Gelişen Franchise Pazarı Binlerce Yeni Girişimci Arıyor!

Franchise, az riskle çok kazanmayı hedefleyenlere büyük fırsatlar sunuyor. 2015'te 50 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin edilen sektörde 10 bin yeni girişimciye ihtiyaç var. Detaylar haberimizde..

Girişimciliğin güvenli limanları arasında gösterilen franchise sistemi, özellikle az riskle çok kazanmayı hedefleyenlere büyük fırsatlar sunuyor.

Türkiye franchise pazarının ulaştığı hacim, 2014 itibarıyla 43 milyar doları aştı. Sektör 200 binden fazla kişiye yeni istihdam alanı yarattı ve 2015'te de franchising sektörü, yeni girişimcilere fırsatlar yaratmaya devam edecek. Ayrıca 2015'te 50 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin edilen sektörde aranan girişimci sayısı ise 10 bini buluyor.

AVM'ler Franchise’ı Patlattı!

Türkiye'de franchising'in geldiği noktada, son dönemde yatırım patlaması yaşanan AVM'lerin önemi fazlasıyla büyük. Türkiye franchise pazarının ulaştığı hacim, yıllık olarak 43 milyar dolar civarında. Bugün Türkiye'de zincir işletmelerin sayısı 2500'ü bulurken, bunların yüzde 28'ini yabancı kökenli markalar oluşturuyor. Zincirlere bağlı şube sayısı ise 60 bini geçmiş durumda.

Avrupa Birincisi Olduk!

Avrupa Franchise Federasyonu istatistiklerine göre Türkiye, zinciri sayısıyla Avrupa birincisi konumuna yükseldi. İstatistiklere göre, dışarıya açılmayı başaran markalarımızın sayısı 100'ü geçti. Ancak 700 Türk markası da pusuda bekliyor ve kısa süre içerisinde dünyaya açılacak.

Franchise’da Bunlara Dikkat Edin!

Tüm dünyada franchise sisteminin başarı sırrı, bazı seçimlerin doğru yapılmasında gizli. Bu kapsamda 5 önemli kriter öne çıkıyor:

  • Uygunluğuna bakın: Franchise almadan önce araştırılması gereken, öncelikle işin size uygun olup olmadığıdır. İnsan içine çıkmaya korkan biri, yoğun kişisel satış gerektiren franchise almamalı.
  • Yatırım yerini iyi seçin: İşin usulüne uygun olarak sayımlar, ölçümler, değerlendirmeler yapılmalı. Esasen yer seçimi de başlı başına bir uzmanlık alanı.
  • Her isteyen alıyorsa dikkat!: Yeni gelişen, işi bilmeyen, paraya ihtiyacı olan zincirler her isteyene franchise veriyor, sonuçta büyük ölçüde başarısız olunuyor. Yatırım yapacağınız markayı doğru seçin.
  • Firmayı iyi araştırın: Broşürlerde cazip laflar yer alsa bile, mevcut işletmecilerle konuşulmalı, başarı dereceleri ve firmanın geçmiş uygulamaları öğrenilmeli.
  • Avukatlara danışın: Franchise anlaşması genelde sert maddeler içerebilir. Özel durumlarda bazı tavizler alınabiliyor. Ayrıca firmanın genel tutumu anlaşılmalı, tehlikeli olabilecek maddeler mutlaka avukatlara danışılmalı.

Franchise Girişimcilere 200 Bin TL'ye Kadar Teminatsız Kredi

Girişimcilerin finansman yükünü azaltacak önemli bir adım atan TEB, girişimcilere sağladığı 150 bin TL'ye kadar teminatsız kredi imkanlarını KGF işbirliği sayesinde yukarı taşıdı.

İşbirliği kapsamında, franchise alarak yeni iş kurmak isteyen girişimcilere 200 bin TL'ye kadar teminatsız kredi veriliyor. KGF ile anlaşarak girişimcilere teminatsız kredi sağlayan tek banka olduklarının altını çizen TEB KOBİ Bankacılığı Direktörü Devrim Ziya Tavil:

"Banka olarak sadece KOBİ'lerin büyümesine ve rekabette güçlenmesine destek vermekle kalmıyor, geleceğin KOBİ'lerini de oluşturmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, iki yıl önce başlattığımız Türkiye'nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı ile girişimcilerimize dört koldan destek oluyoruz. Girişimciliğin dinamiklerini göz önüne alarak sil baştan oluşturduğumuz kredilendirme süreçleriyle, geleceğin KOBİ'leri olan girişimcilerimizin finansman yükünü hafifletmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda KGF ile yaptığımız işbirliğiyle franchise girişimcilerimize 200 bin TL'ye kadar teminatsız kredi sağlıyoruz. Bu krediyi, mali veri istemeden sadece iş planı, nakit akışı ve iş fikrinin taşıdığı potansiyeli değerlendirerek veriyoruz" dedi.

Ataşehir'deki TEB Girişim Evi'nde ücretsiz olarak sundukları eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetlerini franchise girişimciler için de seferber ettiklerini belirten Tavil:

"Franchise girişimcilerimize özel finansman sağlamakla kalmıyor; iş kurma ve büyüme süreçlerinin tüm aşamalarında ihtiyaç duydukları bilgi ve danışmanlığı da veriyoruz. TEB KOBİ TV ile franchise yapacak girişimcilere yeni iş fikirlerini, franchise sektöründeki başarı hikayelerini aktarıyoruz. TEB KOBİ Danışmanlarımız franchise ile iş kuracaklara özel detaylı iş analizleri yapıyor, iş yönetimi ve büyüme gibi konularda atılması gereken adımlar hakkında bilgi veriyor. TEB KOBİ Akademi aracılığıyla franchise odaklı büyüme modellerini anlatarak girişimcilerimize vizyon sunuyoruz. Geleceğin franchise'ları TEB KOBİ Destek Hattı yoluyla da merak ettiği konularda bilgi alabiliyor." dedi.

Sabah kaynaklı haberimizi franchise girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor