Avrasyalı Genç Girişimciler: Türk Dünyası 2.6'dan Büyüktür!

Türk dünyasındaki ekonomik işbirliğini artırmak amacıyla kurulan Avrasya Genç Girişimciler Derneği (AVGİD), ilk toplantısını İstanbul’da düzenledi. Toplantıda, Türk Cumhuriyetleri’nin kendi arasındaki yüzde 2.6’yı geçmeyen dış ticaret payının artırılmasının bir zorunluluk olduğu vurgulandı.Detaylar

Türk dünyasındaki ekonomik işbirliğini artırmak amacıyla kurulan Avrasya Genç Girişimciler Derneği (AVGİD), ilk toplantısını İstanbul’da düzenledi. Toplantıda, Türk Cumhuriyetleri’nin kendi arasındaki yüzde 2.6’yı geçmeyen dış ticaret payının artırılmasının bir zorunluluk olduğu vurgulandı ve bunun için kollar sıvandı.

Temmuz 2014’te İstanbul merkezli olarak kurulan Avrasya Genç İşadamları Derneği (AVGİD), ilk toplantısını, 24 Avrasya ülkesinden yaklaşık 200 genç işadamı ve ticari alanda faaliyet gösteren kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdi.  Ünlü yazar Sunay Akın’ın Türk dünyası anekdotları ile renk kattığı toplantıda Türk dünyasındaki işbirliği fırsatlarını ve iş hacmini artırmak üzere genç girişimcilere birlik çağrısı yapıldı.

“Potansiyeli Ortaya Çıkarma Zamanı Geldi”

Toplantıda konuşan AVGİD Başkanı ve Acar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Demet Onuş, “Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türk dünyası, farklı ekonomik yapıları ve kapasiteleriyle, başta insan gücü olmak üzere çok zengin kaynaklara ve potansiyele sahip. Ancak bu potansiyeli kullanmıyoruz. Türk Cumhuriyetleri’nin toplam dış ticaretinde kendi aralarındaki payı sadece yüzde 2.6. Bu oran gerçekten de çok üzücü. Türk dünyası ekonomisinin yüksek teknolojiye dayanan üretim ve verimliliğini arzu edilen düzeye çıkartmanın zamanı geldi. İşte biz de Türk dünyasındaki genç girişimcileri aynı çatı altında toplayarak bu potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla kurduğumuz Avrasya Genç Girişimciler Derneği olarak faaliyetlerimize başladık. İstanbul merkezli faaliyet gösteren derneğimiz ilk toplantısını düzenledi. Toplantıya Avrasyalı genç girişimcilerin gösterdiği yoğun ilgiden çok mutlu olduk. Dernek olarak üyelerimizin ve genç girişimcilerin haklarını koruyarak, uluslararası düzeyde söz sahibi, güçlü bir sivil toplum örgütü konumuna gelmeyi, Türk dünyası ülkeleri arasında işbirliğini ve iş hacmini artırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Ortak Girişimler Ticaret Payını Artıracak”

Onuş, “Azerbaycan,  Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın dış ticaret hacmi toplamda 8 milyar 350 milyon dolar civarında seyrediyor. Ülkelerarası yapılacak ekonomik iş birliği, hem istikrarın sağlanması hem de kalkınma açısından çok önemli. Türk dünyasında endüstrinin gelişimine önem verilmesini ve gerekli yatırımların yapılmasını zorunlu buluyoruz. Bundan dolayı bütün olarak bir kalkınma projesi geliştirmek gerekiyor. Yapılacak ortak yatırımlar ve ortak girişimler bu noktada önemli bir adım olacaktır. Ortak girişimler sayesinde, hem ülkeler karşılıklı olarak birbirlerinin tecrübelerinden istifade edecekler, hem de oluşturulan yatırım sahaları her iki tarafın ekonomisi için de gelir kaynağı olacaktır. Böylece kendi aramızdaki ticaret payında ciddi bir artış sağlanacaktır” diye konuştu.

“Ortak güç küresel ekonomide var olacak”

AVGİD’in Türk dünyası ülkeleri arasında ekonomik işbirliğinin gelişmesi için aktif rol alacağının altını çizen Onuş sözlerine şöyle devam etti; “Türk dünyasının imkânlarını ve gücünü birleştirmesini sağlayacak ortak girişimlerle, yüksek teknoloji ürünü olan pek çok malzeme Türk Cumhuriyetleri’nde üretilebilecektir. Oluşturulacak Türk dünyasının ortak pazarı sayesinde, bir ülkede üretilen ürünler, gümrük, kota gibi sınırsal engellere takılmadan bir diğer ülkede kolaylıkla pazarlanabilecektir. Ticaret alanı genişleyecek, tüm Türk dünyası ve Türkiye Cumhuriyetleri’nin pazar payı artacak, ihracat gelişecektir. Tüm bunlar Türk dünyasının sanayileşme sürecini hızlandıracak, ekonomide sağlanacak kalkınma ile teknolojide de gelişme yaşanacaktır. Türk Cumhuriyetleri diğer yatırım gruplarına karşı ortak bir güç olarak hareket edebilecek ve küresel ekonominin önemli bir parçası haline geleceklerdir.”

Avrasya Genç Girişimciler Derneği (AVGİD) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.avgid.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz. Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor