla hem sistemi anlatacak, hem de GBS’nin gbs.sanayi.gov.tr uzantılı internet sitesini faaliyete geçirecek. Türkiye’de sayıları 3 milyona yaklaşan KOBİ’lerin, üretimden kapasiteye, istihdamdan ihracata kadar birçok bilgisinin yer alacağı GBS’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, KOSGEB, TÜİK, TPE ve TÜBİ- TAK'tan elde edilen veriler bir araya getirilmiş.

Politika Oluşturulmasında ve Yatırımlarda Etkili Olacak

Girişimci Bilgi Sistemi’nin gecikmesinde, özellikle Maliye Bakanlığı ile SGK ve diğer kamu kurumları arasında yaşanan, şirketlerin hangi sektörlerde yer aldığına yönelik veri uyuşmazlıkları etkili olmuş. Yeni çalışmada kurumlardan gelen verilen bir havuzda toplanıyor ve uzmanlar tarafından talebe göre analizler yapılıyor. Bu analizler sistem kullanıma açıldığına politika belirleyiciler için önemli bir kaynak teşkil edecek. Bir anlamda veri madenciliği olarak da adlandırılan sistemde analizler, sektörel, bölgesel ölçek ve teknoloji düzeylerine göre yapılacak. Bu bilgilerden sadece politika belirleyenler değil, üniversiteler, bireysel araştırmacılar, özel araştırma kuruluşları ve girişimciler de yararlanabilecek.

Önümüzdeki haberlerde Girişimci Bilgi Sistemi hakkındaki detaylı bilgiyi ve verileri sizlerle paylaşıyor olacagız.

Güncelleme: Girişimci Bilgi Sistemi hakkında detaylı bilgi içeren yeni haberimizi buradan okuyabilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor