Yenilikçi Girişimcilere Büyük İmkan: Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi!

Yenilikçi girişimciler artık daha rahat edecek.Çünkü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verdiği "Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi" kamu ihalelerinde yaşanan büyük bir sorunu ortadan kaldıracak. Detaylar haberimizde..

Yenilikçi girişimciler artık daha rahat edecek. Çünkü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verdiği "Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi" kamu ihalelerinde yaşanan büyük bir sorunu ortadan kaldıracak.

Kısa bir süre önce Mal ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle birlikte kamu ihalelerinde yerli malı teklif edene önemli avantajlar getirilmiş, ihaleye giren ürün için teknolojik yeterlilik aranmaya başlanmış. Söz konusu değişiklikle yüzde 15 zorunlu yerli malı tercihi limiti olmak üzere avantajlardan yararlanmak ve Ar-Ge süreçlerini desteklemek için tasarlanan “Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi” esaslara bağlanmış. “Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi” olarak hayatımıza girecek bu belge, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen iş deneyimini gösteren belge olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda;

  • Teknoloji merkezi işletmelerinde,
  • Ar-Ge merkezlerinde,
  • Kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde,
  • Rekabet öncesi iş birliği projelerinde,
  • Teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlara, yararlandıkları destekler çerçevesinde yürüttükleri proje sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetlerin piyasaya arz edilmesinden sonra proje sonucu ortaya çıkan hizmetler ile yerli malı belgesine sahip ürünler için

Bakanlığımız tarafından Kamu İhale Kurumunca belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenecek ve piyasaya arz tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılabilecek olan  "Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi" verilmeye başlandı.

Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknoloji sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması hususunda ihale dokümanına hüküm konulması zorunlu hale getirilmiş. Böylelikle bir teknolojik ürün üreten ve söz konusu bu ürünle kamu ihalelerine girecek, girişimciye ürün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığı listede yer alan teknolojik ürünse girişimciye İş Bitirme Belgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilecek. En önemli husus ise ihaleye giren ürün “Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi”ne sahip ürünse diğer ürünlerden %15 daha pahalı olsa bile yerli teknolojik ürünü tercih zorunlu olduğu için avantajlı durumda olacaktır.

Bakanlık, söz konusu belgenin veriliş sürecine ilişkin esaslar oluştururarak, on-line başvuru alınabilmesi için gerekli yazılımı tamamladı. Ar-Ge projesi sonucu ürününü geliştirmiş olan firmalarımız ürettikleri ürünler için öncelikle kayıtlı olduğu TOBB veya TESK’e bağlı Oda veya Borsalardan "Yerli Malı Belgesi" alıyor.

Buna ilişkin düzenleme "Yerli Malı Belgesi" verilebilmesi için gerekli şartları düzenleyen Yerli Malı Tebliği 13 Eylül 2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış.

Teknolojik ürün sahibi üreticiler, gerekli şartları sağlıyorlarsa kayıtlı oldukları Oda veya Borsalara belgeyi alabilmek için müracaat edebiliyorlar. Yerli Malı Belgesi almış olan firmalar daha sonra Bakanlığımıza on-line olarak müracaat ederek Teknolojik Ürün Deneyim Belgelerini almaya başladılar.

Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi’nin alımı için koşullar ve detaylar aşağıdaki gibi;

  • Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenecek ve belge için başvurular bu bakanlığa yapılacak.
  • Teknolojik ürün deneyim belgesi, proje sonucunda ortaya çıkan her bir ürün için ayrı ayrı düzenlenecek.
  • Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi, düzenlendiği malın piyasaya arz tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılabilecek.
  • Teknolojik ürün deneyim belgesi için yapılacak başvurulara eklenecek belgeler ve başvurunun sonuçlandırılma süresi gibi hususlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenecek.

Bu kapsamda ilki 9 Ekim 2014 tarihinde verilen belgelerin sayısı Aralık 2014 sonu itibariyle 12’ye ulaştı. İlk belgeler, 1501-TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı, 1507-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, KOSGEB; Ar-Ge, İnovasyon Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Kalkınma Ajansları tarafından verilen Bölgenin Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programları kapsamında verildi.

Belge verilen firmalar; enerji, yazılım, medikal, elektronik bilişim sektörü, telekomünikasyon ve orman zararlılarına karşı koruma faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İlk hak sahibine belgesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, düzenlenen törenle verdi.

Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz biltek.sanayi.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.sanayi.gov.tr haberimizi Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi edinmek isteyen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

kerem okyay
kerem okyay
Merhaba;
TEKNOLOJİK ÜRÜN DENEYİM BELGESİ ALAN YAŞADIMI OZAMAN ???

Öncelikle benim anlamadığım Teknolojik ürün deneyim belgesini kendi branşında işlere kulllanabilmesi gerekmezmi. tüm ihalelerde istenilen iş deneyim belgesi VEYA teknolojik ürün deneyim belgesi isteniyor biz ortalama 5 senedir önce belge almaya mücadele ettik daha sonra belge büyütmeye mücadele ediyoruz halende biryerlere gelmiş sayılmayız. adamlar teknolojik ürün belgesini alıdığı zaman tüm iahlelere ellerini kollarını sallayarak gelebiliyor. Burda bir Adaletsizlik yokmu benmi yanlış düşünüyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi. ???
Ahmet GÜLBAHAR
Ahmet GÜLBAHAR
Kerem OKYAY mrhb. Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi konusundaki görüşlerinize aynen katılıyorum.Çok büyük adaletsizlik var bu uygulamada.Şöyleki;Kamunun nakliye ihalelerine katılabilmek için 'Nakliye İş Bitirme Belgesi'ne ihtiyacınız var.Bu belgeyi istenilen miktarda alabilmek için yıllarca mücadele etmek ve büyük risklerle özverilerde bulunmak gerekiyor.Oysa hiç nakliye deneyimi olmayan bir firma Teknolojik Ürün Belgesi ile nakliye ihalelerine katılabilecektir.Bu uygulamanın derhal kaldırılması gerekir.Saygılarımla.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor