Ticarileşecek Ar-Ge Çalışmalarımıza Avrupa'dan Kaynak Geldi!

Avrupa Yatırım Fonu (AYF) ve TÜBİTAK, fon kurmayı hedefleyen yönetici ve bireyleri, 30 Ocak 2015'e kadar yen açılan "Türkiye Teknoloji Transfer Hızlandırıcı Projesi" (TTH Türkiye) için niyet beyanı çağrısına başvurmaya davet etti. Detaylar haberimizde...

Avrupa Yatırım Fonu (AYF) ve TÜBİTAK, fon kurmayı hedefleyen yönetici ve bireyleri, 30 Ocak 2015'e kadar yeni açılan "Türkiye Teknoloji Transfer Hızlandırıcı Projesi (TTH Türkiye)" için niyet beyanı çağrısına başvurmaya davet etti.

TÜBİTAK'ın internet sitesinden yapılan duyuruda, Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirilmesinin Türkiye'de finansman açığından etkilenen alanlardan biri olduğu ve özel sektör yatırımlarından genellikle yoksun kaldığı ifade edildi. Projeyle, finansman açığına yapılacak kamu müdahalesinin, üniversite ve araştırma merkezlerindeki bilimsel Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirilmesini kolaylaştıracak finansal olarak sürdürülebilir fon kurulmasını ve Türkiye'de, özellikle ülkenin daha az gelişmiş veya gelişmekte olan bölgelerine yayılmasına özel önem verilerek, teknoloji transfer piyasasının gelişiminin tetiklenmesinin hedeflendiği vurgulanarak şunlara değinildi:

İkinci Fona 18,3 Milyon Euro Kaynak Aktarılacak

TTH Türkiye Projesi altında, üniversite veya araştırma merkezlerindeki yatırım fırsatlarının ticarileştirilmesine odaklanılarak, fikri mülkiyet varlıkları / lisanslanan projeler veya üniversiteler temelli bilgilerin ticarileştirilmesi amacıyla kurulan girişim şirketleri, yeni kurulan girişimler ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde (KOBİ), öz sermaye ortaklığı karşılığında fikri mülkiyet varlıklarına yatırım amaçlı olarak girişim sermayesi fonları kurulacaktır. Proje kapsamında kurulması planlanan ilk fona aktarılacak 26,3 milyon euroluk kaynak için 28 Temmuz 2014'te niyet beyanı çağrısına çıkılmış ve başvuru süresi 11 Eylül 2014'te sona ermiştir. Projeye sağlanan ek kaynakla birlikte kurulması planlanan ikinci fona 18,3 milyon euro aktarmak üzere niyet beyanı çağrısı 22 Aralık 2014 tarihi itibariyle tekrar açılmıştır. Niyet beyanı çağrısı, AYF’nin internet sitesinde yayınlanmakta olup rekabete açık bir süreç sonunda seçilecek olan fon yöneticisine ek kaynak sağlanacaktır.

Avrupa Yatırım Fonu Hakkında

Avrupa'nın mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerinin finansman imkanlarına erişimlerine destek olmayı misyon edinen AYF, hedef kitlesine uygun olacak şekilde risk sermayesi, büyüme sermayesi, kredi garantileri ve mikrofinans ürünleri tasarlayıp geliştiriyor.

Avrupa Birliği'nin hedeflerinden inovasyon, Ar-Ge, girişimcilik, büyüme ve istihdam yaratma konularında destekleyici ve teşvik edici rol oynayan AYF'nin, girişim sermayesi fonlarındaki toplam net taahhüdü, 2013 yılı sonunda 7,9 milyar euroyu, kredi garanti portföyü ise 300'ü aşkın operasyonla 5,6 milyar euroyu buluyor. 435’i aşan sayıdaki fon yatırımları ile de AYF, özellikle yüksek teknoloji ve erken aşama segmentlerinde Avrupa’nın lider kuruluşlarından olmayı başardı.

TUBİTAK kaynaklı haberimizi fon kurmayı hedefleyen yönetici ve bireyler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor