2015’te de Büyümenin Lokomotifi İnşaat Sektörü Olacak

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, 2014 yılında Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörünün, 2015 yılında da istikrarlı büyümenin lokomotifi olacağını söyledi. Detaylar haberimizde..

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, 2014 yılında Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörünün, 2015 yılında da istikrarlı büyümenin lokomotifi olacağını söyledi.

Naslı, 2014 yılını değerlendirirken, sadece Türkiye için değil dünya ekonomisi açısından da zorlu bir yıl olduğunu belirtti. Piyasaların birinci ve dördüncü çeyrekte sıkıntı yaşadığını, ikinci ve üçüncü çeyrekte ise can suyu denilebilecek bir hareketlenmenin kendisini hissettirdiğini anlatan Naslı, “Piyasalardaki durgunluğun birbirini tetiklemesi ve risk almama eğilimi 2014 yılında her açıdan ‘bekleme dönemi’ olarak değerlendirildi. Türkiye bütün bu gelişmelere rağmen 2014 yılını yüzde 3 büyüme ile kapatacak görünüyor. 2015 yılı Haziran ayında yapılması planlanan genel seçim sürecinin şimdiden kendisini hissettirdiği Türkiye ekonomisinin en önemli gündem maddelerini ise enerji fiyatları, cari açık, enflasyon ve işsizlik oluşturdu” dedi.

2014’te ekonomiyi ayakta tutan sektörlerin başında inşaatın geldiğini, bu sektörde büyümenin yıl sonu itibariyle Türkiye’nin büyüme hızının çok üzerinde olmasını beklediklerini ifade eden Naslı, şunları söyledi:

“İnşaat sektörü, son 10 yılın 8’inde Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdü. 2015 seçim yılı. Kamu yatırımlarının da etkisiyle Türk inşaat sektöründe2015 yılında büyümenin yüzde 10’a yakın olacağını öngörüyoruz.Hükümetin hızlı ve istikrarlı büyüme modelinin lokomotifliğini inşaat sektörü yapıyor. Ancak siyasi ve ekonomik gelişmelere bire bir bağlı olan inşaat sektörü, başta faiz oranları olmak üzere makroekonomik verilere en çabuk tepki veren sektörler arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde bu gelişmeler sektör tarafından yakından takip edilecek.

Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörü binlerce kişiye sağladığı istihdam ile ülke ekonomisindeki kilit rolünü korumaya devam etti. Sektörün 2015 yılında da istikrarlı büyümenin lokomotifi olacağını şimdiden söylemek mümkün.”

103 Ülkede 7 Bin 371 Proje

Türk inşaat ve müteahhitlik sektörünün, küresel boyutta yaşanan ekonomik krizin yanı sıra Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi krizlere rağmen yurt dışında da başarılı işlere imza atmaya devam ettiğini vurgulayan Naslı, şöyle devam etti:

“Türkiye'ye ve Türk ekonomisine ciddi katkısı olan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, bugün dünya genelinde 103 ülkede 274,1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendi. Üstlenilen büyük ölçekli projeler ile ortalama proje bedeli 83,8 milyon dolar seviyesine ulaştı. Rakamlardan anlaşılacağı gibi müteahhitfirmalar, kazandıkları tecrübeyle dünya inşaat sektörüne yön veren aktörler haline geldi. Bu projelerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi sektörün gelişim ivmesini olumlu yönde etkileyecek.”

İstihdamı da İnşaat Sırtlıyor

2014 yılının tamamında inşaat sektörünün yanı sıra,  yapı malzemeleri sanayi üretimi ve yapı malzemeleri iç pazarında da büyümenin, Türkiye’nin genel büyüme rakamlarını 2-3 kat üzerinde olmasının beklendiğini kaydeden TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Naslı, “Konut sektöründe bu yıl satışlar geçen yılın gerisinde kaldı. Buna karşın inşaat sektörü istihdamını artırıyor. 2014 yılı ilk yarısı sonunda inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde.  Rakamlar da sektörün Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olduğunu gözler önüne seriyor.
Kısacası; 2015 yılının bu yıl seçim sürecinin olması, gerek alt gerekse üst yapı yatırımlarının ön plana çıkmasını sağlayacak. Bu da sektörün büyüme hızını arttırırken, gayrimenkul sektörü de bu hızdan nasibini alacak”
diye konuştu.

TÜGİAD hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz tugiad.org.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi inşaat sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 7.108 kişi okudu.
Kategori: Girişim Gelişmeleri, Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor