2014’te Şirket Evlilikleri ve Satın Almalar 20 Milyar Doları Aştı!

EY Kurumsal Finansman Bölümü, her yıl hazırladığı ve bu yıl 13.’sünü yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2014 Raporu’nu, bir basın toplantısı ile açıkladı. Detaylar haberimizde..

EY Kurumsal Finansman Bölümü, her yıl hazırladığı ve bu yıl 13.’sünü yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2014 Raporu’nu, bir basın toplantısı ile açıkladı.

Rapora göre; tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde önemli bir artış görülürken Türkiye’de hacim bazında artış, işlem sayısında ise düşüş gerçekleşti. İşlem değeri açıklanan 130 işlemle toplam 17,7 milyar ABD doları tutarında işlem hacmi yaratıldı. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacim yaklaşık 22 milyar ABD doları oldu. İşlem hacmindeki artışın temel nedeni olarak çok sayıda büyük hacimli kamu kaynaklı işlemin gerçekleşmesini gösteren EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2014 yılında Türkiye’de birleşme ve satın alma aktivitelerine kamu işlemlerinin ve yerli yatırımcıların damga vurduğunu söylerken, 2015 yılının da işlem hacmi ve yoğunluğu açısından 2014 yılı ile paralel seyretmesini beklediklerini ifade etti.

Türkiye Ekonomisi Beklentilerin Altında Performans Sergiledi

2008 yılından beri süregelen global ekonomik krizin etkilerinin belirli ölçüde azalması ve dünyanın en önemli ekonomisi olan ABD ekonomisinde ciddi bir toparlanma görülmesine karşın, özellikle Avro bölgesinde ve birçok gelişmekte olan ülkede büyüme oranları beklentilerin altında kaldı. Bu dönemde, yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı Türkiye’de de benzer şekilde ekonomik büyüme performansı istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Bu konuda, Amerikan Merkez Bankası FED’in politikaları ve Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan siyasi gerginliklerin de etkisi olduğu gözlemlendi.

2014 yılında, tüm dünyada işlem sayısı ve hacminde hızlı bir yükseliş gözlemlenirken Türkiye’de, özellikle büyük çaptaki kamu kaynaklı işlemlerin etkisiyle işlem hacmi arttı, işlem sayısı ise önceki yıla göre biraz gerileyerek 318 olarak gerçekleşti. 2014 yılında değeri açıklanan 130 işlemle toplam 17,7 milyar ABD doları tutarında işlem hacmi gerçekleşti (2013 yılı: 13,7 milyar ABD doları). KOBİ’lere olan yoğun ilgi 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da devam etti.

Yabancı Yatırımcılar Yine Yerli Yatırımcıların Gerisinde Kaldı

2013 yılında toplam işlem hacminin yüzde 24’ünü gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, benzer şekilde 2014 yılında da toplam işlem hacminin yüzde 26’sını gerçekleştirerek yerli yatırımcıların önemli ölçüde gerisinde kaldı. İşlem adedi olarak ise geçen senelerde olduğu gibi, yerli yatırımcılar, yabancı yatırımcıları geride bırakarak, 199 işlem gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı ise 2013’e kıyasla bir miktar artarak 119’a yükseldi.

Özel Sermaye Fonlarının Aktivitesinde Düşüş Yaşandı

2014 yılında özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği işlem adedinde ve açıklanan işlem hacminde düşüş gözlemlenirken, stratejik yatırımcıların ağırlığı arttı. Özel sermaye fonları, geçtiğimiz yıl 43 işleme imza atarak 2013 yılına göre daha az sayıda işlem gerçekleştirmiş oldu. Değeri açıklanan özel sermaye fonu işlemlerinin toplam hacmi ise 343 milyon ABD dolarına geriledi. Bu yıl, toplam işlem adedinin yüzde 14’ünü oluşturan özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği en yüksek hacimli değeri açıklanan işlem ise Goldman Sachs’ın Petlim Limancılık’a ortak olması oldu.

Bu Yıl da Enerji Sektörü Hacim Bazında Birinci Olurken, Bilişim Sektörü Adet Bazında Öne Çıktı

2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da enerji sektörü işlem hacmi bazında bilişim sektörü de adet bazında ilk sırada yer aldı. Enerji sektöründe gerçekleşen 38 işlem ile 4,9 milyar ABD doları tutarında işlem hacmi yaratılırken kamu kaynaklı işlemler dikkat çekti. Sektördeki en yüksek tutarlı işlem Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri özelleştirme ihalesinin IC İçtaş tarafından 2,7 milyar ABD doları bedelle kazanılması olarak göze çarpıyor. İşlem adedinde ise çoğunluğu küçük işlemlerden oluşan 58 işlem ile bilişim sektörü öne çıktı.

İşlemlerin Yüzde 62’si Kamu Kaynaklı

Kamu kaynaklı işlemlerin toplam işlem hacminden aldığı pay 2013’te %61 olarak gerçekleşirken, bu oran 2014 senesinde az da olsa artarak %62’ye yükseldi. Yerli yatırımcıların, 2013 yılında olduğu gibi kamu kaynaklı işlemlerde yine önemli ağırlığının olduğu görüldü.

2015 Yılına İlişkin Beklentilerde 2014 Yılına Benzerlik Hakim

EY Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2014 Raporu aynı zamanda 2015 öngörülerini de ortaya koyuyor. Raporda bu sene gerçekleşecek genel seçimlerin ekonomi üzerinde etkili olmasının beklendiği vurgulanırken, Avro bölgesi ülkelerinin büyüme oranlarının iyileşmesinin, FED politikalarının ve yakın coğrafyadaki siyasi gelişmelerin de Türkiye ekonomisini önemli ölçüde etkilemesinin beklentiler dahilinde olduğu belirtiliyor.

Raporda 2015 yılı için, önceki yıllarda da olduğu gibi ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işlemlerin yoğun olmasının beklendiği, enerji, finansal hizmetler, perakende, sağlık ve medya sektörlerinde büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşme olasılığının bulunduğu kaydediliyor. Ayrıca, enerji ve ulaştırma sektörlerinde hem özelleştirmelerin hem de özel sektör işlemlerinin önemli rol oynamaya devam edeceği öngörülüyor.

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konuyla ilgili şunları söylüyor:

2015 yılının, global ekonomik krizin etkilerinin ortadan kalkmaya devam edeceği bir yıl olmasını ve buna paralel olarak da Türkiye’nin 2014’e göre daha fazla büyüyeceği bir yıl olacağını tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra, bölgemizde yaşanan siyasi gelişmelerin ve bu sene gerçekleşecek genel seçimlerin, ekonomi ve yatırım ortamı üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Türkiye’de, 2015 senesinde, 2014 yılına benzer seviyelerde birleşme ve satın alma aktivitesinin gerçekleşmesini beklemekteyiz.

İş Dünyasının 2015 Yılı Yatırım Ortamı Beklentisi Durağan

EY’ın Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ve üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiği, “Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı” konulu geleneksel anketinin sonuçları da aynı raporda açıklandı. Buna göre; yılın işlemi olarak Garanti Bankası’nın %14,9 hissesinin BBVA tarafından satın alınması (yüzde 49 oy) seçildi. Ankete katılanların yüzde 64’ü, 2014 yılında gerçekleşen işlem hacminin beklenen seviyelerde gerçekleştiğini belirtirken, katılımcıların 2015 yılına ilişkin beklentileri de benzerlik göstermekte. Enerji sektörü yüzde 23’lük oranla katılımcılar tarafından 2015 yılında en fazla hareket beklenen sektör olurken, enerji sektörünü yiyecek-içecek, perakende ve sağlık sektörleri izliyor.

Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 61) FED’in faiz artırımının Türkiye’deki birleşme ve satın alma aktivitesi üzerinde sınırlı etkisi olabileceğini düşündüğünü belirtirken, ankete katılan iş adamları ve yöneticilerin yüzde 70’i 2015 yılı yatırım ortamının durağan olacağını öngörüyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor