Yeni Kuşağı Kaybetmemenin ve İşsizliğin Çözümü: Girişimcilik!

EY’nin “Yeni Kuşağı Kaybetmemek” raporuna göre G20 ülkelerinde oranı yüzde 16’yı bulan genç nüfus işsizliğine çare olarak girişimciliğin desteklenmesi gösteriliyor. Türkiye ise rapora göre AB ortalamasının altındaki genç işsizlik oranı ile dikkat çekiyor. Detaylar Haberimizde..

EY’nin “Yeni Kuşağı Kaybetmemek” raporuna göre G20 ülkelerinde oranı yüzde 16’yı bulan genç nüfus işsizliğine çare olarak girişimciliğin desteklenmesi gösteriliyor.

Genç nüfus işsizliğinin tüm dünyada olduğu gibi G20 ülkelerinde de en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye, AB ortalamasının altındaki genç işsizlik oranı ile dikkat çekiyor.

Global denetim ve danışmanlık şirketi EY, tüm dünya ekonomileri için başta gelen sorunlardan biri olan genç nüfus işsizliğine yönelik çözüm önerileri sunduğu “Yeni Kuşağı Kaybetmemek” (Avoiding a Lost Generation) raporunu açıkladı. Raporda; Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Hindistan, Çin, ABD’nin üye olduğu G20 ülkelerinde ekonomik büyüme sürse de genç nüfus işsizliğinin hala ciddi bir sorun olarak varlığını koruduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, 2013 yılı sonunda genç nüfus işsizlik oranının Avrupa Birliği’nde yüzde 23,4, G20 ülkelerinde ise ortalama yüzde 16,1 seviyesinde olduğu bilgisine yer veriliyor. Türkiye’de ise bu rakam 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’nin G20 ülkeleri içerisinde en fazla genç nüfusa sahip 8. ülke olduğu belirtilen raporda, Türkiye düşük ekonomik büyüme hızı ve gençlere yönelik düşük iş kalitesi ile Arjantin, Güney Afrika, Hindistan, Suudi Arabistan ve İtalya’nın da içinde yer aldığı grup içinde gösteriliyor.

Gençler Düşük Kaliteli İşlerde Yetersiz Ücretle Çalışıyor

Dünya genelinde iş hayatına atılan gençlerin çoğu zaman düşük kaliteli işlerde, yetersiz ücretlerle ve iş güvencesi olmadan çalışmak durumunda kaldığı belirtilen rapora göre gençler bu sebeple nitelik ve yeteneklerini kullanamıyor. Raporda, gençler arasında işsizliğin bertaraf edilmesi adına en etkin çözümlerden birinin girişimciliği desteklemek olduğu vurgulanırken bunun için hükümetlere 10 temel tavsiyede bulunuluyor.

Bu tavsiyeler şu şekilde sıralanıyor:

  1. Devletin sağladığı ya da desteklediği finansal eğitim ve mentörlük mekanizmaları kurulmalı.
  2. Alternatif finansman kaynaklarının özendirilmesi konusunda risk sermayesi şirketlerine ve melek yatırımcılara, startup şirketlere yatırım yapmalarını sağlamak için teşvikler verilmeli.
  3. Yeni kurulan şirketlere, kamu kaynaklarından düşük maliyetli krediler kullandırılmalı.
  4. Bankaların bünyesinde küçük firmalara ve girişimcilere kaynak sağlamak için ayrı bir kredi sınıfı oluşturulmalı ve mikro kredi uygulamaları yaygınlaştırılmalı.
  5. Yeni girişimlere yapılan yatırımlar için vergi avantajları sağlanmalı.
  6. Vize kurallarını değiştirerek ve finansal destek sağlayarak yetenekli girişimciler teşvik edilmeli.
  7. Vergi uygulamaları basitleştirilmeli ve genç girişimcileri zorlayabilecek bürokratik engeller azaltılmalı.
  8. Gençlerin erken yaşlarda girişimciliğe ilgi göstermesi için girişimcilikle ilgili pozitif söylemler yaratılmalı.
  9. Birbiriyle ilişikli yetenekli girişimcileri bir araya getirmek için iş geliştirme merkezleri kurulmalı ve güçlendirilmeli.
  10. Bölgesel girişimcilik ekosistemleri ve kurumları oluşturulmalı.

Girişimcilerin İstihdama Katkısı Büyük Şirketlerden Fazla

Rapora ilişkin değerlendirme yapan EY Kıdemli Ortağı ve Yılın Girişimcisi Programı Ülke Lideri Demet Özdemir, EY’nin raporunda öne çıkan temel prensiplerin tüm ülkelerce benimsenmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, girişimciliğin, genç işsizliğin önüne geçmede mevcut şirketlerin yeni iş yaratmalarından daha etkili olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de girişimciliğin teşvik edilmesi amacıyla Şubat 2013 tarihinde melek yatırımcılar için önemli vergi avantajları getirildi. Vergi avantajının yanı sıra bürokratik engellerin azaltılması, finansal sistem bünyesinde mikro-kredilerin ve kamu kaynaklarından düşük maliyetli kredilerin artırılması da büyük önem arz ediyor.” yorumunda bulundu.

Gençler en çok finansmana ihtiyaç duyuyor

Rapor hazırlanırken dünyanın çeşitli ülkelerinden 1.500 genç girişimci ile anket çalışmaları da yapılmış. Anket kapsamında gençlere iş kurarken en çok neye ihtiyaç duydukları soruldu. Buna göre gençler yüzde 73’lük oranla en çok finansal kaynaklara ihtiyaç duyduklarını belirtti. İkinci sırada yüzde 66 ile eğitim gelirken, eğitimi yüzde 51 ile daha destekleyici girişimcilik kültürü takip etti.

EY kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor