Türkiye’nin İlk Enerji Temalı Teknokenti İTÜ'de Açıldı!

İTÜ ARI Teknokent tarafından kurularak faaliyete geçirilen, Türkiye’nin İlk Enerji Temalı Teknokenti’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

İTÜ ARI Teknokent tarafından kurularak faaliyete geçirilen, Türkiye’nin İlk Enerji Temalı Teknokenti’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılışın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından gerçekleştirildiği ilk Enerji Temalı Teknokent’in bünyesinde, yeni teknolojiler üzerine çalışan 12 enerji şirketinin Ar-Ge birimleri yer alıyor.

Tükenen doğal kaynaklar ve çevre problemlerinin beraberinde hızla büyüyen ve gelişen ekonomiler sebebiyle enerji, günümüzde sürdürülebilir yaşam ve ulusal stratejiler açısından en önemli değerlerden biri haline geldi. Enerji teknolojilerini, öncelikli stratejik alanlarından biri olarak belirleyen İTÜ ARI Teknokent tarafından kurularak faaliyete geçirilen, Türkiye’nin İlk Enerji Temalı Teknokenti yeni enerji teknolojilerinin Ar-Ge Üssü olarak faaliyet gösterecek.

İTÜ ARI Teknokent Enerji Temalı Basın Bülteni’nden alınan verilere göre Türkiye’nin ilk Enerji Temalı Teknokent Binası’nın resmi açılışının ve kurdela kesilmesinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafınca gerçekleştirilmesinin hemen ardından, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, tesis ve projeye dair bir sunum yaptı. Nükleer Enerji Enstitüsü olarak kurularak, 1961-2003 yılları arasında 500’e yakın nükleer uzman yetiştirmesine rağmen, Pazar oluşturulamaması sebebiyle, Bakanlar Kurulu kararıyla enstitünün isminin bugünkü biçimde değiştirildiğini belirten Prof. Dr. Şişman, Türkiye’deki tek nükleer eğitim ve araştırma reaktörüne sahip olan enstitünün, ikinci nükleer eğitim ve araştırma reaktörünü yerli teknoloji ile yapmayı hedeflediğini ifade etti. İTÜ bünyesindeki Enerji Enstitüsü ile Türkiye’nin ilk Enerji Temalı Teknokenti’nin entegre çalışacağını söyleyen Prof. Dr. Şişman; “Türkiye’nin ilk temalı teknokent binası ile üniversite-sanayi işbirliğini kalıcı hale getirmek, bilginin ekonomiye, araştırmanın teknolojiye dönüşmesini sağlamayı  hedefliyoruz” dedi.

“Ar-Ge’ye En Fazla Yatırım Yapan Üniversite Ödülü” alan İTÜ’nün Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, törende bir konuşma yaparak, İTÜ ARI Teknokent’in 5200 Ar-Ge personeli ile bu alanda Türkiye’de en büyük teknokent olduğunu söyledi. Yeni malzemeler, bilgi teknolojileri, çevre teknolojileri ve enerjiyi hedef alanlar olarak belirlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Karaca; “Nükleer enerjiden konvansiyonel enerji kaynaklarına kadar, tüm alanlarda hiçbirini dışlamadan tüm enerji teknolojileri üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise günümüzde, enerjinin stratejik önemine değindi ve alternatif enerji teknolojilerinin büyük önem kazandığını belirterek, tesisin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenleri kutladı. Kendisinin de 1979 yılında İTÜ’den mezun olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, Türkiye’nin bugüne kadar nükleer enerjiden yararlanamamasının üniversitenin suçu olmadığını, durumun siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, 4’ü Akdeniz, 4’ü Karadeniz’de olmak üzere 8 ünitenin tüm anlaşmalarının tamamlandığını, yapılacak yatırımın 2023’e kadar 20 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Enerji teknolojilerindeki projelerin heyecan verici olduğunu, Türkiye’nin rüzgardan elde ettiği enerjinin, toplam elektrik tüketiminin yüzde 10’unu aştığını sözlerine ekleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra Türkiye’nin ilk Enerji Temalı Teknokent Binası’nı gezerek, binada yer alan firmaları ziyaret etti ve şirket yetkililerinden yürüttükleri projelerini dinledi.

Üniversite-Sanayi İşbirliğine En Güzel Örnek

Enerji alanında üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği olmaya aday Enerji Temalı Teknokent Binası, ulusal ve uluslararası enerji şirketleri ile birlikte AR-GE çalışmaları yapılması ve böylece akademik düzeydeki araştırmaların enerji alanında kullanılabilir teknolojilere ve ekonomiye dönüştürülmesi fırsatını sağlıyor. 5 bin metrekare alanda kurulan Enerji Temalı Teknokent Binası’nda yaklaşık 300 kişi istihdam edilecek. Enerji Enstitüsü’nde lisanüstü öğrenim gören başarılı öğrencilerin bursları da buradaki firmalar tarafından karşılanıyor.

İTÜ Enerji Enstitüsü bünyesinde Enerji Temalı Teknokent Binası’nda kurulan Ulusal Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezi ise Rosatom ve İTÜ ARI Teknokenti’nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçti. Enerji Temalı Teknokent Binası içinde Rosatom tarafından kurulan, İTÜ Enerji Enstitüsü ve TAEK’in destekleriyle faaliyetlerini sürdüren merkez, ilköğretim ve lise öğrencilerine nükleer enerji ve teknoloji alanında bilimsel temellere dayalı bir bilgilendirme yapmayı hedefliyor.

Türkiye’nin İlk Enerji Temalı Teknokenti hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ariteknokent.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi girişimci firmalar, lisansüstü öğrenciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor