Genç Sosyal Girişimciler, 12 Yıldız 2015 Başvuruları Devam Ediyor!

Her yıl yürekli genç liderler yetiştirmek için 2012 yılında yola çıkan 12 Yıldız, 3. yılında 2015’in yıldız adaylarını seçmeye hazırlanıyor. Detaylar haberimizde..

Her yıl yürekli genç liderler yetiştirmek için 2012 yılında yola çıkan 12 Yıldız, 3. yılında 2015’in yıldız adaylarını seçmeye hazırlanıyor.

Usta-çırak yöntemini kullanan dünyadaki ilk ve tek gençlik platformu olan 12 Yıldız, adaylarının dünyada iz bırakacak sosyal projeleri yaparken aynı zamanda kendilerini de geliştirmesini sağlayan gönüllü bir genç liderlik programı. Hiçbir maddi karşılık beklemeyen, maddi karşılık sunmayan bir program.

Üç aşamadan ve üç yıllık bir süreçten oluşur. İlk yıl katılan çıraklar yıldız adayı olarak sürece başlar. Devam eden ve yeni başlayan projelere zaman içinde dahil edilir ve bu süreçte çeşitli eğitimler alırlar. Yıl bitiminde (İkinci yıl) bu yıldızlardan bazıları (karşılıklı isteklilik gözetilerek) kalfalığa yükseltilir ve böylece çırakları yetiştiren ama aynı zamanda ustalar tarafından da yetiştirilen bir yıl süren kalfalık süreci başlar. Yılın sonunda yine karşılıklı isteklilik esasına göre 3. yıla, ustalık dönemine geçilir ve bu yıl da bittiğinde ustalardan biri BAŞ USTA olarak tüm organizasyonun yönetimini üstlenir. Böylece döngü tamamlanır ve bu yöntem sayesinde hiçbir yıldız uzun yıllar aynı koltukta kalmayacağının bilinciyle kendisini sürekli bir sonraki yıla hazırlamak zorunda hisseder. Daha ÇIRAKLIK aşamasındaki bir yıldız adayı bile bilir ki eğer devam ederse ve bu potansiyeli taşıyorsa 3 yılın sonunda 12 Yıldız’da bayrağı kendisi devralabilir.

Peki 12 Yıldız Nedir?

12 Yıldız, gençlerin dünyada iz bırakabilmesini ve bunu yaparken de kendisini geliştirmesini, daha donanımlı, daha üretken, daha duyarlı bireyler haline gelmesini amaçlayan bir genç sivil toplum platformu. Hiçbir vakıf-dernek ya da ideolojiye bağlılığı ya da bağlantısı yokmuş. Her türlü fikre, düşünceye, inanışa, etnik kimliğe saygı duyan ve her fikirden gencin katılıp sadece “genç” kimliğiyle diğer yıldız adaylarıyla birlikte projeler gerçekleştirmesine olanak sağlar. Fikrin birkaç kaynağı var.

  • Usta-Çırak Kültürü: Binlerce yıldır üzerinde yaşadığımız toprakların bir öğretisi olan Usta-Çırak kültürünün gençlere uyarlanması. Bu yönüyle bir ilktir ve ilkliği itibariyle vaka olarak Rotterdam’da 3-5 Temmuz 2014’te EGOS (European Group for Organizational Studies) Kongresinde sunularak akademi dünyasında yerini almış. Bir gencin, kendi yerine bir başka genci yetiştirmesi ve bir başka genç tarafından da onun yerine yetiştirilmesi gibi bir döngü içinde gençlerin birbirini yetiştirmesi sağlanmakta.
  • Yalnız Gençten Ağabey/Abla Gence Geçiş: Sosyal ağların yaygınlaşması ile asosyalleşen, bilgi çağı ile birlikte ailesi ile iletişimi azalan ve dünyanın ekonomik şartları, kıt kaynakları gereği daha az kardeşe sahip (ya da tek çocuk) olan gençlerin bencillik eğilimi artıyor. Dünyanın daha güvensiz bir yer olduğuna yönelik inançtan dolayı da sokakta yere düşen insana bile el uzatmayan bir genç profili doğuyor. 12 Yıldız, sadece aynı annenin karnından çıkmış olmaktan dolayı kardeş olma fikrini reddediyor ve iki gencin çok farklı kültürel kodlardan gelmiş olsalar dahi birlikte hayal kurarak bile kardeş olabileceğine inanıyor. Her gencin, kendisinden küçük bir başka gencin ağabeyi/ablası, kendisinden daha büyük bir gencin kardeşi olarak kabul edildiği takdirde gençler arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlıyor.
  •  Kısa Süreli Etki İle Değişim Sağlanamaz: Birkaç saatlik bir konferansla, farklındalık semineriyle gençlere yeterince dokunulamaması üzerine doğan 12 Yıldız fikri çıraklara 1 yıl boyunca manevi yatırım yapılması ve birlikte projeler geliştirilmesiyle genç üzerinde kalıcı bir değişim oluşturmanın ve topluma çok güçlü bireyler şeklinde kazandırılmasının mümkün olabileceği esasına dayanır.

12 Yıldız Neler Yapar?

Yaparak Öğretir

Usta-çıraklık kültürünün de gereği olarak gençler önce projelere dahil edilir, sonra onlara yardımcı olunur, sonra onlar yapmaya başlar.

Etkinlikler Düzenler

EZBERBOZANLAR Konferansları 12 Yıldız’ın bir markasıdır, çırak ve kalfalar tarafından düzenlenir, bu konferansları düzenleyen gençler hem izleyecek olan gençlere pozitif katkıda bulunur hem de birçok farklı disiplini bir arada öğrenir.

Televizyon Programı Hazırlar

TRT Okul’daki Gençler Uçuyor programı 12 Yıldız ekipleri tarafından hazırlanmakta. Bu program sayesinde bir yayında onbinlerce gencin hayatına dokunulurken yıldız adayları televizyon yayıncılığını usta-çırak modeliyle öğrenir.

Dostluk Elini Uzatır.

Kimi zaman Çocuk Esirgeme Yurtlarıyla, kimi zaman Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da belirlenilen kardeş okullara maddi-manevi destek olunur.

Ağ Kurulur ve Genişletilir.

12 Yıldız çırak ve kalfaları tüm projelerini önemli kurum ve kuruluşlarla işbirliğiyle yapar ve etkinliklerde Türkiye’nin alanında en önde gelen isimleriyle gerçekleştirir. Genç yaştaki kalfa ve çıraklar 10-20 yıllık bir süre zarfında oluşturabilecekleri bir çevreyi-ağı 12 Yıldız’da 1 yılda edinebilir. Ve bu ağ diğer ağlardan çok daha güçlüdür çünkü hiçbir karşılık beklemeksizin kurulur.

Rol Model Gençler Üretir

12 Yıldız’ın çırak ve kalfaları süreçlerini tamamladıklarında diğer gençler için yürekli, manevi yönden güçlü genç rol modellere dönüşürler. Çünkü onlar küçük menfaatler peşinde değil, dünyanın ve toplumun gençlerinin yararına koşarken çok daha büyük resmi görürler.

Gezer-Dolaşır

12 Yıldız üyeleri ihtiyaç duyuldukları yere atlar, giderler. Hızlı bir planlamayla şehir dışında duyulan bir ihtiyaca koşarak dost elini uzatabilirler. 12 Yıldız için dünya küçük, insan büyüktür!

12 Yıldız Başvuru Şartları

  • Maksimum 25 yaşında olmak,
  • Hata Yapmak. Çokça hata yapmaya, hatalardan ders çıkarıp tekrar denemeye açık olmak,
  • Her düşünceye, her inanışa eşit mesafede ve saygılı olmak, dünya vatandaşı gibi düşünebilmek, kimseyi düşüncesinden ya da görünüşünden dolayı yargılamamak.
  • Dünyanın neresinde olursa olsun insan faktörünün içinde olduğu her güçlüğe aynı hassasiyetle yaklaşabilmek
  • İyi insan olmak. (Bu şartı sağlaması için kişinin iyi bir insan olduğunu düşünmesi yeterlidir.)
  • 12 Yıldız’ı hayatının önceliklerinde tutabilecek olmak,
  • Seyahat engeline sahip olmamak

Eğer siz de kendinizi 12 Yıldız’ın bir parçası gibi hissediyorsanız, gelecek yıl bizimle olacak çıraklardan biri olmanız gerektiğine inanıyorsanız lütfen formu doldurun.

Başvurular 21 Aralık 2014 Akşamı Bitiyor!

1 Aralık 2014’te başlayan başvurular 21 Aralık 2014 Pazar gününe kadar devam ediyor. 21 Aralık 2014 – 31 Aralık 2014 tarihleri arasında için yapılan başvurular değerlendirmeye alınacak.

1-5 Ocak 2015 tarihleri arasında değerlendirmeyi geçen 12 Yıldız adayları mülakata alıncak.Mülakat sonuçları 5-10 Ocak 2015 değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak Yıldızlar Zirvesi'nde duyurulacak.

Einstein'ın  “Dünya yaşamak için tehlikeli bir yer; ama kötülük yapanlar yüzünden değil, durup seyreden ve onlara ses çıkarmayanlar yüzünden.” sözüne atıfta bulunarak, istenen kriterleri sağlayıp kendine güvenen, kendini genç hisseden tüm okurlarımızı 2015'in 12 Yıldız'ı olmak için başvuruya davet ediyoruz.

12 Yıldız projesiyle ilgili tüm detayları www.12yildiz.org/2015yildizlari web adresinden edinebilir, sormak istediğiniz detaylar varsa 12 Yıldız’ın twitter / facebook hesabından ya da iletişim sayfasından sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Unutmayın, başvurular 21 Aralık 2014 Pazar günü bitiyor. Girşim Haber olarak Ömer Ekinci ve tüm 12 Yıldız ailesine çalışmalarında başarılar diliyor, haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor